Η συντονιστική επιτροπή πολιτών Καβάλας αποκάλυψε τον ρόλο του ΤΑΡ

ΜΕ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΟΙ κκ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ, ΚΩΤΑΪΔΗΣ, ΚΕΛΑΪΔΑΚΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ

Η συντονιστική επιτροπή πολιτών Καβάλας αποκάλυψε τον ρόλο του ΤΑΡ

Ενημέρωση της κοινής γνώμης μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης Καβάλας, για την κατάσταση που επικρατεί στο θέμα της αλλαγής όδευσης του αγωγού ΤΑΡ από τα τενάγη Φιλίππων, πραγματοποίησαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών Καβάλας καθώς και ο πρόεδρος του Εμπορικού – Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Καβάλας.

Ξεκινώντας ο κ Θέμης Καλπακίδης μια ανάλυση των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα, επισήμανε και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι καμιά ουσιαστική διαβούλευση δεν έγινε από τότε που εντοπίσθηκε το πρόβλημα στην γραμμή όδευσης του αγωγού και στις επουσιώδεις μικρές αλλαγές έγιναν, παραμένοντας η Κ/Ξ κατασκευής του έργου στη δογματική της θέση να περάσει ο αγωγός από τα τενάγη και όχι βορειότερα όπως πολύ εγκαίρως ζητούσαν οι κάτοικοι της περιοχής των Φιλίππων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ Θέμης Καλπακίδης

« …η εταιρία εμμέσως και εκ των πράξεών της έχει αποδείξει και προς τους πλέον δύσπιστους, πως ουδέποτε διαβουλεύτηκε με την τοπική κοινωνία, ούτε έχει στα χέρια της μια σωστή περιβαλλοντική μελέτη αλλά μια έκθεση που με δικά της στοιχεία απέσπασε από το ΤΕΕ Αθηνών.

Εξ άλλου αν είχε διαβουλευτεί η Κ/Ξ του ΤΑΡ, δεν θα καλούσε τους άμεσα εμπλεκόμενους πολίτες να προσέλθουν προς ενημέρωση για αποζημιώσεις, αποκαταστάσεις εδαφών, αγροτεμαχίων και ζημιών. Αν είχε γίνει διαβούλευση όλα αυτά θα είχαν απαντηθεί. Απλά επιμένει για να καλύψει από τη μία πλευρά το κενό που έχει αφήσει έναντι της νομοθεσίας για διαβούλευση και από την άλλη για να δείξει πως διαβουλεύεται. Όλα αυτά για να αποπροσανατολίσει τόσο τα συναρμόδια Υπουργεία, όσο και τις Επενδυτικές Τράπεζες εκ των οποίων περιμένει τις χρηματοδοτήσεις…»

Σε άλλο σημείο της εισηγητικής του τοποθέτησης ο κ Καλπακίδης αναφέρθηκε στις παρατυπίες της Κ/Ξ όσο αφορά την κατασκευή του έργου και την περιφρόνηση σε κανόνες ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας

Η στάση του Σταθάκη

Από την πλευρά του ο κ Λευτέρης Κωταϊδης επισήμανε  και κατήγγειλε την στάση του Υπουργού κ Σταθάκη, που έμοιαζε με αυτή ενός ντίλερ της διοίκησης του ΤΑΡ.

Ο κ Κωταϊδης επισήμανε πως ο κ. Σταθάκης εκτός του ότι εμφανίσθηκε στην Καβάλα ως εκπρόσωπος της εταιρίας, είπε ψέματα για αντισταθμιστικά έργα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, όταν αυτά δεν θα ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια και μάλιστα με αδιευκρίνιστη την ποσοστιαία συμμετοχή του ΤΑΡ σε αυτά.

Ελλειμμα διάθεσης από την πολιτεία

Στα ερωτήματα των δημοσιογράφων επισημάνθηκε το έλλειμμα διάθεσης από την πολιτεία να συσταθεί και να λειτουργήσει άμεσα η επιτροπή εκείνη που στα πλαίσια της ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στην UNESCO, θα έχει υπο την άμεση εποπτεία της το περιβάλλοντα χώρο.

Αυτή η καθυστέρηση κατά την Συντονιστική Επιτροπή οφείλεται στο γεγονός ότι πρώτα επιδιώκεται να δημιουργηθεί τετελεσμένο με τη νυν χάραξη της όδευσης του αγωγού από τα τενάγη και μετά, επι δεδομένης κατάστασης, να συσταθεί και να λειτουργήσει η εν λόγω επιτροπή.

Σθεναρ’η η στάση των κατοίκων των Φιλίππων

Η επιβεβαίωση όλων των ανωτέρω στην πράξη, αλλά και η σθεναρή στάση των κατοίκων στην περιοχή των Φιλίππων, να μη δεχθούν για κανένα λόγο την όδευση του αγωγού από τα τενάγη αναμφίβολα θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ολοκλήρωση του έργου, για ένα θέμα που θα μπορούσε να είχε ξεπερασθεί εύκολα αν η Κ/Ξ κατασκευής του έργου, είχε διαβουλευτεί και εισακούσει την πρόταση των κατοίκων να περάσει ο αγωγός πάνω από τα υψώματα (βορειότερα του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων) όπου δεν θα υπήρχε καμιά όχληση και κανένας κίνδυνος λόγω αυτανάφλεξης της τύρφης, κάτι που συμβαίνει τακτικά.