Η ξενοφοβία επικράτησε στο Σκούταρι – ο λόγος στον Εισαγγελέα

Η ξενοφοβία επικράτησε στο Σκούταρι – ο λόγος στον Εισαγγελέα

Η ξενοφοβία επικράτησε σήμερα στο Σκούταρι καθώς μόνο 25 μαθητές από τους 130 που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο προσήλθαν την Παρασκευή (19/10) στις αίθουσες καθώς τα υπόλοιπα 105 τα κράτησαν οι γονείς τους στο σπίτι, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φοίτηση 10 προσφυγόπουλων στο σχολείο τους, τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα το Δημοτικό Σχολείο Σκουτάρεως.

Το 10 προσφυγόπυλα προσήλθαν κανονικά στο σχολείο και τα υποδέχθηκαν τα 25 παιδιά και οι εκπαιδευτικοί, χωρίς να σημειωθεί κανένα πρόβλημα.

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Σκουτάρεως απέστειλαν εξώδικα τις προηγούμενες ημέρες τόσο στον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σερρών, όσο και στον δήμαρχο Σερρών και στον Αντιπεριφερειάρχη, στο οποίο αρνούνταν την παρουσία προσφυγόπουλων στο σχολείο και πρότειναν τη δημιουργία σχολείου εντός της προσφυγικής δομής.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν πριν από δεκαπέντε μέρες και η όξυνση που προκάλεσε  ομάδα γονέων οδήγησε κατ’ αρχάς σε παραίτηση του προέδρου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Χαρακτηριστικά στο εξώδικό τους αναφέρουν ότι:

«μαθητές αυτής της ηλικίας εκλαμβάνουν το νέο και άγνωστο με έναν δικό τους τρόπο που ποικίλλει και δεν μπορεί να προβλεφθεί και τρομάζουμε στη σκέψη ότι ένα πρωί θα εισέλθουν στην αυλή του σχολείου δέκα νέοι μαθητές χωρίς να έχει γίνει καμία ενημέρωση στα παιδιά μας για αυτούς»!

Ξενοφών Παπασταμόπουλος: Ενημέρωση υπήρξε – Αν επικαλούνται τον νόμο, καλύτερα για εμάς, ο νόμος είναι σαφής, οι εκπαιδευτικές υποχρεώσεις συγκεκριμένες

Ο Διευθυντής Α’Βαθμιας Εκπαίδευσης κ.Ξενοφών Παπασταμόπουλος είπε ότι «Στο Δημοτικό Σχολείο Σκουτάρεως επιλέχθηκε να φοιτήσουν 10 παιδιά (έξι στην τρίτη τάξη και τέσσερα στην Τετάρτη). Προέρχονται από τη δομή προσφύγων στις Σέρρες, που φιλοξενεί περίπου 640 άτομα, όλοι τους Γεζίντι. Στις Σέρρες συνολικά φοιτούν 350 παιδιά προσφύγων σε έξι σχολεία της απογευματινής βάρδιας και επτά της πρωινής. Θεωρώ τις αντιδράσεις από μικρή μερίδα γονέων έωλες και τα επιχειρήματά τους αστεία. Δεν είναι δυνατό να γίνει συζήτηση με άτομα που υποστηρίζουν ότι τα δέκα αυτά παιδιά θα κάνουν μουσουλμανάκια τα υπόλοιπα.

Σε ανακοινώσεις τους οι γονείς αρχικά επικαλούνταν «αναίτια αναστάτωση» και «έλλειψη εξειδικευμένης και επαρκούς πληροφόρησης. Η ενημέρωση έγινε, επι τόπου μαζί με τους τρεις συντονιστές εκπαίδευσης προσφύγων, αλλά δεν στάθηκε αρκετή.  Όσοι προβούν σε ακρότητες θα αντιμετωπίσουν τον αντιρατσιστικό νόμο και με αυτά που κάνουν και λένε δημιουργούν κακό στα παιδιά τους. Μας στείλανε εξώδικο και λένε ότι έχουν μαζέψει 1.100 υπογραφές. Αν επικαλούνται τον νόμο, καλύτερα για εμάς, ο νόμος είναι σαφής, οι εκπαιδευτικές υποχρεώσεις συγκεκριμένες».

Π.Ανανιάδης: «Υπερβολικές οι διαμαρτυρίες των γονέων» – Μπορεί να επέμβει ο Εισαγγελέας

“Οι διαμαρτυρίες των γονέων είναι υπερβολικές τονίζει με δηλώσεις του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας Παναγιώτης Ανανιάδης υπογραμμίζοντας πως τα επιχειρήματα των γονέων δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα”. Σύμφωνα, με τον κο Ανανιάδη στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να παρέμβει ο Εισαγγελέας Σερρών όπως είχε γίνει και το 2016 και στον Προφήτη του Δήμου Βόλβης που και εκεί οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματά τους για τον ίδιο λόγο.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών: «Η μόρφωση δικαίωμα κάθε παιδιού»

«Η μόρφωση αποτελεί δικαίωμα κάθε παιδιού, ανεξάρτητα από χρώμα, κοινωνική θέση, θρήσκευμα και καταγωγή. Η φοίτηση όλων των μαθητών στα δημόσια σχολεία είναι καθήκον του κράτους και κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει. Τα σχολεία θέλουμε να είναι πάντα ανοιχτά και φιλόξενα για τα φτωχά παιδιά του κόσμου, Ελληνόπουλα, Προσφυγόπουλα» αναφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Σερρών «Ο Εμμανουήλ Παππάς»

Δήμαρχος Σερρών: Δυο χρόνια προσφυγόπουλα φοιτούν σε σχολεία της πόλης, χωρίς πρόβλημα

Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης δήλωσε πως για την φοίτηση των μαθητών δεν είναι αρμόδιος ο δήμος, ενώ σημείωσε πως στο σχολείο που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι του πηγαίνουν προσφυγόπουλα εδώ και δυο χρόνια και δεν έχει προκύψει κανένα θέμα, όπως και στα άλλα σχολεία της πόλης όπου έχουν ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, υποστήριξε πως το θέμα είναι του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο τόνισε πως είμαστε άνθρωποι και με ανθρωπισμό θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: “Ανοιχτά σχολεία για όλους”

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών επισημαίνει μεταξύ των άλλων :

« Η πολιτική απόφαση  της Κυβέρνησης   είναι  ανοιχτά σχολεία   για όλους  και να μην υποκύπτουμε  σε πιέσεις που έχουν βάση  στην ξενοφοβία   ή ρατσιστικές συμπεριφορές,, αλλά να υιοθετούμε πρακτικές στην Εκπαίδευση στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης. Ακόμη χαιρετίζουμε τη στάση της εκπαιδευτικής κοινότητας  του Νομού μας και τις θετικές δηλώσεις, καθώς και στην πρόθεσή τους να είναι παρόντες  στο ξεκίνημα  των μαθημάτων για τα παιδιά των προσφύγων.

Το Τμήμα Παιδείας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών  καλεί τους πολίτες, τους γονείς, την εκπαιδευτική κοινότητα, να δείξουν θετική στάση  και με την κατάλληλη ενημέρωση  να μην αφήσουν χώρο σε όσους  σπέρνουν αμφιβολίες και αναπτύσσουν φοβικά σύνδρομα».

 

9 Responses to "Η ξενοφοβία επικράτησε στο Σκούταρι – ο λόγος στον Εισαγγελέα"

 1. Attik   21 Οκτωβρίου 2018 at 17:32

  Συμφωνώ ότι πρέπει να κλείσουμε το θέμα
  Δεν ειναι απαραίτητο να συμφωνησουμε
  Σας ευχαριστώ που μου απαντήσατε
  Θέλω κλείνοντας να σας ευχηθώ σαν ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΥΤΟΧΘΩΝ
  κάτοικος του κέντρου των Αθηνών
  ΝΑ ΜΗΝ ΒΙΩΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

 2. Attik   19 Οκτωβρίου 2018 at 23:34

  Ατυχές άρθρο
  Άλλο δικαίωμα στη μόρφωση και άλλο εποικισμός
  Της Πατρίδας

  • ανεξάρτητος   19 Οκτωβρίου 2018 at 23:48

   Εποικισμός της Πατρίδας 10 παιδάκια;;; Οι παπουδες των κατοίκων του Σκουτάρεως από που ήρθαν;;; (αν γνωρίζετε Ιστορία)

   • Attik   20 Οκτωβρίου 2018 at 23:04

    Ήταν Έλληνες οι παππούδες των κατοίκων του Σκουτάρεως
    (Δεν γνωρίζετε ιστορία)

    • ανεξάρτητος   21 Οκτωβρίου 2018 at 00:52

     …και οι Σερραίοι γηγενείς τους υποδέχθηκαν μετα βαϊων και κλάδων και τους έβαλαν να κατοικήσουν στη βάλτα …εεεε;;; ή μηπως κάνουμε λάθος;;;

     • Attik   21 Οκτωβρίου 2018 at 12:33

      Θέλετε να πείτε ότι υπάρχουν διάφορες εθνοτικές ομάδες
      Στο Σκουταρί ;

     • ανεξάρτητος   21 Οκτωβρίου 2018 at 13:22

      … αυτό καταλάβατε;;;

     • ανεξάρτητος   21 Οκτωβρίου 2018 at 13:28

      Ελληνες μεν, αλλά Μικρασιάτες και “ξένοι” για τους ντόπιους το 1922, και ως “τέτοιους” τους έστειλαν να κατοικήσουν και να ζήσουν στα έλη και τους βάλτους του Στρυμώνα όπως ήταν τοτε το Σκούταρι

     • ανεξάρτητος   21 Οκτωβρίου 2018 at 13:58

      και για να το κλεινουμε το θέμα. Δεν νομιζουμε να αποτελεί τιμή για απόγονους προσφύγων να συμπεριφέρονται σε πρόσφυγες (και δει παιδιά) με αυτό τον τρόπο