Ικανοποίηση Φούχτελ για τη συνεργασία με τον Δήμο Σερρών

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας βρέθηκε στις Σέρρες και συγκεκριμένα στο Δημαρχείο Σερρών, το μεσημέρι της Τρίτης 4/7 ο Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Χανς Φούχτελ.

Επικεφαλής αντιπροσωπείας τεχνοκρατών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ο εντεταλμένος της Γερμανικής Κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το μέχρι τώρα αποτέλεσμα της συνεργασίας, αλλά και για τις δυνατότητες διεύρυνσης των σχέσεων που υπάρχουν στους τομείς παιδείας, ενέργειας και τουρισμού.

Εύσημα στον Δήμαρχο Πέτρο Αγγελίδη

Ο κ. Φουχτελ απένειμε τα εύσημα στον Δήμαρχο Σερρών Πέτρο Αγγελίδη, για την εμπέδωση των αρχών της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, αλλά και για την ταχύτητα υλοποίησης δράσεων, που απορρέουν από την συνεργασία και την μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας από τον Δήμο Άχερν Γερμανίας.

Η μεταφορά τεχνογνωσίας και αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε για το Δήμο Σερρών το 2014 με την γνωριμία του πρώην Δημάρχου του Δήμου Άχερν Γερμανίας, για ν’ αναπτυχθεί στη συνέχεια πρόσφορο έδαφος για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά επίπεδα.

Ο κ Φουχτέλ στις δηλώσεις του είπε εμφατικά:

«Δεν ήρθαμε μόνο εδώ για να κάνουμε χειραψίες. Θέλουμε τα γερμανικά και τα ελληνικά κεφάλαια και μυαλά μας να τα φέρουμε μαζί προς όφελος αυτής της χώρας και είμαι σίγουρος ότι άνθρωποι σαν τον Δήμαρχό σας μας έχουν αποδείξει ότι έχουν πάρει το μήνυμα. Ήδη έχουν υλοποιήσει πράγματα και θα τον στηρίξουμε για να μπορέσουν να προχωρήσουν και άλλα, ώστε να μπούμε μαζί στην επόμενη φάση»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σερραίων Πέτρος Αγγελίδης τόνισε πως:

«Στην συνάντηση που είχαμε παρουσιάσαμε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της συνεργασίας του Δήμου Σερρών με το Δήμο Άχερν της Γερμανίας και δώσαμε τις νέες προοπτικές συνεργασίας μας. Αυτές είναι κυρίως στους τομείς ενέργειας, τουρισμού. Θα οριστούν νέες συναντήσεις με τη γερμανική πλευρά ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα νέες δράσεις και ελπίζουμε να φέρουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα»

Οι «καρποί» της συνεργασίας

Η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος με την τοποθέτηση μικρών κάδων σύμμεικτων απορριμμάτων σε μονοκατοικίες σε γειτονιές της με στόχο να μειώσει το κόστος της συλλογής των απορριμμάτων αλλά και την αισθητική βελτίωση των συγκεκριμένων περιοχών, καθώς και η δημιουργία άτυπου Πράσινου Σημείου στο χώρο του αμαξοστάσιου του Δήμου, είναι απόρροια της συμμετοχής του Δήμου Σερρών στην Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Οι νέες προοπτικές συνεργασίας

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο Δήμαρχος Σερρών στη γερμανική αντιπροσωπεία, στις νέες προοπτικές συνεργασίας δρομολογήθηκαν ήδη από το Δήμο Σερρών και αποτελούν τις νέες προοπτικές συνεργασίας με το Δήμο Άχερν της Γερμανίας συγκαταλέγονται :

  • η ανακατασκευή διατηρητέου κτιρίου στο πρώην στρατόπεδο του Παπαλουκά με ταυτόχρονη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο μουσείο τέχνης όπου θα στεγάσει την συλλογή έργων τέχνης «Κωνσταντίνος Ξενάκης»
  • η κατασκευή μικρής πιλοτικής μονάδας παραγωγής βιοαερίου εντός του κτηνοτροφικού πάρκου της Τοπικής Κοινότητας Ελαιώνα,
  • η αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED στον φωτισμό των δρόμων, με σημαντική εξοικονόμηση πόρων,
  • η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του Λυκείου Προβατά με την εφαρμογή μέτρων ενεργειακής αναβάθμισης και

Η συμμετοχή του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας

Κομβικό σημείο της συνεργασίας των δύο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης αναμένεται ν’ αποτελέσει το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τις Σέρρες, με την υλοποίηση κοινών εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος κ.Αν.Μωυσιάδη έχει υπογραφεί και σχετικό σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και του πανεπιστημίου του Όφενμπουργκ.

Στην ολιγόωρη παραμονή του στην πόλη των Σερρών, ο κ. Φούχτελ και οι συνεργάτες του ξεναγήθηκαν στο άτυπο πράσινο σημείο που λειτουργεί στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Σερρών και στη συνοικία Κατακονόζι όπου τοποθετήθηκαν ατομικοί κάδοι απορριμμάτων μικρής χωρητικότητας, καθώς και επίσκεψη στον Κουλά.

Μεμονωμένες αντιδράσεις για την επίσκεψη Φούχτελ

Δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις διαμαρτυρίας εναντίον του. Αρχικά εκδόθηκαν ανακοινώσεις από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΛΑΕ και το Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων Σερρών, με τις οποίες καλούσαν τον Δήμαρχο Σερρών να μην ξεχάσει τα δεινά που προκάλεσαν οι Γερμανοί στον Ελληνικό λαό, ξεκινώντας από το…1940.

Στην πράξη κατά την είσοδό του στο Δημαρχείο στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ (όχι παραπάνω από 5 άτομα) εξέφρασαν με φωνές την αποδοκιμασία τους για την επίσκεψή του, καλώντας να φύγει.

Πιο πριν η Αστυνομία είχε φροντίσει με ισχυρές δυνάμεις να επιτηρεί τον χώρο, ενώ οι Δημοτικοί υπάλληλοι με εντολή δημάρχου έφυγαν στις 14.00 αντί στις 15.00, από το Δημαρχείο (για λόγους ασφαλείας, αφού στη συνέχεια οι χώροι του Δημαρχείου ελέγχτηκαν με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου για πιθανή ύπαρξη εκρηκτικών)

Ολη η παρουσίαση του Δημάρχου Πέτρου Αγγελίδη προς τον Γιοκιμ Φούχτελ