Η Κρητική Αδελφότητα Σερρών το «Το Αρκάδι» τίμησε τη Μάχη της Κρήτης

Η Κρητική Αδελφότητα Σερρών το «Το Αρκάδι» τίμησε τη Μάχη της Κρήτης

Με μια σεμνή εκδήλωση η Κρητική Αδελφότητα Ν. Σερρών τίμησε την 76η Επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης, το Σάββατο το πρωί, στις  20 Μάιου 2017, στις Σέρρες, στο πάρκο όπου βρίσκεται η προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερρών  και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγο, τον εφημέριο του Ιερού Ναού του Τιμίου Σταυρού πατέρα Ηλία Βλάχο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας Σερρών, κύριο Ιωάννη Μωυσιάδη, τον Δήμαρχο Σερραίων, κύριο Πέτρο Αγγελίδη και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Κρητικής Αδελφότητας Ν. Σερρών, κύριο Αντώνη Αθ. Φραγγεδάκη.

Την ομιλία  με θέμα « Η Μάχη της Κρήτης: Μάχη των συμμαχικών δυνάμεων και του κρητικού λαού εναντίον των γερμανικών δυνάμεων κατοχής» εκφώνησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Κρητικής Αδελφότητας, Δικηγόρος, Αντώνης Αθ. Φραγγεδάκης, στην οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρώτης ημέρας της Μάχης της Κρήτης, την 20η Μαΐου του 1941, στην επιχείρηση «ΕΡΜΗΣ» των Γερμανών, στη συμμετοχή των συμμαχικών δυνάμεων και τις απώλειες που υπήρξαν και από τις δυο πλευρές.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ομιλία του στη συμβολή του κρητικού λαού

«Στη μάχη έλαβαν μέρος όλοι οι κάτοικοι του νησιού, γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά. Παρά το γεγονός ότι πολέμησαν με αυτοσχέδιο οπλισμό κατάφεραν να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στους Γερμανούς, που είχαν υποτιμήσει τον ηρωισμό των Κρητικών οι οποίοι δεν θα παρέδιδαν αμαχητί το νησί στους εχθρούς. Η πρώτη ημέρα της μάχης έληξε με τους Γερμανούς να μετρούν 1.800 απώλειες.

Η είδηση σόκαρε τους ανώτερους αξιωματούχους στο Βερολίνο οι οποίοι θεωρούσαν ότι θα καταλάμβαναν το νησί μέσα σε λίγες ώρες…. Δεν έγινε ποτέ ξανά στην Ευρώπη ένας άοπλος ή άθλια εξοπλισμένος λαός, να πολεμήσει άρτια εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους στρατιώτες. Στη Μάχη της Κρήτης ο λαός πολέμησε σκληρά για την πατρίδα και έδωσε ένα σκληρό μάθημα στον κατακτητή. Η αυθόρμητη αντίσταση του κρητικού λαού προκαλεί ακόμη τον παγκόσμιο θαυμασμό».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο κύριος Παντελής Χράπας, Αντιδήμαρχος του Δήμου Σερρών, ο επικεφαλής  της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σερρών, κύριος Στέφανος Φωτιάδης, ο κύριος Πασχάλης Τόσιος, Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, κύριος Θεόφιλος Λεονταρίδης, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Εβριτών Ν. Σερρών, κυρία Βούλα Καραθανάση, η γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας Θράκης (ΠΟΣΑΡ), κυρία Δώρα Σκοδραμούδη.

Επίσης από το Δ.Σ. της Κρητικής Αδελφότητας παρέστησαν  ο κύριος Μανώλης Σφακιανάκης, Αντιπρόεδρος , ο κύριος Μανώλης Μπορμπουδάκης, Γραμματέας, η κυρία Μαρία Καζήλα Ταμίας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη, φίλοι της Κρητικής Αδελφότητας Ν. Σερρών και συμπολίτες μας. Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κυρία Βάσω Δήμτσιου.