«Η συλλογή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών είναι διαθέσιμη τώρα και μέσω του κινητού σας τηλεφώνου»

i-opacΗ πρώτη mobile εφαρμογή «iOS iPhone / iPad» που δίνει δυνατότητα αναζήτησης στον Κατάλογο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών είναι διαθέσιμη εδώ και λίγες ημέρες στο ευρύ κοινό. Η εφαρμογή «i-OPAC» είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αναζήτησης που κατασκευάστηκε από τον Γιώργο Σταύρου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Είναι δωρεάν και μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ (App Store): https://bit.ly/1hnDTix.
Η εφαρμογή δίνει στον χρήστη την δυνατότητα αναζήτησης με Τίτλο, Συγγραφέα, Θέμα ή ISBN/ISSN. Όσον αφορά το ISBN δίνεται η δυνατότητα σκαναρίσματος, με την κάμερα του κινητού, του barcode του τεκμηρίου και αυτόματης αναζήτησης μετά την αναγνώριση του αριθμού. Επίσης, παρέχεται η εφαρμογή φίλτρων στα αποτελέσματα της αναζήτησης καθώς επίσης και η επιλογή αποθήκευσης των αγαπημένων σας εγγραφών. Μια ακόμη δυνατότητα που παρέχει η εφαρμογή είναι η αποθήκευση ψηφιοποιημένου υλικού (Φωτογραφίες, PDF) στην συσκευή για Offline ανάγνωση.
Η εφαρμογή i-OPAC απαιτεί σύνδεση 3G ή WiFi. Για την ανάγνωση ή το κατέβασμα ψηφιοποιημένου υλικού συνιστάται η WiFi σύνδεση. Συγκεκριμένα η εφαρμογή i-OPAC παρέχει τις παρακάτω δυνατότητες:
1. Πρόσβαση σε ψηφιακό υλικό (Φωτογραφίες, PDF αρχεία, Video) της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών (https://eopac-serrelib.abekt.gr/) , αλλά και στο ψηφιακό υλικό:
– ΔΒ Κόνιτσας (https://eopac-libkonitsa.abekt.gr/)
– ΔΒ Λιβαδειάς (https://eopac-liblivadia.abekt.gr/)
– ΔΒ Μυτιλήνης (https://eopac-libmytilini.abekt.gr/)
– ΔΒ Ρεθύμνου (https://eopac-librethymno.abekt.gr/)
-Αποθετήριου Edulll (https://repository.edulll.gr/edulll/)
2. Πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο (με χρήση πρωτοκόλλου Ζ39.50) στους καταλόγους των παρακάτω Δημοσίων Βιβλιοθηκών (Η αναζήτηση γίνεται στο σύνολο των καταλόγων και μπορεί να απομονωθούν τα αποτελέσματα ανά βιβλιοθήκη με χρήση των φίλτρων που παρέχει η εφαρμογή):
-Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών
-Δημόσια Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς
-Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης
-Δημόσια Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης
-Δημόσια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας
Ο χρήστης μπορεί να δει την διαθεσιμότητα ενός βιβλίου σε πραγματικό χρόνο ή να επικοινωνήσει με την βιβλιοθήκη.
3. Πρόσβαση σε βιβλιογραφικές εγγραφές βιβλίων μέσα από το δίκτυο της BiblioNet (Ένα μεγάλο μέρος της συλλογής – όχι ολόκληρο).
4. Πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στον κατάλογο Διδακτορικών Διατριβών του ΕΚΤ (https://www.didaktorika.gr/eadd/) και στο ψηφιοποιημένο υλικό τους (Φωτογραφίες).
5. Πρόσβαση στον Συλλογικό Κατάλογο Επιστημονικών Περιοδικών (https://eskep.ekt.gr),παρέχοντας πληροφορίες για τα αποκτήματα κάθε βιβλιοθήκης που συμμετέχει στο δίκτυο διαδανεισμού για κάθε τίτλο περιοδικού καθώς και στοιχεία επικοινωνίας με την βιβλιοθήκη.
6. Πρόσβαση σε πάνω από 20.000 τίτλους eBooks μέσα από το δίκτυο του Heal-Link.
Αναμένεται η έκδοση της εφαρμογής για κινητά λογισμικού Android.