Η μισή παραγωγή ρυζιού στις Σέρρες παραμένει … απούλητη

Ερώτηση στη Βουλή από την Σερραία βουλευτή Αφροδίτη Σταμπουλή για νεα παράταση και μετρα για μονιμότερη αντιμετώπιση του θεματος.

Η μισή παραγωγή ρυζιού στις Σέρρες παραμένει … απούλητη

Παρά την δίμηνη παράταση που είχε δοθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, στη  προθεσμία παράδοσης προϊόντος ορυζοκαλλιεργητών με συνδεδεμένη ενίσχυση, από τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εν τούτοις η μισή παραγωγή ρυζιού στις Σέρρες παραμένει … απούλητη (περίπου 19.000 τόνοι). Το γεγονός προκάλεσε την εκ νέου παρεμβαση της σερραίας βουλευτού με τον ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, η οποία κατεθεσε ερώτηση στη Βουλή για νεα παράταση και μετρα για μονιμότερη αντιμετώπιση του θεματος.

Αναλυτικά στην ερώτησή της αναφέρει:

Μετά την κοινοβουλευτική αναφορά με αριθμό 928/ 21-1-2016, η οποία έθετε το ζήτημα της πιεστικής προθεσμίας πώλησης του ρυζιού από τους παραγωγούς, όπως  προέβλεπε η Υπουργική  Απόφαση με αριθμό ΦΕΚ 924/Β/21.5.2015 ,  ώστε να υποβληθούν εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά της καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης, παρατάθηκε η εν λόγω προθεσμία με την απόφαση (31542/03-02-2016) του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τις 28/3.

σταμπουλή-αφροδιτηΕν τούτοις  λίγες μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας παραμένουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες του προϊόντος. Ενδεικτικά σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν την περιφερειακή ενότητα Σερρών παραμένει αδιάθετο περίπου  το 50% του παραγόμενου προϊόντος, δηλαδή  19.000 τόνοι.

Επειδή υπό την πίεση εκπνοής της προθεσμίας μειώνεται η πιθανότητα να πετύχουν οι παραγωγοί ικανοποιητικές τιμές, τουλάχιστον συγκρίσιμες με τις περσινές (40λ-45λ).

Επειδή παραμένει ασαφής η αναγκαιότητα της τόσο ασφυκτικής προθεσμίας παράδοσης του συγκεκριμένου προϊόντος.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός

  • Εξετάζει ως προσωρινή εναλλακτική λύση την παράταση της προθεσμίας παράδοσης του προϊόντος (υποβολή τιμολογίων) τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου;
  • Εξετάζει άλλα μέτρα για την μονιμότερη αντιμετώπιση του θέματος;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Σταμπουλή Αφροδίτη
Αραχωβίτης Σταύρος
Δημαράς Γιώργος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μιχελογιαννάκης Γιάννης
Ντζιμάνης Γεώργιος
Τριανταφύλλου Μαρία