Η νύχτα των εκλογών θα ‘ναι γεμάτη «θάματα» και «εκπλήξεις» στις Σέρρες

Η νύχτα των εκλογών θα ‘ναι γεμάτη «θάματα» και «εκπλήξεις» στις Σέρρες

Όταν αποφεύγεις κάθε πρωτοβουλία  δημιουργίας συνθηκών στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης, και χρησιμοποιείς διχαστικές πρακτικές , καταφεύγοντας στην οξύτητα  χωρίς να νοιάζεσαι για τις συνέπειες,  όλα δείχνουν ότι αποτελούν μέρος ενός σχεδίου που εξυπηρετεί μια μόνο σκοπιμότητα: «Την  διαχείριση της επόμενης μέρα των εκλογών».

Κι αν το ερώτημα είναι: «πότε θα πραγματοποιηθούν»,  λίγο η λάσπη στον ανεμιστήρα, η σκανδαλολογία, οι προεκλογικές παροχές, οι ανέξοδες υποσχέσεις διορισμών σε βάθος τετραετίας, νυχτερινές τροπολογίες,   καταλήγεις ότι είναι: «προ των πυλών», όσο κι αν είναι ελλοχεύει το ρίσκο,  τις «φέρνουν» τα χελιδόνια.

Κατανομή των εδρών στην ΠΕ Σερρών

Αποκτά, ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τους υποψήφιους βουλευτές,  η ανάλυση της πιθανής κατανομή των βουλευτικών εδρών της εξαεδρικής εκλογικής περιφέρειας των Σερρών.

Στο ερώτημα: Πόσες έδρες θα πάρει το πρώτο κόμμα;

η απάντηση είναι: «πόσες έδρες θα μείνουν αδιάθετες», για να προστεθούν σύμφωνα με το ισχύοντα εκλογικό νόμο ως μπόνους σε αυτό.

Τα κύρια στοιχεία που συνηγορούν  ότι θα προκύψουν αδιάθετες έδρες στην Π.Ε Σερρών είναι:

  • η συμμετοχή των πολιτών , που όπως αποδεικνύεται από τον πίνακα που ακολουθεί είναι συνεχώς μειούμενη και μη άμεσα αναστρέψιμη
  • ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων που κι αυτά διαρκώς  μειώνονται.

Η μειωμένη συμμετοχή, «μπλοκάρει» την εκλογή από μικρά κόμματα

Μειωμένη συμμετοχή, λιγότερα έγκυρα ψηφοδέλτια, πρακτικά καθιστά αδύνατη, μετά και τα νέα δεδομένα από την κατάτμηση της Β’ Αθηνών, εκλογή  βουλευτή από τα λεγόμενα μικρά κόμματα.

Από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Προεδρικού Διατάγματος 117 /2018 (ΦΕΚ Α’ 225) για τον καθορισμό των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας για τις γενικές βουλευτικές εκλογές, με βάση τα δημοσιευθέντα αποτελέσματα του νόμιμου πληθυσμού Δημοτών της  γενικής απογραφής του 2011 προκύπτουν τα εξής:

Οι  νέες μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες

Πλέον οι  νέες μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας έχουν ως εξής:

18 έδρες: Β3 Νότιου Τομέα, 16 έδρες: Α΄ Θεσσαλονίκης, 15 έδρες: Β1 Βόρειου Τομέα, 14 έδρες: Α’ Αθηνών,      11 έδρες: Β2 Δυτικού Τομέα, 10 έδρες: Α’ Ανατολικής Αττικής, 9 έδρες: Αχαΐα, Β΄Θεσσαλονίκης,    8 έδρες: Β’ Πειραιώς, Ηράκλειο, Λαρίσης, 7 έδρες: Αιτωλοακαρνανία, 6 έδρες: Σερρών, Α’ Πειραιώς, Ευβοίας, Μαγνησίας,

Από ανάλυση της συμμετοχής στις τελευταίες εθνικές εκλογές αλλά του αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων: Σερρών 111.819, 49,78% , Α’ Πειραιά 101.295,52,07% , Ευβοίας 115.662, 58,45%  Μαγνησία 100.593, 58,54%, η  συμμετοχή έπεσε κάτω από το 50% στην  Ε.Π.   Σερρών.

Μετά και την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της Αττικής, οι ψηφίσαντες σύμφωνα με τις εκλογές ανά Δήμο που αντιστοιχεί στις νέες Ε.Π. είναι:

  • Β1 Βόρειος Τομέας, 377.078,
  • Β2 Δυτικός Τομέας 258.976,
  • Β3 Νότιος Τομέας 419.383,
  • Α’ Ανατολικής Αττικής 256.592,
  • Β’ Δυτικής Αττικής 89.836.

Και γιατί έχουν σημασία όλα αυτά,

γιατί πλέον είναι  12  οι εκλογικές περιφέρειες  της χώρας που είναι  αριθμητικά μεγαλύτερες σε αριθμό εδρών από την Ε.Π. Σερρών, ενώ από τις 6εδρικές είναι και η Ε.Π. Ευβοίας, (12+1) 13 έδρες  την ώρα  που στις  εκλογές του 2015 οι Ε.Π. που ήταν μεγαλύτερες από των Σερρών ήταν σύμφωνα με τα έγκυρα ψηφοδέλτια, οι : Β Αθηνών 892.894, Α’ Θεσσαλονίκης 302.358, Αττικής 290.00, Α’ Αθηνών 248.622,  Β’ Θεσσαλονίκης 181.758, Αχαΐας 160.368, Ηρακλείου 154.919, Β’ Πειραιώς 150.213, Λάρισας 149.589  Αιτωλοακαρνανίας 123.172, Εύβοιας 115.662.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν αναγάγουμε τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2015, με τις σημερινές νέες 59 εκλογικές περιφέρειες συν το Επικρατείας, θα είχαν ελάχιστες πιθανότητες να  εκλεγούν  οι 2-3  σημερινοί τοπικοί βουλευτές μας.

Οι «αδύναμοι κρίκοι»

Σε ότι αφορά τα κόμματα που σήμερα εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων για τις Σέρρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,69% και η Ένωση Κεντρώων 3,44% οι έδρες αυτών  στην Ε.Π. Σερρών ήταν  οι τελευταίες που κατέλαβαν βάση του ποσοστού τους σε επίπεδο χώρας.

Καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη να ξανακερδίσουν τα κόμματα αυτά εκ νέου την έδρα στην Π.Ε. Σερρών, εκτός αν   ξεπεράσουν όχι το όριο του 3%  εισόδου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο  μιας κι αυτό δεν θα είναι αρκετό, αλλά και  δεν  αυξήσουν τα ποσοστά τους πάνω από 4,2%+ στην Επικράτεια για να έχουν τις  όποιες πιθανότητες τους.

Με την  ιδιαιτερότητα σε ότι αφορά τους Ανεξάρτητους Έλληνες  ότι στις εκλογικές περιφέρειες Αχαΐας, Λάρισας, οι βουλευτές που εκεί εκλέχθηκαν  Ν. Νικολόπουλος και ο Υφυπουργός Β. Κόκκαλας, δεν θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.

Το πιθανότερο σενάριο  σε ότι αφορά τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων, είναι να προκύψουν δύο αδιάθετες έδρες προς αναζήτηση δικαιούχου.

Το ίδιο ισχύει για όλα τα μικρά κόμματα που συμμετείχαν, αν δεν καταγράψουν  θεαματική αύξηση του ποσοστού τους σε επίπεδο χώρας, κύρια για το ΚΚΕ  ή θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Να σημειωθεί ότι  αν ο Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καταλάβει όπως το 2015 την 3η θέση στις Π.Ε. Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας,  είναι αδύνατη η εκλογή βουλευτή στις Σέρρες, με δεδομένο ότι στη Β’ Θεσσαλονίκης έλαβε 15.332  ψήφους και επίσης  δεν εκλέχθηκε εκπρόσωπος της.            (2015  Σέρρες, Χ.Α. 7,91%, 8.841 ψήφοι)

Η κοινή εκλογική μοίρα ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Για να καταλήξουμε στην αγωνιώδη κοινή εκλογική μοίρα, του ΣΥΡΙΖΑ και του  Κινήματος Αλλαγής στις Σέρρες.

Σε ότι αφορά το Κίνημα Αλλαγής ( ΠΑΣΟΚ), θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έδρα που είχε κατανεμηθεί (τα ξημερώματα) στις Σέρρες, ήταν η τελευταία που δικαιούταν  βάση του ποσοστού του σε επίπεδο  χώρας, μαζί με τη ΔΗΜΑΡ  ( 17έδρες 6,29%),  εκ των οποίων  ήταν,  2 έδρες Β’ Αθηνών, και από 1 έδρα στην Α’ Αθηνών,  Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηράκλειο, Α’ Θεσσαλονίκης, Β’ Θεσσαλονίκης, Ηλεία,  Δωδεκάνησα,   και στις Σέρρες καθώς και 1 έδρα στο ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.

Οι παράμετροι του ΚΙΝΑΛ

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις 3δρικές Εκλογικές Περιφέρειες όπου κατέλαβε την 3η θέση σε αυτές (Αργολίδα, Αρκαδία, Δράμα, Λακωνία), επίσης εκλέχθηκε βουλευτής τους.

Η κατανομή έδρας στο Κίνημα Αλλαγής στην Π.Ε. Σερρών θα εξαρτηθεί από το αν αυξηθεί θεαματικά ο απόλυτος αριθμός ψήφων που λάβει, ή αν κερδίσει  βάσει του ποσοστού του, πάνω από  21 έδρες στην Επικράτεια, ή σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει το Κίνημα Αλλαγής να μην καταλάβει την 3η θέση σε 2 ή περισσότερες από τις 3εδρικές Ε.Π. της χώρας που σήμερα έχει εκπρόσωπο στο Κοινοβούλιο. (Αργολίδα, Αρκαδία, Δράμα, Λακωνία ). Προκαλεί ενδιαφέρον η επιλογή στελεχών χαμηλής αναγνωρισιμότητας του ψηφοδελτίου για τις επερχόμενες εκλογές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος.

Πως εξασφαλίζει έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ότι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ,  υπενθυμίζοντας  την εκλογική δύναμη  διαδρομή του χρόνου στη  στην Π.Ε. Σερρών διαπιστώνουμε ότι από το 2,52% που έλαβε στις εκλογές του 2009, έφθασε το 9,15% τον Μάιο 2012, το 16,34% τον Ιούνιο 2012, 26,24%  Ιανουάριο του 2015, και 29,08% τον Σεπτέμβριο ίδιου έτους.

Σήμερα όλες οι πρόσφατες δημοσκοπικές έρευνες αποτύπωσης της κοινής γνώμης,  μετά και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών,  καταγράφουν συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη διαφορά στην πρόθεση ψήφου της Νέας Δημοκρατίας να εκτινάσσετε τρομακτικά σε βάρος του.

Από την πρώτη κατανομή,  ποσοστό πάνω από το 16,7 διασφαλίζει την εκλογική έδρα.

Το… «επικρατέστερο» σενάριο

Το επικρατέστερο πιθανό σενάριο κατανομής των εκλογικών εδρών στην Π.Ε. Σερρών στη βάση των σημερινών δημοσκοπικών ερευνών, θα είναι ως εξής:

ΝΔ 4  έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 1 έδρα, Κίνημα Αλλαγής 1 έδρα,

Και για όσους θα ήθελαν να μελετήσουν και το ακραίο, αλλά με  μικρές πιθανότητες επαλήθευσης του στην Π.Ε. Σερρών, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η  εκτίμηση όπου τα μικρά κόμματα δεν καταλάβουν έδρα σε αυτή, ας ανατρέξουν  στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, της 6εδρικής Ε.Π. Μαγνησίας όπου  ο ΣΥΡΙΖΑ με 40,28% κατέλαβε 5 έδρες και η ΝΔ με 24,97% 1 έδρα

 (Συνεργάτης του anexartitos.gr)

Advertisements