Η έκθεση «Αρχιτεκτονική Κληρονομιά στη Μακεδονία και τη Θράκη» από τις Σέρρες στην Θεσσαλονίκη

Η έκθεση «Αρχιτεκτονική Κληρονομιά στη Μακεδονία και τη Θράκη» από τις Σέρρες στην Θεσσαλονίκη

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη προσέλευση, την Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, τα εγκαίνια της έκθεσης «Αρχιτεκτονική Κληρονομιά στη Μακεδονία και τη Θράκη, Το έργο του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών & Διατηρητέων Κτιρίων 1986-2018», στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, παρουσία της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Αλέξανδρου Θάνου, και εκπροσώπων φορέων και οργανισμών.

Η έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι  της από τις Σέρρες στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας τον περασμένο Μάρτιο, όπου και παρέμεινε για ενάμιση μήνα. Στην έκθεση περιλαμβάνονται και πολλά κτίρια των Σερρών.

Η Υφυπουργός κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά στην ομιλία της, τόνισε:

«Πιστεύω ότι τα εκθέματα που παρουσιάζονται στην Έκθεση αποδεικνύουν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από το τμήμα Διατηρητέων του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης για την προστασία και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μας.

Πρόκειται για μια σπουδαία κληρονομιά που δυστυχώς όμως τις τελευταίες δεκαετίες τέθηκε σε κίνδυνο εξαιτίας την γνωστής νοοτροπίας που επέτρεψε την άναρχη δόμηση των πόλεων και των χώρων μας γενικότερα.

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του τόπου μας όμως έρχεται ξανά στο επίκεντρο. Την επιβάλλει η ανάγκη να τονιστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας και να απομακρυνθούμε από κάθε απρόσωπο σχεδιασμό. Την επιβάλει η αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος για κάθε τι ελληνικό, αλλά και η ανάγκη για παροχή μιας οικιστικής ανάπτυξης που θα είναι φιλική προς τον πολίτη και τον Άνθρωπο, που θα επιτρέπει την ανάπτυξη αλλά θα κάνει καλύτερη και τη ζωή μας.

Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη η σημασία του έργου που επιτελεί ως προς αυτά το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων και είναι τιμή μας που αποτελούσε και αποτελεί τμήμα του ιστορικού Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

  • 10 – 30 Μαΐου 2018
  • Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
  • Ώρες λειτουργίας Πινακοθήκης:
  • Δευτέρα ως Παρασκευή 9:00 με 14:00,
  • Τετάρτη 18:00 με 21:00 & Κυριακή 10:00 με 14:00

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό στον ιστότοπο του ΥΜΑΘ