Η Μείωση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων για τη ΔΕΗ θα φέρει και μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ;;;

ΔΕΗ-χαράτσιΕΡΩΤΗΣΗ της αντιπροέδρου της Βουλής Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκάλεσε η απόρριψη από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθιέρωση της διαδικασίας του backloading. Αναλυτικά στην ερώτηση της η σερραία Βουλευτής αναφέρει:

Την Τρίτη 16/4/2013, απερρίφθη από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθιέρωση της διαδικασίας του backloading. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί τη μείωση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων για τη ΔΕΗ. Μετά την ανακοίνωση της είδησης για την απόρριψη της πρότασης , η αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγήθηκε σε κατάρρευση, καταγράφοντας νέα χαμηλή τιμή στα 2,93 ευρώ ανά τόνο, ενώ σημαντική μείωση κατέγραψε στα χρηματιστήρια της ενέργειας και η τιμή του ηλεκτρισμού. Η ΔΕΗ είχε προϋπολογίσει το κόστος των ρύπων με τιμές στα επτά (7) ευρώ τον τόνο, ποσό που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση και είχε περάσει στους λογαριασμούς του ρεύματος κατά τις αυξήσεις των τιμολογίων του Ιανουαρίου. Ουσιαστικά στην πράξη, και με τιμές να διαμορφώνονται κάτω από 3 ευρώ , προκύπτει περίσσευμα 4 ευρώ για κάθε δικαίωμα, και ως πλεόνασμα που θα πρέπει να επιστραφεί στους καταναλωτές ή να συνυπολογιστεί στις επικείμενες αναπροσαρμογές των τιμολογίων τον Μάιο και τον Ιούλιο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Επειδή η νέα αυτή εξέλιξη μεταφράζεται σε μείωση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων για τη ΔΕΗ, εάν θα συνυπολογιστεί από το υπουργείο σας , προκειμένου να μην εφαρμοστεί αύξηση αλλά μείωση στα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών , όπως επίσης και των επιχειρήσεων και βιομηχανιών και που κλήθηκαν να πληρώσουν την αύξηση του κόστους προκαταβολικά που είχε προϋπολογιστεί για τους ρύπους με βάση τις αυξημένες τιμές.