Η ΕΛΜΕ Σερρών για την εξεταστέα υλη των μαθημάτων Α’ λυκείου

Exams1Τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε η εξεταστέα ύλη των μαθημάτων της Α’ Λυκείου και εχθές ο τρόπος εξέτασης για το φετινό διδακτικό έτος, προκαλώντας την αγανάκτηση εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών. Οι ανακοινώσεις αυτές ήρθαν σε μια περίοδο που ήδη η ανησυχία μαθητών της Α΄ Λυκείου και των εκπαιδευτικών τους για τις λεπτομέρειες των εξετάσεων, είναι έντονη, καθώς υπάρχει ακόμα ασάφεια για το πώς θα λειτουργεί η περιβόητη «Τράπεζα Θεμάτων» με τις διαφοροποιημένες δηλώσεις μεταξύ Υπουργού και Υφυπουργού Παιδείας. Το μόνο που γνωρίζουμε σίγουρα, είναι το κόστος λειτουργίας της, που ανέρχεται στο ποσό του 1.500.000 ευρώ.

Στην πραγματικότητα, με το νέο Λύκειο μεταβάλλεται δραστικά η φυσιογνωμία και το Πρόγραμμα Σπουδών του Λυκείου. Η διδακτέα ύλη ταυτίζεται πλέον με την εξεταστέα και καταργείται στην πράξη η ευελιξία του διδάσκοντα να προσαρμόζει το μάθημά του στις ανάγκες των μαθητών του, όπως αυτές διαμορφώνονται από τα κοινωνικοοικονομικά τους χαρακτηριστικά.

    Η ΕΛΜΕ Σερρών εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της, γιατί γίνεται πια ξεκάθαρο ότι με την εφαρμογή του νόμου για το νέο Λύκειο από τη φετινή Α’ Λυκείου, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μαθητών, που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σ’ αυτόν το εξεταστικό κυκεώνα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το Λύκειο προς  όφελος της υποβαθμισμένης και ευτελούς ψευτοκατάρτισης και  με επίπτωση στην γενική μόρφωση της ελληνικής νεολαίας.