Η Αθήνα την νύχτα …μέσα από τις παλιές επιγραφές

Η Αθήνα την νύχτα …μέσα από τις παλιές επιγραφές

Είναι γεγονός ότι οι εταιρείες που κατασκευάζουν επιγραφές καταστημάτων και ιδιαίτερα νυχτερινών κέντρων, έχουν μεγάλη προϊστορία ήδη από τη από τη δεκαετία του 1920, όπου και εγκαταστάθηκε η πρώτη ελληνική επιγραφή σε μια κοσμική ταβέρνα η «Σπηλιά του Λαλαούνη», η οποία λίγα χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε «Σπηλιά του Παρασκευά» και έγινε το πιο hot στέκι της εποχής, όπου ο Μανώλης Χιώτης και η Μαίρη Λίντα εμφανίζονταν κάθε βράδυ.

Σπηλιά-του-Παρασκευά

Αντιλαμβάνεστε ότι το ελληνικό δαιμόνιο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτό το μέσο διαφήμισης, οπότε οι επιγραφές και οι εταιρείες που κατασκεύαζαν επιγραφές καταστημάτων και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, ήταν στο αποκορύφωμά τους. Μια ακόμη εξαιρετικά γνωστή επιγραφή που έχει μείνει στην ιστορία της νυχτερινής διασκέδασης είναι «Το Παλατάκι». Το γνωστό κέντρο διασκέδασης όπου εμφανιζόταν ο Ζαμπέτας στη Λ. Συγγρού και που έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις ο Δ. Μητροπάνος.

Μια ακόμη επιγραφή που άφησε εποχή είναι το νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα». Είναι το κέντρο διασκέδασης που εμφανίστηκε η Β.Μοσχολιού και καθιερώθηκε για πρώτη φορά το σπάσιμο των πιάτων, έθιμο το οποίο τήρησε δεόντως και ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

Οι επιγραφές καταστημάτων και νυχτερινών κέντρων λοιπόν δεν έχουν μόνο λειτουργικό ρόλο αλλά σηματοδοτούν μια ολόκληρη εποχή και μας ταξιδεύουν στον χρόνο και στα βράδια της παλιάς Αθήνας.

Σήμερα οι ανάγκες των καταστημάτων είναι διαφορετικές. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται πως είναι σημαντικό οι εταιρείες να κατασκευάζουν φωτεινές επιγραφές, οι οποίες να εναρμονίζονται με το περιβάλλον και να έχουν όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.  

Για οποιαδήποτε απορία έχετε αναφορικά με την κατασκευή διαφημιστικών επιγραφών και πινακίδων, μην διστάσετε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα kiritsis.gr