Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών

Η Αμφίπολη πρωτεύον θέμα στη συνάντηση των συντονιστών του ΠΟΤΑΜΙ Σερρών με τον Ευρωβουλευτή κ.Γραμματικάκη

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Ποτάμι Σερρών, ζητήθηκε από τον Ευρωβουλευτή κ. Γεώργιο Γραμματικάκη να συναντηθούν  μαζί του οι υπεύθυνοι συντονιστές, Οικονομίας, Πολιτισμού, κ Αβδελάς Κων/νος, Γεωργίας –Ανάπτυξης κ. Χατζηδημητρίου Αλεξ., Μανδάλας Στέφανος, Κοινωνικό Περιβάλλον, Βιώσιμη Ανάπτυξη, Χάρης  Σαββαΐδης Τεχνολογική Ανάπτυξη, Αργύρης Παπουτσόγλου  Νεολαίας, Ηλίας Γκουμάγιας Τοπική αυτοδιοίκηση, Τουρισμός, για να συζητήσουν μαζί του για όλα τα θέματα ευθύνης τους. Στην διάρκεια του μήνα που πέρασε έγινε η πρόσκληση και είχαν συνεχή συνεργασία με τους υπευθύνους κατά τομέα του γραφείου του στις Βρυξέλες και αφού ετοίμασαν την  θεματολογία της συνάντησης την Δευτέρα 23-5-16  στην Θεσσαλονίκη συζητήθηκαν τα αναπτυξιακά θέματα που προτείνει η ΕΕ για τα χαρακτηριστικά του νομού μας. Πρωτεύον θέμα ήταν η Αμφίπολη και η παρουσίαση από μέρους του κ. Γραμματικάκη της ερώτησης που κατατέθηκε για την Αμφίπολη και την πορεία του ανασκαφικού έργου, https://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+P-2016-004034+0+DOC+XML+V0//EL αλλά και παράλληλα την σωστή ιστορική ανάπτυξη. Αναφέρθηκε η συνεργασία του προγράμματος Erasmus+με τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης για την  παραμονή τους εδώ για μακρό διάστημα υποστήριξης του έργου της Αμφίπολης, η συμμετοχή σχολείων απ’ όλη την Ευρώπη μέσω προγραμμάτων e-twinning στο πλαίσιο της Δεκαετίας της προσέγγισης των πολιτισμών 2013-2022 της UNESCO, η δημιουργία Summer School 20 ημερών με θεματολογία των μοναδικών  χαρακτηριστικών της Αμφίπολης κτλ Λόγω της παρουσίας μόνο 2 ευρωβουλευτών ο κ. Γραμματικάκης έχει στην ευθύνη του και τους προαναφερόμενους τομείς ευθύνης των μελών υπευθύνων του Ποταμιού Σερρών και η συνάντηση διήρκεσε 4 ώρες αποκομίζοντας μεγάλη εμπειρία τα στελέχη μας . Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει άλλη μία συνάντηση για την παρουσίαση των πρακτικών θεμάτων που αναλύθηκαν για το όφελος του νομού μας.
 Υ.Γ Η ερώτηση του κ Γραμματικάκη 
Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
18 Μαΐου 2016
P-004034-16
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή Άρθρο 130 του Κανονισμού Giorgos Grammatikakis (S&D)
 
 Θέμα:  Χρηματοδότηση εργασιών στον τύμβο της Αμφίπολης
 
Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης στην Ελλάδα (τύμβος Καστά) που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, αποτελεί ένα εξαιρετικής πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας μνημείο. H Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναγνωρίζοντας την σημασία του μνημείου για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, επισκέφτηκε την Αμφίπολη με επίσημη αντιπροσωπεία της τον Ιούνιο του 2015. Η αντιπροσωπεία εξέφρασε τον θαυμασμό της για τα εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής και τόνισε εμφατικά την άμεση ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του μνημείου καθώς οι ανασκαφές βρισκόταν σε ημιτελές στάδιο. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, το μνημείο παραμένει αναξιοποίητο και μη προσβάσιμο σε επισκέπτες αλλά και ομάδες επιστημόνων. Παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των αρχαιολογικών μελετών και των εργασιών αναστήλωσης, με αποτέλεσμα τον σοβαρό κίνδυνο φθοράς του μνημείου και των ευρημάτων. Δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ερωτάται η Επιτροπή:
Πληροί το ταφικό μνημείο τις προϋποθέσεις για την ένταξή του σε κάποιο από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ;
Έχει προβεί η ελληνική κυβέρνηση στις απαραίτητες ενέργειες για την ένταξή του μνημείου στα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ;

Τελευταία ενημέρωση: 23 Μάϊος 2016