Ιερώνυμος: Μόνο με την ενότητα η Ελλάδα μπορεί να υπερπηδήσει όλα τα εμπόδια (φωτορεπορταζ)

Ιερώνυμος: Μόνο με την ενότητα η Ελλάδα μπορεί να υπερπηδήσει όλα τα εμπόδια (φωτορεπορταζ)

O Μακαριωτάτος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών & Νιγρίτης το πρωί της Δευτέρας (9/5). Η Τρίτη ημέρα περιελάβανε συνάντηση με μαθητές και καθηγητές στο 3ο Γυμνάσιο Σερρών και ομιλία του σε αυτούς στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου.

Τον Αρχιεπίσκοπο (το οποίο συνόδευε  ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος) υποδέχθηκε στη αυλή του 3ου Γυμνασίου η Διευθύντρια του σχολείου κυρία Χρύσα Αραπάκη, ενώ μαθητές του Σχολείου παραταγμένοι στο προαύλιο τον καλωσόρισαν ραίνοντάς τον με άνθη, ενώ δύο μαθητές του πρόσφεραν μία ανθοδέσμη.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία αρχικά να συνομιλήσει με τη διευθύντρια του σχολείου και να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες των μαθητών ενώ στη συνέχεια είχε συνάντηση και συνομιλία με τους καθηγητές του σχολείου

Πριν την ομιλία του στους μαθητές προέβει σε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, ευχαριστώντας για τη φιλοξενία .

Ιερώνυμος-3οΓυμνάσιο_Σερρών-DSC_0407«Φεύγω σε λίγες ώρες από τις Σέρρες με την καρδιά φορτωμένη. Η αγάπη του Σεβασμιωτάτου σας προς την ταπεινότητα μου, η αγάπη των Αρχών τους τόπου σας με συγκίνησε. Σας ευχαριστώ γιατί πήρα κουράγιο και δύναμη, όπως και σε προηγούμενο ταξίδι μου στις όμορφες Σέρρες»

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων σχετικά με την εκπαίδευση των μαθητών δήλωσε τα εξής:

«Είχα την ευκαιρία συνομιλώντας με τους καθηγητές του 3ουΓυμνασίου Σερρών να τους πω ότι δεν τοποθετώ σε κατηγορίες τους ίδιους και τα μαθήματα.Το σχολείο δεν πρέπει να  είναι μία “ξερή” εκπαίδευση αλλά να προσφέρει Παιδεία. Και η Παιδεία αγκαλιάζει όλα τα πράγματα, όλη τη μόρφωση και όλη την καλλιέργεια γι’ αυτό είναι απαραίτητα όλα τα μαθήματα. Σημασία δεν έχει ότι γίνονται αλλαγές στην Εκπαίδευση αλλά ο στόχος, και στόχος είναι η Ιθάκη. Είμαι αισιόδοξος, γιατί και οι δυσκολίες, οι αντιδράσεις και οι ενοχλήσεις καλό κάνουν, βοηθούν η κάθε μία με τον δικό της τρόπο»

Σε ερώτημα για τα αν υπήρξαν οφέλη από την πρόσφατη επίσκεψη του Πάπα της Ρώμης στην Ελλάδα στη Μυτιλήνη για να δει από κοντά το προσφυγικό πρόβλημα, υπογράμμισε ότι το βάρος των μεταναστών είναι μεγάλο για τις πλάτες της Ελλάδας και για αυτό σημείωσε ότι πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία από τα Ηνωμένα Έθνη. Τέλος υποστήριξε ότι μόνο με την ενότητα η Ελλάδα μπορεί να υπερπηδήσει όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζει σήμερα.

Χρύσα Αραπάκη: Στον  χώρο της  Εκκλησίας  υπάρχουν  τα στηρίγματά  μας

Η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Χρύσα Αραπάκη στην ομιλία της στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμή του Αρχιεπισκόπου στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου, ανέφερε τα εξής:

«Μακαριότατε, Πάτερ και Δέσποτα Σεβασμιότατε Ποιμενάρχα μας. Είναι ιδιαίτερη τιμή  και ευλογία για  το  σχολείο  μας  το γεγονός  πως  σήμερα μας τιμάτε  με  την  παρουσία  σας, στο  πλαίσιο  μιας  ειλικρινούς  διάθεσης  να  εντάξετε  στο πλούσιο  πρόγραμμά  σας  και  τη  ζωντανή  επαφή  με  το  πιο  δυναμικό, εύπλαστο, αλλά  και δύσκολο  συνάμα  κομμάτι της  εκκλησίας  μας – γιατί  όλοι  συναποτελούμε  αυτή  την  εκκλησία – τους  νέους  και  τις  νέες  που  διανύουν  την  εφηβεία  τους. Μ’  αυτή  την  έννοια  η  επίσκεψή  σας  αποκτά  θα τολμούσα  να  πω μια ιστορική  σημασία, όχι  μόνον  γιατί  πρώτη  φορά  το  σχολείο  μας  έχει  την  τιμή να υποδέχεται  και  να  φιλοξενεί  τον προκαθήμενο  της  ελληνικής  Εκκλησίας,  αλλά  και  γιατί  αυτή  η επίσκεψη  ανασύρει  από τα  βάθη  της  καρδιάς  όλων  μας  και  κυρίως  των  μαθητών  μας,  ανομολόγητες ανάγκες  και  προσδοκίες. Ανομολόγητες, γιατί  ζούμε  σε  καιρούς  σύγχυσης  και  εύκολης  απώλειας  προσανατολισμού , τέτοιους  που  συσκοτίζουν   τις  προτεραιότητές μας  φέρνοντάς  μας    μπροστά  σε καταστάσεις  διλημματικές : να  λειτουργούμε  ως  πρόσωπα  προασπίζοντας  με  αυτοθυσιαστικό  τρόπο  τη  σχέση με  τον   συνάνθρωπο  ή  ως  άτομα,  περιχαρακωμένοι  πίσω  από  τα  τόσα  δικαιώματα που  αφειδώς  προβάλλει  η  εποχή  μας;

Θα  μπορούσε  να  παρατηρήσει  κάποιος  πως  το  σύντομο  της   επίσκεψής  σας  είναι  δυσανάλογο  των  μεγάλων  αυτών προσδοκιών. Είναι  ευτύχημα  ωστόσο  πως  η  παρουσία  σας  υπερβαίνει  τις  συμβάσεις  που  επιβάλλει  ο  χρόνος, καθώς  αποπνέει  τη  μειλιχιότητα, την  ανθρωπιά, την ειρηνοφόρο  διάθεση  αλλά  και  την  προσήνεια  που  σας  διακρίνουν.

Γίνεστε  με  τον   τρόπο  αυτό   μια  πατρική  αγκάλη, που  γεννά  μέσα  μας  την  πίστη  πως  στον  χώρο της  Εκκλησίας  υπάρχουν  τα στηρίγματά  μας , όχι  ως  δεκανίκια που  μας  ακυρώνουν, αλλά  ως  κάλεσμα  για  συμμετοχή  σε  έναν  αληθινό  και γεμάτο  νόημα  βίο.

Στο  σημείο  αυτό  θα  ήθελα  να  εκφράσω  τις  πιο  εγκάρδιες  και  ειλικρινείς ευχαριστίες  όλων  μας  προς  τον  Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη  Σερρών και Νιγρίτης  κ.κ. Θεολόγο, τόσο   για  την  ευλογία  της  εδώ  παρουσίας  του, όσο  και  για  το  γεγονός  πως  χάρη  στην  αδιάλειπτα  καλοπροαίρετη  και  πλήρη  φροντίδας  διάθεση  απέναντι  στο  σχολείο  μας,  έγινε εφικτή  η  συνάντηση  με  το  δικό  σας  πρόσωπο».

 

Ο λόγος στους μαθητές

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους μαθητές του Σχολείου Ελισάβετ Χριστοφορίδου (Β’ τάξης) και Σταμάτη Απόστολο (Γ’ τάξης) οι οποίοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και έθεσαν ερωτήματα στον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας.  Οι τοποθετήσεις των δύο μαθητών περιστράφηκαν γύρω από τη σχέση των μαθητών που διανύουν τη εφηβεία με τους γονείς τους, την οικονομική κρίση και το προσφυγικό ζήτημα.

 

Ιερώνυμος: «Οικοδομή σε γερά θεμέλια»

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του τόνισε ότι η συνάντηση του με τους μαθητές του σχολείου ήταν η πιο όμορφη στιγμή της επίσκεψης του στις Σέρρες:

«Η συνάντηση αυτή παραλληλίζεται με τη Θεία Λειτουργία. Η Θεία Λειτουργία είναι βέβαια πιο ψηλά αλλά στη συνέχεια έρχεται η επαφή με τους ανθρώπους και ιδιαίτερα με τα παιδιά μας που είναι το αύριο το δικό μας. Εντυπωσιάστηκα από όσα μας είπαν οι δύο μαθητές του Σχολείου και το εκπαιδευτικό περιβάλλον με συγκινεί διότι υπήρξα Φιλόλογος Καθηγητής. Σας καλώ να αποκτήσετε γνώσεις αλλά μόνο οι γνώσεις δεν είναι η λύση των προβλημάτων της ζωής.

Μπροστά σας έχετε δύο δρόμους: τον δρόμο της Σοφίας του κόσμου που είναι απαραίτητη αλλά είναι η σοφία που ενσταλάζεται με τον δικό της τρόπο στις καρδιές μας και δημιουργεί πνευματικούς ανθρώπους, μας δείχνει τον προορισμό μας.

Εκεί λοιπόν που συναντιούνται αυτά τα δύο είδη της σοφίας, εκεί είναι και ο χαρισματικός άνθρωπος.

Ο κάθε άνθρωπος είναι μία οικοδομή την οποία κάνει μόνος του με την βοήθεια των γονιών του, των δασκάλων του και της κοινωνίας.

Θα πρέπει όμως τα θεμέλια της οικοδομής να είναι γερά ώστε να μην πέσει στην άμμο με την πρώτη τρικυμία. Θα φτιάξετε και εσείς μία οικοδομή για τον εαυτό σας αλλά θα πρέπει αυτή η οικοδομή να είναι γερή ώστε οι άνεμοι να φοβούνται».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων. Ενώ στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ανεχώρησε για την Αδελφότητα της Λυδίας στην Ασπροβάλτα