«ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΜΕΡΕΣ»: Ένας θεσμός για τα άτομα με αναπηρία

«ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΜΕΡΕΣ»: Ένας θεσμός για τα άτομα με αναπηρία

«ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΜΕΡΕΣ» είναι ο τίτλος των διήμερων Εκδηλώσεων που διοργανώνουν ο Δήμος Σερρών, η Ιερά Μητρόπολη Σερρών & Νιγρίτας και η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας & Υγείας, την ερχόμενη Δευτέρα 3 (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες) και την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου.

Στη διοργάνωση των εκδηλώσεων συμμετέχουν το ΤΕΦΑΑ Σερρών, το ΚΑΑΜΕΑ, η Α/θμια Εκπαίδευση, το ΚΔΑΥ Σερρών, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο-Νηπιαγωγείο, το Ειδικό ΤΕΕ Σερρών, το ΕΕΕΚ Σερρών, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΜΕΑ του Δήμου μας, οι εθελοντικές ομάδες ΕΚΚΑ Σερρών και ΠΡΟΤΕΚΤΑ Δήμου Σερρών.

Ο Δήμαρχος

Αναφερθείς στις «ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΜΕΡΕΣ» ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας & Υγείας κα Σταυρούλα Αγιαννίδου τόνισε:

«Ευελπιστούμε ότι αυτές οι μέρες θα είναι πιο φωτεινές, καθώς αποτελούν ευκαιρία να εκδηλώσουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για τους συνάνθρωπους με αναπηρίες.
Ιδιαιτέρως σήμερα που οι κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο πλήττονται περισσότερο  από κάθε άλλη φορά.
Η προάσπιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί συλλογικό καθήκον. Η ευθύνη για να πράξουμε το καθήκον μας είναι και συλλογική και ατομική.
Χρέος όλων μας είναι να υπερβούμε τον ατομισμό και να αναδείξουμε την κοινωνική αλληλεγγύη ως κυρίαρχη αξία.
Ο Δήμος Σερρών βρίσκεται πάντα δίπλα τους, αρωγός και συμπαραστάτης των ατόμων με αναπηρία.
Μέσα από τις δράσεις του προσπαθεί για το καλύτερο.
Παρά την δύσκολη εποχή που διανύουμε σχεδιάζουμε καλύτερες υποδομές για την φροντίδα και την εξυπηρέτησή τους, ώστε να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής.
 Τελευταία απόδειξη η κατασκευή 250 διαβάσεων στις οδούς της πόλης για όλα τα άτομα με κινητικά προβλήματα, που έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη».

Η αντιδήμαρχος

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος κα Αγιαννίδου σημείωσε:

«Οι ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΜΕΡΕΣ καθιερώθηκαν, όχι για να γιορτάζουμε, αλλά για να δίνεται κάθε χρόνο η ευκαιρία στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα προβλήματα, στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Στους συνανθρώπους μας που συναντάμε καθημερινά, που ζούμε μαζί τους. Για να παρέχεται η δυνατότητα σ’ αυτούς να εκφράσουν δημόσια τα έργα τους και το συναισθηματισμό τους, τη φαντασία και τις ειδικές τους ικανότητες.
Για να γίνονται εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών, να λαμβάνονται ανάλογες αποφάσεις υποστήριξης, να παραμερίζονται οι προκαταλήψεις και οι αποκλεισμοί, να αφυπνίζονται συνειδήσεις και ολόκληρος ο κόσμος να κάνει ένα βήμα πολιτισμού μπροστά.
Να ανοίγονται με άλλα ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΜΕΡΕΣ σκέψης, αγάπης και κατανόησης προς τους συνανθρώπους μας.
Μαζί τους ελπίζουμε και οι Σερραίοι πολίτες.
Μαζί λοιπόν, ενωμένοι και συνεργαζόμενοι. Για να δώσουμε φως, χαρά και γέλιο στα άτομα που αγαπάμε».  

Πρόγραμμα

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

9:00 -14:00 & 17:00- 21:00

Έκθεση των Δημιουργιών των Παιδιών από τα ειδικά σχολεία (χειροτεχνίες, χαλιά, ζωγραφική, κεριά  κλπ.) στο χώρο του ΦΟΥΑΓΙΕ των ΑΣΤΕΡΙΩΝ

10:30 -11:00

Εγκαίνια από τον Μητροπολίτη Σερρών & Νιγρίτας

11:00 και 13:00

Παραστάσεις για τα  παιδιά ΑΜΕΑ από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών με τα δρώμενα

  • Ο Τρι, το τριγωνάκι
  • Καπέλα με μπαλόνια

   στην αίθουσα των  ΑΣΤΕΡΙΩΝ

19:00-21:00

Προβολή της ταινίας «Άθικτοι», σκηνοθεσίας: Ερίκ Τολεντανό, Ολιβιέ Νακάς, με πρωταγωνιστές τους Φρανσουά Κλιζέ και Ομάρ στην αίθουσα των  ΑΣΤΕΡΙΩΝ.

Την ταινία θα προλογίσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ κ. Παναγώτης Μέντης, ενώ μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση.

 

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

9:00 -14:00 & 17:00- 21:00

Έκθεση των Δημιουργιών των Παιδιών από τα ειδικά σχολεία (χειροτεχνίες, χαλιά, ζωγραφική, κεριά  κλπ.) στο χώρο του ΦΟΥΑΓΙΕ των ΑΣΤΕΡΙΩΝ

      10:00 – 13:00 

Βιωματικές Αθλητικές δραστηριότητες, με θέμα «Αρχαία και σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα» της ειδικότητας προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή του ΤΕΦΑΑ Σερρών, με υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Χριστίνα Ευαγγελινού και τους εθελοντές  της ΠΡΟΤΕΚΤΑ Σερρών-ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σερρών, στο χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Σερρών (Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων)

20:00

Συναυλία με το σερραϊκό συγκρότημα του Βασίλη Προδρόμου στην αίθουσα των ΑΣΤΕΡΙΩΝ.