Η Χαμένη Χαρά της Μάγισσας Θυμουέλα, χριστουγεννιάτικο Παραμύθι για τη διαχείριση του bullying

Από τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Φοιτητών του ΤΕΦΑΑ Σερρών του ΑΠΘ

Η Χαμένη Χαρά της Μάγισσας Θυμουέλα, χριστουγεννιάτικο Παραμύθι για τη διαχείριση του bullying

Την ιστορία μιας μάγισσας, που είχε τα νεύρα της με τα …Θυμούγεννα, τις περιπέτειες ενός μικρού κοριτσιού – θύματος εκφοβισμού από άλλα παιδιά, που μην μπορώντας να διαχειριστεί τον θυμό του, έχασε τη χαρά του και μεγαλώνοντας μεταμορφώθηκε στη μάγισσα Θυμουέλα, διηγείται το Χριστουγεννιάτικο παραμύθι, που έγραψε καθηγήτρια του ΑΠΘ και μεταφέρει στη σκηνή φοιτητική θεατρική ομάδα του ΤΕΦΑΑ Σερρών.
Πρόκειται για τη “Χαμένη Χαρά της Μάγισσας Θυμουέλα”, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Αν. Καθηγήτριας Ειδικής Αγωγής του ΑΠΘ, Παρασκευής Γιαγκάζογλου και την παιδική, διαδραστική, χιουμοριστική παράσταση, που θα “ανεβάσει” το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 18.30, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Φοιτητών του ΤΕΦΑΑ Σερρών του ΑΠΘ.

θυμουέλα-ΤΕΦΑΑ_Σερρών2Η είσοδος στην παράσταση, που είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα της Φοιτητικής Εβδομάδας του ΑΠΘ, είναι δωρεάν.

“Η ιδέα ξεκίνησε από τη Φρικαντέλα, το αγαπημένο παραμύθι Ευγένιου Τριβιζά, το οποίο παίξαμε σε χριστουγεννιάτικη παράσταση πέρυσι. Στην ιστορία που έγραψε η καθηγήτρια μας και στην παράσταση που ανεβάζουμε φέτος, δεν κυριαρχεί η μάχη καλού- κακού, αλλά η έλλειψη χαράς και ο θυμός” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μάγισσα Θυμουέλα, κατά κόσμον Απόστολος Κουσίνας, μέλος της Θεατρικής Ομάδας του Συλλόγου Φοιτητών του ΤΕΦΑΑ Σερρών του ΑΠΘ και πρωταγωνιστής της παράστασης.

“Η Θυμουέλα είναι ένα άσχημο και υπέρβαρο κορίτσι, θύμα bullying εξαιτίας της εξωτερικής της εμφάνισης. Καθώς την κοροϊδεύουν συνέχεια, χάνει τη χαρά της, με αποτέλεσμα να γίνει μία πολύ θυμωμένη μάγισσα, η οποία στο τέλος με τη βοήθεια που της προσφέρει ο αγαπητικός της ο Χάρης και τα παιδιά, που συμμετέχουν στην παράσταση και μέσα στο οικογενειακό εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων, βρίσκει πάλι τη χαρά και μαθαίνει να διαχειρίζεται τον θυμό της” εξηγεί.

Στην πλοκή της υπόθεσης κάποια παιδιά έρχονται να πουν στη Θυμουέλα τα κάλαντα και εκείνη τα φυλακίζει. Με τη βοήθεια της νεράιδας Χαράς τα παιδιά περνούν τις δοκιμασίες και γεμίζουν το σπίτι της μάγισσας με δώρα, γλυκά και χαρούμενα τραγούδια, στο κλίμα των Χριστουγέννων. Μέσα από τη διάδραση με τη θεατρική ομάδα τα παιδιά από το κοινό ευαισθητοποιούνται στη διαφορετικότητα και στην ικανότητα διαχείρισης του θυμού.

θυμουέλα-ΤΕΦΑΑ_Σερρώνι-600 (1)“Το μήνυμα που θέλουμε να περάσει είναι ότι πάντα υπάρχει κάτι χαρούμενο, πάντα υπάρχει αγάπη, όταν βασίζεται κάποιος στον εσωτερικό κόσμο και δεν κρίνει τον άλλο από την εξωτερική του εμφάνιση” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Παρασκευή Γιαγκάζογλου, η οποία εμπνευσμένη και από τα προσωπικά της βιώματα ως καθηγήτρια ειδικής αγωγής έγραψε και δύο ακόμη παραμύθια, το ένα για ένα ζωάκι με σύνδρομο down, και το δεύτερο για ένα αδέξιο κουνέλι που συναντά ένα ακρωτηριασμένο.

Η φοιτητική θεατρική ομάδα του ΑΠΘ θα πραγματοποιήσει μία σειρά από παραστάσεις εκ των οποίων κάποιες θα δοθούν δωρεάν και κάποιες με ένα πολύ μικρό αντίτιμο, ώστε τα έσοδα της παράστασης να διατεθούν, για φιλανθρωπικούς σκοπούς, στο Σύλλογο Παιδιών με Σύνδρομο DOWN «Ανοιχτή Αγκαλιά» και στο Σύλλογο Ατόμων με Αυτισμό «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» του Νομού Σερρών.

Πρόγραμμα Παραστάσεων

-5/12/2015, ώρα 18.30 Πρεμιέρα, ΑΠΘ, Αίθουσα Τελετών (είσοδος δωρεάν)
-6/12/2015, ώρα 11.30 & 17.30 Θέατρο Ορφέας για Σύλλογο Down, Σέρρες
-12/12/2015, ώρα 11.30 & 17.30 Θέατρο Ορφέας για Σύλλογο Ηλιαχτίδα, Σέρρες
-13/12/2015, ώρα 17.30 Ονειρούπολη Δράμας
-19/12/2015, ώρα 12.00 Πολιτιστικό κέντρο Ευόσμου Θεσ/νίκης