Η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά δεν καταθέτει τα όπλα για την δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στις Σέρρες

Νοσοκομείο Σερρών_παλιόΕκκωφαντική… σιωπή από Αραμπατζή, Βλάχβεη και Λεονταρίδη για την αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού νοσοκομείου Σερρών το οποίο ρημάζει εδώ και μία 10ετία

      Η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Στ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βασιζόμενη στην πρόσφατη δέσμευση του Υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέτζου, η οποία μάλιστα έγινε από το βήμα της Βουλής σχετικά με την δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού τύπου στο παλαιό νοσοκομείο Σερρών, δηλώνει ό,τι δεν θα «καταθέσει τα όπλα» από την ανακοίνωση της μη ένταξης του έργου στην περίοδο 2007-2013 και καλεί  και καλεί «όσους θέλουν και μπορούν να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια να ακολουθήσουν». Εννοώντας προφανώς τους άλλους βουλευτές του νομού (και κυρίως αυτούς της ΝΔ των οποίων η φωνή είναι εκκωφαντικά …βουβή )   

Σε δήλωσή της η βουλευτής αναφέρει: «Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Ι. Μωϋσιάδη, ότι προς το παρόν δεν θα δημιουργηθεί το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, διότι το έργο δεν εντάχθηκε στο τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αφού έχει καλυφθεί το σύνολο του διατιθέμενου κονδυλίου του Υπουργείου Υγείας και ότι υπάρχει ετοιμότητα μελέτης για το επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Αν οι σημερινές συνθήκες  στο Νοσοκομείο Σερρών είναι τραγικές σε ό,τι αφορά το  ιατρικό και  νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και  για τους ασθενείς, το μόνο που τολμώ να πω είναι, ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι ιδιαίτερα απάνθρωπες.

Στη διαδρομή του χρόνου, κάποιοι από εμάς προσπαθώντας  να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του παλαιού Νοσοκομείου Σερρών αλλά και με όραμα  να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα συντελέσουν στην αποσυμφόρηση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, εργαστήκαμε μεθοδικά για τη δημιουργία του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου. Ενός Κέντρου Υγείας, που δεν  θα λειτουργούσε ως ένα ακόμη συνταγογραφικό κέντρο, αλλά με την ανάλογη στελέχωση θα εξυπηρετούσε τους πολίτες των Σερρών και θα προσέφερε περίθαλψη πρωτοβάθμιας υγείας, με πλήρη μονάδα ΤΕΠ ενώ  θα αποτελούσε ένα πραγματικό φίλτρο για το Νοσοκομείο Σερρών, στο οποίο θα παράπεμπε μόνο τα περιστατικά δευτεροβάθμιας φροντίδας.

Όλα αυτά τα χρόνια, για την υλοποίηση του έργου ασκήθηκαν από μέρους μου όλες οι δυνατές πιέσεις, παρεμβάσεις και  λήφθηκαν πρωτοβουλίες, και σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Θα ήθελα να υπενθυμίσω, ότι σε πρόσφατη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής μου προς τον Υπουργό Υγείας,  κ. Λυκουρέντζο, ο ίδιος ανέφερε τα εξής:Η ΔΕΠΑΝΟΜ έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου και όπως με ενημερώνουν οι υπηρεσίες, αυτή την περίοδο βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης. Η ΔΕΠΑΝΟΜ εγγράφως με διαβεβαιώνει ότι θα συντάξει το τεχνικό δελτίο και αφού υπάρξει έγκριση από την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, το έργο θα υποβληθεί στη Διαχειριστική Αρχή προς το τέλος του έτους 2012 ή αρχές του 2013 για να ενταχθεί στην Προγραμματική Περίοδο 2007-2013. Σας διαβεβαιώνω ότι η πολιτική ηγεσία θα εγκρίνει τη σκοπιμότητα ένταξης του έργου για συγχρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς πόρους”  και ολοκληρώνοντας την δευτερολογία του επισήμανε : “Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω μόνο δύο φράσεις, Πρώτον, το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί, όπως μου το υποδεικνύουν οι Υπηρεσίες. Είπα ότι η μελέτη είναι στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσής της και μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της συναδέλφου, θα παρακολουθήσω τις ενέργειες της ΔΕΠΑΝΟΜ, για να έχω και συγκεκριμένη ημερομηνία.”

Ανταπαντώντας στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ανέφερα τα εξής: «Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, λοιπόν, απ’ ό,τι μου είπατε, μου δίνετε τη διαβεβαίωση ότι θα συμβεί. Όμως, εδώ και ενώπιον του Προεδρείου σας καθιστώ υπεύθυνο και θα επανέλθω, γιατί το παρακολουθώ το θέμα. Αν δεν συμβεί, λοιπόν, στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου –Ιανουάριο, φαντάζομαι, γιατί άλλες αρχές δεν υπάρχουν, μετά πάμε στα μέσα του χρόνου- μετά θα είστε υπόλογος εσείς».

Θέλω να πιστεύω, ότι δεν θα ακολουθήσει την πάγια πρακτική του, να αρνηθεί δηλαδή να προσέλθει και να υποστηρίξει τις θέσεις του  στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της νέας Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσα στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (προσδιορίστηκε για συζήτησης στις 14 Φεβρουαρίου 2013). Εκεί θα δούμε, ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις, ποιος είναι ο ρόλος της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ στην όλη υπόθεση και αν τελικά θα βρεθεί τρόπος το έργο να ενταχθεί στην τρέχουσα Προγραμματική  Περίοδο 2007 – 2013.  

Στο όνομα όλων εκείνων που κατέθεσαν την ψυχή τους την τελευταία δεκαετία για να συσταθεί και να λειτουργήσει το Αστικό Κέντρο Υγείας Σερρών, ο αγώνας συνεχίζεται. Όσοι θέλουν και μπορούν να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια ας ακολουθήσουν».