Η μπάντα του Γ’ Σώματος Στρατού στις Σέρρες

Η μπάντα του Γ’ Σώματος Στρατού στις Σέρρες

μπάντα_7691_1O Δήμος Σερρών υποδέχεται την στρατιωτική μουσική μπάντα του Γ’ σώματος Στρατού την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015 και ώρα 8.00 μ.μ. στη πλατεία Ελευθερίας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών.

Ο Δήμος Σερρών καλεί τους Σερραίους και τις Σερραίες να παραβρεθούν στην παραπάνω μουσική εκδήλωση.

Το Μουσικό Σώμα, συμπληρώνει 190 χρόνια ζωής, αποτελώντας ένα από τα παλαιότερα Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Το πρώτο γραπτό στοιχείο που το αποδεικνύει, περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Ο τακτικός Στρατός από το 1821 μέχρι το 1833», του Χρήστου Βυζάντιου, Συνταγματάρχη και Φαλαγγάρχη Αθηνών. Μέσα από τα τις περιγραφές του Φαλαγγάρχη, συμπεραίνεται πως το Μουσικό Σώμα, συγκροτήθηκε το 1825, υπό τη διεύθυνση του φιλέλληνα Ερνέστου Βεκελίνου Μάγγελ.

Το 1877, δημιουργήθηκε η θέση του Επιθεωρητή Στρατιωτικών Μουσικών και το 1880, συγκροτήθηκε η Υπηρεσία Στρατιωτικής Μουσικής.Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (1914), δημιουργήθηκε η Γενική Επιθεώρηση Στρατιωτικών Μουσικών και τέλος το 1958, δήμιου ργήθηκε η Διεύθυνση Μουσικού ΓΕΣ.

Το Μουσικό Σώμα, υπήρξε για πολλά χρόνια ο μοναδικός μουσικός φορέας στην Ελλάδα, με μαέστρους διεθνούς φήμης (Μάγγελ, αφοί Καίσαρη, Καλομοίρης, Βισβάρδης) και ανάλογους σολίστες.

Η ιστορική πορεία του Γ’ Σώματος Στρατού, καλύπτει ένα σημαντικό μέρος της νεότερης Ελλάδος,

Το ηρώο του Σώματος, τα διάσπαρτα στην πρώην ζώνη ευθύνης του ιστορικά μνημεία, καθώς και άλλοι ιστορικοί χώροι στη Βόρεια Ελλάδα και έξω από αυτή, μαρτυρούν ιστορικούς σταθμούς και γεγονότα στο πέρασμα του, Η Στρατιωτική Μουσική του Γ’ΣΣ συγκροτήθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, και από τότε ακολουθεί ασταμάτητα την πορεία του Γ’ Σώματος,

Πρώτος διοικητής της, ήταν ο Λοχαγός Παναγόπουλος Κωνσταντίνος, από το 1912 μέχρι το 1916,

Με νόμο, συγκροτείται το 1918, η Επιθεώρηση Στρατιωτικών Μουσικών με έδρα τη Θεσσαλονίκη,

Ο Επιθεωρητής έπρεπε να φέρει βαθμό Λοχαγού και να είναι καθηγητής ανώτερων θεωρητικών, Τελευταίος Επιθεωρητής ήταν ο σπουδαίος Διοικητής της Στρ, Μουσικής, Αριστοτέλης Καζαντζής (1929),

Η Στρατιωτική Μουσική του Γ’ΣΣ, έχει να αναδείξα αξιόλογους μουσικούς στο διάβατων χρόνων, όπως ο Διονύσιος Βισβάρδης (Περνάει ο Στρατός), Μαυρομάτης Ελευθέριος (Πίνδος),Καζαντζής Αριστοτέλης κα. Το 2015, η Στρατιωτική Μουσική Γ’ΣΣ, περιλαμβάνει στη δύναμη της τα παρακάτω μουσικά σχήματα:

  1. Μπάντα παρελάσεως
  2. Μπάντα επιδείξεων – σχηματισμών
  3. Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής – συναυλιών
  4. Μεικτό κουϊντέτο πνευστών
  5. Κουϊντέτο χάλκινων πνευστών
  6. Ορχήστρα χορών – δεξιώσεων

Από το 2014, πραγματοποιεί εμφανίσεις και στο εξωτερικό, με μεγάλη επιτυχία.