Η πόλη μας σε απόλυτη εγκατάλειψη!

Η πόλη μας σε απόλυτη  εγκατάλειψη!

Θέλοντας να συμβάλουμε, όπως την προηγούμενη εβδομάδα επισημάναμε, στην ευαισθητοποίηση και στην δημιουργία μιας κίνησης δημιουργίας ενός «thing tank» για παραγωγή πολιτικής με

Του Στέλιου Ρακιτζή

καθορισμένες δράσεις και στοχεύσεις στο πλαίσιο του Δήμου Σερρών, γιατί όχι και της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ώστε να αναζητηθούν οι πολιτικές εκείνες των τοπικών αρχών που θα δώσουν διέξοδο από τη χρόνια μιζέρια της νομής και διαχείρισης της εξουσίας που επιδίδονται οι εκάστοτε δημοτικές αρχές και ο εκάστοτε αντιπεριφερειάρχης.

Δυστυχώς ακόμη και σε αυτή την ευτελή άσκηση πολιτικής, οι αποτυχίες των Δημοτικών Αρχών, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, παρά τα σύγχρονα «εργαλεία» αντιμετώπισης προβλημάτων της καθημερινότητας.

Η πόλη παραμένει βρώμικη, απεριποίητη, παρατημένη, χωρίς ταυτότητα, με ελάχιστα κτίρια και χώρους αναγνώρισης, με λησμονημένο το παρελθόν της και αποδομημένο από τις δήθεν πολιτικές και σεχταριστικές λογικές, όπως η αδικαιολόγητη κατάργηση τόσο της ονομασίας μέρος της οδού Μεραρχίας Σερρών, όσο και αυτής της οδού Ραβινέ, πλειοδοτώντας υπέρ …των άκαπνων.

Δεν έχει οργανωμένους χώρους αναψυχής αντάξιους τόσο της πληθυσμιακής ανάπτυξης όσο και της ιστορικής της διαδρομής.

Η Χρυσοπηγή έχει εγκαταλειφτεί από τον Δήμο, «διασφαλίζοντας» από την μία την ησυχία σε μερικές δεκάδες συμπατριωτών μας που έχουν σπίτια στον ομώνυμο οικισμό, αλλά στερώντας από δεκάδες άλλους την δυνατότητα για μια έξοδο στη φύση. Θα μπορούσε να διαμορφώσει χώρους και να δώσει κίνητρα. Κανένας σχεδιασμός. Αντι αυτού, τσιμέντο και πέτρα σε ένα δρόμο που παραπέμπει σε …κρανίου τόπο, ως υποδομή σε σύγχρονους καφενέδες ομαδικής ραστώνης.

Μια κοιλάδα, αυτή των Αγίων Αναργύρων (Κιόσκια) που από χώρος αναψυχής, έχει μετατραπεί εδώ και δεκαετίες σε χώρος ηχορύπανσης με την αστυνομία να μετρά τα db θορύβου.

Όσο για τα παγκάκια και τα μικρά πάρκα εντός της πόλης, αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν το προεκλογικό ζητούμενο των Δημοτικών Αρχών για ευτελείς παρεμβάσεις με σύντομη ημερομηνία λήξης. Εξ άλλου τα πάρκα χρησιμοποιούνται από τους φιλόζωους της πόλης, ως χώροι αφόδευσης και ανακούφισης του πρωκτικού εντέρου  των σκυλιών τους. Για τα νήπια και τα μικρά παιδιά, έχουμε τον …Μεγαλοδύναμο.

Παράλληλα ο εντοπισμός των καταπατητών σε δημοτικές και δημόσιες δασικές εκτάσεις, κυρίως στα βόρεια της πόλης, στάθηκε αδύνατος καθώς οι υπεύθυνοι ή εθελοτυφλούσαν ή συνεργάζονταν και οι εταιρίες περιφράξεων, …περιέφραζαν.

Ανάλογη η αναρχία και στον οικοδομικό ιστό της πόλης. Ουδέποτε(?) ο Δήμος δεν ζήτησε ευθύνες για τα πεζοδρόμια, ουδέποτε έβαλε ουσιαστικά εμπόδια στους επιχειρηματίες που καταπατούν πέρα από τα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους. Ουδέποτε δεν πήγε να σηκώσει τα τεχνικά εμπόδια, σε χώρους επιτρεπόμενης στάθμευσης μπροστά από καφετέριες και λοιπά καταστήματα. Κα πολλά άλλα.

Μπρεί όλα αυτά να δείχνουν ως μια απλή διαχείριση καταστάσεων, επι της ουσίας όμως είναι μια δημιουργική πολιτική για ποιότητα ζωής.

Έπεται συνέχεια…