Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αγωνίζεται για «πλήρη επαρκή χρηματοδότηση για το σύνολο των λειτουργιών των Δήμων»

Λαϊκή ΣυσπείρωσηΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Στις 30 και 31 του Μάη θα γίνει στα Γιάννενα το Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. (ΚΕΔΕ) με θέματα οικονομικά, θεσμικά, κοινωνικά. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συνεδρίασε στη μελέτη που επεξεργάζονται καταλήγουν στο συμπέρασμα οτι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ), δηλαδή τα χρήματα που δίνονται από το κράτος στους Δήμους διαρκώς μειώνονται, το πρόβλημα είναι οξύτατο και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Κράτος προς τους Δήμους, που συνεχώς αυξάνουν, επιβάρυνε και επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς τους και ότι αρκετές κοινωνικές δομές είναι στον αέρα.  Το θέμα του Συνεδρίου σχετικά με τα οικονομικά είναι οτι «το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των Δήμων και ο καθορισμός του Νέου συστήματος κατανομής των ΚΑΠ».

Αυτό σημαίνει οτι οι Δήμοι στη μελέτη αυτή, που ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.), στοχεύουν «να χωρέσουν» το ελάχιστο κόστος στα πλαίσια της «δημοσιονομικής πειθαρχίας». Αυτό σημαίνει και άλλες περικοπές σε παροχή υπηρεσιών, πιο βαθιά το χέρι των δημοτικών τελών στην τσέπη των δημοτών. Γίνεται μια προσπάθεια να μοιραστεί η φτώχεια μεταξύ των Δήμων. Μάλιστα σκέφτονται να μοιράζονται τα κονδύλια με βάση τη νέα απογραφή και οι Δήμοι που πήραν περισσότερα να τα επιστρέψουν (!!!) σε αυτούς που τα δικαιούνται. Ετοιμάζεται ένας πόλεμος μεταξύ των Δήμων. Πολλοί μάλιστα ετοιμάζονται να εμφανιστούν και με αγωνιστικό πρόσωπο σε κινητοποιήσεις εντυπώσεων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» μπροστά σε αυτή την «παράσταση» αγωνιστικότητας μερικών Δήμων που προετοιμάζεται καλεί το λαό να στρέψει την προσοχή του όχι ενάντια σε άλλους Δήμους αλλά ενάντια στην πολιτική της φτώχειας και μιζέριας που  θέλουν να μας επιβάλουν. Το αγωνιστικό προσωπείο που ετοιμάζονται να φορέσουν οι Δήμοι μόνο στάχτη στα μάτια του κόσμου θα ρίξει και δεν πρόκειται να θίξουν την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο λαός να χαράξει το δικό του δρόμο αγώνα και να μη περιμένει λύσεις από αυτούς που στηρίζουν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Από αυτούς που ενώ πολύ καλά γνώριζαν τι θα φέρει ο «Καλλικράτης» όχι μόνο δεν τον ξεσκέπαζαν στα μάτια του λαού, εξακολουθούν να τον υπερασπίζονται με δικαιολογίες οτι «αν υπήρχαν χρήματα θα ήταν καλός». Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και στάθηκε εναντίον του και παλεύει για την κατάργησή του και ενημερώνει το λαό για τις συνέπειές του.

Τα χρήματα των ΚΑΠ έχουν καταβληθεί από τη φορολόγησή μας στο κράτος. Το κράτος παράνομα τα παρακρατά και δεν τα δίνει στους Δήμους. Οι Δήμοι σε προηγούμενη απόφασή τους δέχτηκαν το χαράτσωμα αυτών των χρημάτων που πλήττει στην ουσία τον ίδιο το λαό. Ενάντια σε τέτοιες πολιτικές παραχώρησης και υποχώρησης πρέπει να αντισταθεί ο λαός. Ενάντια την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης, των μονοπωλίων, της ΕΕ και του «Καλλικράτη» που είναι το εργαλείο τους. Να παρακάμψουν όλες τις δικαιολογίες που θα πουν για έλλειψη χρημάτων. Τα χρήματα εισπράχθηκαν από το λαό και δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν από μεγαλοεπιχειρηματίες και να μεγαλώσουν τη φτώχια και την ανέχειά μας. Στο κάτω κάτω εμείς εργαζόμαστε εμείς δικαιούμαστε τον πλούτο που παράγουμε, εμείς θα τον διαχειριστούμε.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αγωνίζεται για:

  • Πλήρη επαρκή χρηματοδότηση για το σύνολο των λειτουργιών των Δήμων
  • Καμία απόλυση εργαζομένων στους Δήμους. Ανανέωση άμεσα όλων των συμβάσεων και δρομολόγηση της μονιμοποίησής τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις διαρκείς αυξημένες ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
  • Όχι στο κλείσιμο δομών – υπηρεσιών, αλλά διεύρυνσή τους…
  • Ενίσχυση και επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για όσους το έχουν ανάγκη και ένταξή του στις δομές των Δήμων. Διασφάλιση της εργασίας των εργαζόμενων σε αυτό μετατρέποντας τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων.

Το ίδιο να ισχύσει για τα ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ – ΑΜΕΑ κλπ.

  • Γενναία χρηματοδότηση για τους βρεφικούς – παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των γονιών στη νέα περίοδο. Να καταργηθούν τα τροφεία…
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Δήμων. Καμία ιδιωτικοποίηση στην διαχείριση των απορριμμάτων, υδάτων…
  • Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με αξιοποίηση και των κονδυλίων της νέας προγραμματικής περιόδου της ΕΕ, για σύγχρονες κτηριακές κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, έργα πολιτικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας.

 Σέρρες, 16/5/2013