Η Μαίρη Κόντζογλου με το «Πέρα από τα παλιά ασήμια» ταξίδευσε τους Σερραίους στη Καππαδοκία τη «γη των ωραίων αλόγων» (φωτος)

Η Μαίρη Κόντζογλου με το «Πέρα από τα παλιά ασήμια» ταξίδευσε τους Σερραίους στη Καππαδοκία τη «γη των ωραίων αλόγων» (φωτος)

Τυχεροί όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (14/12) στο ζεστό και φιλόξενο χώρο του PUBLIC Σερρών όπου παρακολούθησαν την παρουσίαση του βιβλίου «Πέρα από τα παλιά ασήμια» της Μαίρης Κόντζογλου με το οποίο ολοκληρώθηκε το συναρπαστικό λογοτεχνικό ταξίδι της συγγραφέως στη γη της Καππαδοκίας, τη «γη των ωραίων αλόγων» όπως χαρακτηριζόταν η περιοχή τα αρχαία χρόνια.

Τη συγγραφέα Μαίρη Κόντζογλου παρουσίασε στο σερραϊκό κοινό, ο δημοσιογράφος και βραβευμένος Σερραίος συγγραφέας Βασίλης Τζανακάρης, που προσέγγισε την ιστορική πλευρά της τριλογίας. Η ιστορική προσέγγιση του βιβλίου εντυπωσίασε τη συγγραφέα, η οποία «ομολόγησε» πως πρώτη φορά άκουσε τόσο εμπεριστατωμένη αναφορά σε βιβλίο της.

Κοντζογλου-Public-Σερρών-[Group 1]-DSC_0639_DSC_0645-7 imagesΣτη συνέχεια το λόγο πήρε η συγγραφέας, που με την έκδοση του πρώτου βιβλίου της τριλογίας των «Παλιών Ασημιών», έναν χρόνο πριν, το φθινόπωρο του 2014, μας προσκάλεσε σε ένα μαγικό ταξίδι στην Καππαδοκία του χθες και του σήμερα, έναν τόπο γεμάτο ιστορία, θρύλους και παραδόσεις.

Μας διηγήθηκε την περιπέτεια ενός ελληνισμού στα βουνά με τα χιόνια και τις κοιλάδες με τα ανάγλυφα βράχια, ενός ελληνισμού που ξεχασμένος στα έσχατα της Ανατολίας ζει και προκόβει, ερωτεύεται, γεννάει, προσεύχεται, λιτανεύει, γερνάει και πεθαίνει κάτω από τη σκιά των ηφαιστείων. Μας αφηγήθηκε μια συναρπαστική ιστορία για αλησμόνητες πατρίδες και αλησμόνητους έρωτες που συνεχίστηκε με το δεύτερο μέρος της τριλογίας. «Μια προσευχή για τα Παλιά Ασήμια» την άνοιξη του 2015 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση του μυθιστορήματος «Πέρα από τα Παλιά Ασήμια» τον Νοέμβριο του 2015.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στο τρίτο μέρος των «Παλιών Ασημιών» παρουσιάζεται η τελευταία πράξη στο δράμα του ξεριζωμού του Έλμερ και της Σεβαστής: ο καταδικασμένος έρωτάς τους εκτυλίσσεται πλέον μακριά από την Καππαδοκία, στην Ελλάδα που υποδέχεται το κύμα των προσφύγων μετά τη συνθήκη της Λωζάννης. Παράλληλα, οι αναγνώστες παρακολουθούν την περιπλάνηση του Ομέρ, ενός μουσουλμάνου της Δυτικής Μακεδονίας, που αντίστροφα βρέθηκε επίσης με την ανταλλαγή πληθυσμών, στην Καππαδοκία. Η έννοια της πατρίδας, της ταυτότητας και η επιδίωξη της προσωπικής ευτυχίας συνθλίβονται στα γρανάζια της Ιστορίας, σε ένα επικό μυθιστόρημα που φωτίζει τα γεγονότα του παρόντος.

Η Μαίρη Κόντζογλου εμπνεύστηκε την τριλογία από την αγάπη της για την Καππαδοκία και η αγάπη της για την Καππαδοκία ενισχύθηκε από την ίδια τη διαδικασία της συγγραφής. Η ίδια μας εκμυστηρεύθηκε: Ότι δεν έχει καμία σχέση με την Καππαδοκία (σ.σ. το επίθετό που παραπέμπει σε Μικρασιάτη, το έχει από τον σύζυγό της). Στην Καππαδοκία βρέθηκα πρώτη φορά τον Μάη του 2011  Δεν ξέρω αν αγάπησα πρώτα την Καππαδοκία ή τους φίλους μου τους Καππαδόκες. Νομίζω πως αυτά τα δυο πήγαιναν μαζί, εκκλησιά την εκκλησιά, βράχο τον βράχο, ερημιά την ερημιά.  Τώρα πια, ύστερα από τρία χρόνια –εξαντλητικής, καμιά φορά– μελέτης του τόπου και της ιστορίας του, ήταν σαν να γυρνούσα στην πατρίδα μου. Η Καππαδοκία δεν με είχε υιοθετήσει, ούτε εγώ εκείνη. Ήταν λες και είχα γεννηθεί κάτω από τη σκιά των βράχων της, λες και είχα βαφτιστεί στον Κόκκινο ποταμό, λες και για πρώτη φορά είχα κοινωνήσει στην εκκλησία των Στεφάνων, στο Γκιόρεμε. Ήταν δική μου και ήμουν δική της. Η τριλογία «Τα Παλιά Ασήμια» είναι αποτέλεσμα ενός μεγάλου έρωτα και στιγμών φορτισμένων με συγκίνηση, θαυμασμό και ένα έντονο συναίσθημα επιστροφής στη γενέθλια γη.

Κοντζογλου-Public-Σερρών-[Group 0]-DSC_0617_DSC_0619-3 imagesΗ Μαίρη Κόντζογλου ανοίγει το τελευταίο αυτό βιβλίο της τριλογίας γράφοντας:

Με το βιβλίο «Πέρα από τα Παλιά Ασήμια» τελειώνει ένα υπέροχο ταξίδι ψυχής που έκανα σε μια άλλη εποχή και σε έναν τόπο που λάτρεψα από την πρώτη στιγμή. «Τα Παλιά Ασήμια» είναι συντροφιά μου από το καλοκαίρι του 2011, όταν μέσα μου σχηματίστηκε η επιθυμία να γράψω «κάτι» για την Καππαδοκία και για την ανταλλαγή των πληθυσμών, θέμα που δεν είναι και τόσο προσφιλές στη λογοτεχνία.

Παρουσίαση του βιβλίου στα Public Σερρών στις 14/12
Παρουσίαση του βιβλίου στα Public Σερρών στις 14/12

Στη διαδρομή αυτή, που κράτησε τέσσερα ολόκληρα χρόνια, ευτύχησα να συναντηθώ με σπουδαίους ανθρώπους, απογόνους προσφύγων κυρίως, που με βοήθησαν στη συλλογή του υλικού, του τεράστιου υλικού που απαιτήθηκε για τη συγγραφή. Επίσης, ευτύχησα να μελετήσω και να σκύψω με ευλάβεια πάνω από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και την ιστορία της Μικράς Ασίας. Κυρίως όμως ευτύχησα, μαζί με τους ήρωές μου, να ζήσω στιγμές μεγάλου ψυχικού φόρτου, συγκινήσεις και χαρές ανείπωτες καθώς εξιστορούσα τις ζωές τους.

Ποτέ δεν φανταζόμουν πως η τριλογία υπό τον γενικό τίτλο «Τα Παλιά Ασήμια», όταν θα κόντευε να ολοκληρωθεί, θα ήταν πιο επίκαιρη από ποτέ. Το θέμα της προσφυγιάς, τους τελευταίους μήνες ειδικά, απασχολεί τόσο τη χώρα μας όσο και την παγκόσμια κοινότητα. Δεν έχω απάντηση γιατί καταπιάστηκα με αυτό. Ίσως γιατί πιστεύω πως τίποτα δεν τελειώνει, πως τα πάντα συνεχίζονται.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε, µεγάλωσε και συνεχίζει να µεγαλώνει στη Θεσσαλονίκη.
Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήµες στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και έχει εργαστεί σε µεγάλες ελληνικές εταιρείες, µε αντικείµενο πάντα την Επικοινωνία.
Κοντζογλου-Public-Σερρών-DSC_0595Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Το Μέλι το Θαλασσινό (2008), Περπάτα µε τον άγγελό σου (2009), Χίλιες ζωές απόψε (2013), καθώς και την τριλογία Οι μεσημβρινοί της ζωής (2011) που αποτελείται από τα βιβλία Στους ήλιους του έρωτα, Στα φεγγάρια της αλήθειας, Στη γη της αγάπης.
Επισκεφθείτε τη σελίδα της στο facebook για να επικοινωνήσετε μαζί της

https://youtu.be/Su1hEy8YZPs