Ιδρυμα “Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής”: Ομιλία του Τζέιμς Σταυρίδη για τη Διεθνής ασφάλεια τον 21ο αιώνα

Τον προλόγισε ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής

Ιδρυμα “Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής”: Ομιλία του Τζέιμς Σταυρίδη για τη Διεθνής ασφάλεια τον 21ο αιώνα

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων “Ευρώπη” του Ιδρύματος “Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής” στη Φιλοθέη, πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2016 η ομιλία-συζήτηση του πρύτανη της Σχολής Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς στη Βοστώνη, Τζέιμς Σταυρίδη, με θέμα τη διεθνή ασφάλεια. Ο πρύτανης Σταυρίδης υπήρξε ναύαρχος του Αμερικανικού Ναυτικού και Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής του ΝΑΤΟ και συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο περί ασφάλειας τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς. Τον πρύτανη Σταυρίδη προλόγισε ο Κώστας Καραμανλής, βουλευτής Ν. Σερρών.

Ο κ. Σταυρίδης αφού σημείωσε την ελληνική του καταγωγή και τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας, επισήμανε ως πρόκληση πρώτης προτεραιότητας για τη διεθνή σταθερότητα τη διατήρηση και την ενίσχυση της ενότητας της Ευρώπης που σήμερα δοκιμάζεται από τη μεταναστευτική κρίση. Για τον κ. Σταυρίδη, η Ευρώπη παραμένει ένας οικονομικός γίγαντας με τεράστιες διπλωματικές και στρατιωτικές δυνατότητες και ο πιο σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ διεθνώς αφού μαζί μοιράζονται κοινές αξίες και συμφέροντα. Η ευρω-αμερικανική συνεργασία όπως εκφράζεται από το ΝΑΤΟ αποτελεί τον βασικό σταθεροποιητικό πυλώνα του διεθνούς συστήματος.

Ο κ. Σταυρίδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή ενός Brexit όπως έκαναν πρόσφατα για την αποφυγή ενός Grexit.

 

Ποιός είναι ο Τζέιμς Σταυρίδης

Τζειμς-Σταυρίδης-620x300Ο Τζέιμς Σταυρίδης, ελληνικής καταγωγής, από τον Ιούλιο του 2009 έως το 2013 ανέλαβε επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων της Ευρώπης, με έδρα τη Γερμανία.

Γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1955 στη Φλόριντα των ΗΠΑ, από Ελληνοαμερικανούς γονείς και πέρασε τρία από τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα, όπου ο πατέρας του συνταγματάρχης Γιώργος Σταυρίδης – αξιωματικός των αμερικανών πεζοναυτών- υπηρέτησε ως ναυτικός ακόλουθος στην αμερικανική πρεσβεία μεταξύ 1962 και 1964. Είναι παντρεμένος με τη Λόρα Χολ και έχουν δύο κόρες, την Χριστίνα και την Τζούλια.

Είναι χαρακτηριστικό πως με τη σύζυγό του ήταν παιδικοί φίλοι, αφού βρέθηκαν μαζί στην Αθήνα, όπου υπηρετούσαν οι γονείς τους. «Ανήκω σε μια ελληνοαμερικανική οικογένεια», είχε δηλώσει δυο παρελθόν, σε δημόσια ομιλία του ο ναύαρχος Σταυρίδης, που μιλάει Πορτογαλικά, Ισπανικά και Γαλλικά. «Ο πατέρας μου μιλούσε θαυμάσια ελληνικά… τα δικά μου ελληνικά είναι, δυστυχώς, φρικτά και οι κόρες μου δεν τα μιλούν καθόλου».

Ο Τζέιμς Σταυρίδης πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στο ίδιο αντικείμενο (Διεθνείς Σχέσεις), την ίδια χρονιά (1984) και από το ίδιο πανεπιστήμιο (Σχολή Διπλωματίας του Ταφτς) με τον Κώστα Καραμανλή, αφού πρωτύτερα είχε αποφοιτήσει από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ. Στη συνέχεια συμμετείχε σε διάφορες δύσκολες αποστολές, από τις εμπόλεμες ζώνες της Βοσνίας και της Αϊτής ως το καυτό μέτωπο του Ιράκ.