Η Φ.Αραμπατζή στο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα Περτουλιώτικα λιβάδια

Γέμισε βουλευτές της ΝΔ το 38ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα Τρίκαλα -ανεπιθύμητοι είχαν "κηρυχθεί" οι βουλευτές που υποστήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών για τη Μακεδονία

Παρουσία χιλιάδων Σαρακατσαναίων απ’ όλη τη χώρα και το εξωτερικό ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24/6 στα Περτουλιώτικα λιβάδια το 38ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων (22-24/6).

Το Αντάμωμα, το οποίο πραγματοποιείται παραδοσιακά το τελευταίο τριήμερο του Ιούνη στα λιβάδια όπου περνούσαν τα καλοκαίρια τους οι Σαρακατσαναίοι, ήταν αφιερωμένο στη Μακεδονία και το τίμησαν φέτος με την παρουσία τους εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων.

Δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα προηγήθηκαν μέσα στην εβδομάδα. Μάλιστα, ο καταγράφει το trikalavoice.gr σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων Γιώργος Μουτσιάνας είχε απαγορεύσει στους κυβερνητικούς βουλευτές να παρευρεθούν:

H ανάρτηση του Γιώργου Μουτσιάνα

«ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΎΝ.ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΎΜΗΤΟΙ.
Δεν θα υποστείλουμε τον Φλάμπουρα.Ο Αγώνας για την Μακεδονία μας ,συνεχίζεται.Η προδοσία δεν θα περάσει.
Επόμενο ραντεβού στα Περτουλιώτικα λιβάδια.
Η πατρίδα πάνω από όλα. Σε θέματα πατρίδας και μείζονα εθνικά θέματα η Σαρακατσάνικη παράδοση δεν ξέρει από μειοδοσίες και εθνικές υποχωρήσεις, είναι λαγαρή, σαν την ελληνική σημαία μας! Είναι λευκή σαν όνειρο, γαλάζια ωραία!».

Παρόν η βουλευτής Σερρών Φ.Αραμπατζή.

Αντίθετα, ισχυρή ήταν η παρουσία βουλευτών της ΝΔ, από το νομό Σερρών, η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή, ταξίδεψε αυθημερόν (μια απόσταση 700 περίπου χλμ πηγαινε-έλα) για να δηλώσει το παρόν στο αντάμωμα, μια και οι Σερραίοι Σαρακατσάνοι δεν είναι και λίγοι!

Η Μακεδονία στο επίκεντρο

Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr στην πλαγιά των λιβαδιών οι Σαρακατσαναίοι είχαν απλώσει μια τεράστια γαλανόλευκη σημαία, ενώ στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιώργος Μουτσιάνας τόνισε πως «δεν μπορούν να μας πάρουν την καρδιά μας» και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπενθύμισε ρήσεις των μεγάλων πολιτικών Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου, ότι «η Μακεδονία είναι η ψυχή της Ελλάδας».

Την Κυριακή το πρωί , ημέρα αποκορύφωσης των εκδηλώσεων, μετά τον καθιερωμένο Αγιασμό, τους χαιρετισμούς και τις βραβεύσεις, παρουσιαστηκαν:

  • δρώμενο με θέμα: «Ο καπετάν Κώστας Γαρέφης στα καλύβια του Καραφυλιά και ο θάνατος του» καθώς και παιγνίδια και χοροί από τους συλλόγους Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων.
  • Σαρακατσάνικα αθλήματα (τραβ΄μα γκλίτσας, αμπήδμα τσ’τρεις & απέταμα λ’θαρ)
  • Χορός Γερόντων
  • Χοροί από τα χορευτικά τμήματα Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων.
  • Τρανός χορός με την συμμετοχή όλου του κόσμου.

Παρήλασαν Σύλλογοι και χορευτικά απ’ όλη την Ελλάδα και η εκδήλωση έκλεισε με τον χορό των γερόντων .

Ψυχή της εκδήλωσης η Τρικαλινή γραμματέας Σοφία Κωστούλα-Βλόντζου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Τρικάλων, Στέφανος Μπέης, οι οποίοι είχαν και τη συνολική ευθύνη της φετινής διοργάνωσης.