Ημέρα μνήμης για την 75η επέτειο της εκτέλεσης 91 κατοίκων της Κορμίστας από Βουλγάρους (φωτος)

75 χρόνια συμπληρώθηκαν χθες, από το πρωινό της 1ης Οκτώβρη του 1941, όταν βουλγαρικό απόσπασμα εκτέλεσε κατοίκους του χωριού Κορμίστας του Δήμου Αμφίπολης.
Παρουσία πλήθους κόσμου και αρκετών επισήμων, τελέσθηκε το Σάββατο 1/10, στη μνήμη τους το ετήσιο Μνημόσυνο, όπου προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος.

Τιμή από τους αιρετούς

Τη κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τη Νέα Δημοκρατία ο Βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, το ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ο βουλευτής Μιχάλης Τζελέπης, ο δήμαρχος Αμφίπολης Κωνσταντίνος Μελίτος, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας.

Ιστορικό της σφαγής

Τι συνέβη όμως ακριβώς εκείνο το πρωινό της 1/10/1941; Η περιοχή ήταν υπό βουλγαρική κατοχή. Βουλγαρικό απόσπασμα, προερχόμενο από τη Δράμα, συγκέντρωσε με δόλο τους κατοίκους της Κορμίστας, οδηγώντας 125 περίπου άνδρες, ηλικίας 16 έως 70 ετών στο υπόγειο του Κοινοτικού Καταστήματος.

Εκεί, με πυροβολισμούς και χειροβομβίδες επιχείρησε να τους εκτελέσει, οι κάτοικοι μάταια προσπαθούσαν να αντισταθούν, κάποιοι όμως κατάφεραν να διαφύγουν.
Συνολικά εκείνη την ημέρα δολοφονήθηκαν 91 άτομα ενώ τις επόμενες δύο ημέρες, εκτελέσθηκαν άλλοι δύο κάτοικοι της περιοχής.

Ο κατάλογος των εκτελεσθέντων θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, με άλλους τέσσερις κατοίκους ενώ το 1944, όταν οι Βούλγαροι έκαψαν την εκκλησία του χωριού, εκτέλεσαν άλλους τρεις.

Σήμερα το κοινοτικό κατάστημα έχει μετατραπεί σε μουσείο, όπου αναπαριστάται η θυσία των κατοίκων του χωριού.