«Ημερολόγιον Βαλκανικών Πολέμων», του Στεφάνου Κ. Τζάνου

«Ημερολόγιον Βαλκανικών Πολέμων», του Στεφάνου Κ. Τζάνου

[Γράφει ο Νίκος Φαλαγκάρας]

Χθες, 10 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, είχα την ευκαιρία και τη χαρά να παρακολουθήσω στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης – Μέγαρο Μπίλλη (πλατεία Ιπποδρομίου), την παρουσίαση του βιβλίου με τον τίτλο «Ημερολόγιον Βαλκανικών Πολέμων», του Στεφάνου Κ. Τζάνου, που εκδόθηκε προσφάτως από τις Εκδόσεις Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη (Θεσσαλονίκη) και τη Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.

Τη σπουδαία αυτή εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Σύλλογος Τρικαλινών Ν. Θεσσαλονίκης «Ο Ασκληπιός», ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Ο Φιλόλογος», η Φιλολογική, Ιστορική, Αρχαιολογική, Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.) και ο Εκδοτικός Οίκος Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη.

Για το βιβλίο μίλησαν οι Ευστράτιος Δορδανάς, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Τζανής, φιλόλογος – λογοτέχνης – πρόεδρος του «Φιλολόγου», και οι επιμελητές – σχολιαστές του βιβλίου: Θεόδωρος Νημάς, φιλόλογος – γενικός γραμματέας της Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ., και Πέτρος Μπέσπαρης, φιλόλογος – συγγραφέας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που περιλαμβάνει τις ημερολογιακές σημειώσεις που κρατούσε σχολαστικά ο Θεσσαλός (εκ Βόλου) μαχητής Στέφανος Κων. Τζάνος, καταγράφοντας με λεπτομέρειες τις μάχες στις οποίες μετείχε, που κατέληξαν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και στον διπλασιασμό της Ελλάδας πριν από 103 χρόνια.

Τα γεγονότα των Βαλκανικών Πολέμων φωτίζονται με εκτενή και αναλυτικά σημειώματα των φιλολόγων Θεόδωρου Αθ. Νημά και Πέτρου Α. Μπέσπαρη που επιμελήθηκαν την έκδοση.

Σημειώνουν οι δύο επιμελητές στα προλεγόμενα της έκδοσης: «Για τη διευκόλυνση των αναγνωστών προσθέσαμε εκτενή σχόλια για πρόσωπα και πράγματα. Η αναζήτηση των σχετικών πληροφοριών και η τεκμηρίωσή τους κάθε άλλο παρά εύκολες ήταν, για ορισμένες δε περιπτώσεις η προσπάθειά μας απέβη άκαρπη». Και όπως γράφει στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ο Βίκτωρ Νέτας, «ο κόπος τους δεν πήγε χαμένος, γιατί χωρίς τα σχόλιά τους το «Ημερολόγιον» δεν θα ήταν εύκολο να διαβαστεί».

Κλείνοντας, αφού συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης και συστήσω το βιβλίο σε κάθε φιλίστορα και φιλαναγνώστη, θα έλεγα ότι ευχής έργο θα ήταν να παρουσιαστεί και στην πόλη μας.