Στην «Κάθετη έξοδο» του Σερραίου Π.Λαμπαρδή το Βραβείο Αναγνωστών 2012

Στην «Κάθετη έξοδο» του Σερραίου Π.Λαμπαρδή το Βραβείο Αναγνωστών 2012

Στο βιβλίο “Κάθετη έξοδος” του Σερραίου Πασχάλη Λαμπαρδή απονέμεται για το 2012 το Βραβείο Αναγνωστών 2012 του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. 
Ο Πασχάλης Λαμπαρδής (γεννήθηκε στις Σέρρες το 1960) έχει καταθέσει πέντε μυθιστορήματα στη μέχρι στιγμής λογοτεχνική διαδρομή του. 
Η “Κάθετη έξοδος” είναι μια ψυχολογική περιπέτεια με φόντο το σύγχρονο αστικό περιβάλλον, επικεντρώνοντας στην ανθρώπινη διάσταση – συναισθήματα, στοχαστικές αναζητήσεις, υπερβάσεις εντός της καθημερινότητας, υπαρξιακή διαδρομή προς την αυτογνωσία. 

 Ο Π.Λαμπαρδής εχει γράψει τα βιβλία: “Υπόθεση ζωής” (Μαλλιάρης, 1997), “Ο ταξιδευτής του Βοσπόρου” (Ιωλκός, 2002· β’ έκδοση, Πατάκης 2010, Βραβείο Λογοτεχνίας και Πνευματικών Αξιών, 2002 από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων), “Οι φύλακες της Ανατολίας” (Πατάκης, 2005), “Η κοιλάδα των σπαθιών” (Πατάκης, 2008), “Κάθετη έξοδος” (Πατάκης, 2011).
Στη φετινή διαδικασία του Βραβείου Αναγνωστών έλαβαν μέρος συνολικά πάνω από 5.000 βιβλιόφιλοι. Από αυτούς 3.396 ψήφισαν με sms και οι υπόλοιποι ήταν μέλη των 38 Λεσχών Ανάγνωσης που πρότειναν τη “βραχεία λίστα”. 

Η τελική βαθμολογία ανέδειξε δύο ακόμη μυθιστορήματα: δεύτερο κατατάχθηκε το βιβλίο “Οι καιροί της μνήμης” του Θοδωρή Παπαθεοδώρου (Εκδόσεις Ψυχογιός) τρίτο κατατάχθηκε το βιβλίο “Άννα Σικελιανού: ο έρωτας και τ’ όνειρο” των Κ. Γουργουλιάνη και Ν.Κ. Κυριαζή (Εκδόσεις Καστανιώτη). 
Η απονομή του βραβείου αναγνωστών γίνεται για όγδοη χρονιά και διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε συνεργασία με την ΕΡΤ. Διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε συνεργασία με την ΕΡΤ.
Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. 

Τις προηγούμενες χρονιές τιμήθηκαν τα εξής μυθιστορήματα:

  • 2011 “Ανεμώλια” του Ισίδωρου Ζουργού
  • 2010 “Όπως ήθελα να ζήσω” της Ελένης Πριοβόλου
  • 2009 “Ιμαρέτ”, του Γιάννη Καλπούζου
  • 2008 “Όλα σου τα ‘μαθα μα ξέχασα μια λέξη” του Δημήτρη Μπουραντά
  • 2007 “Ο κύριος Επισκοπάκης” του Ανδρέα Μήτσου
  • 2006 “Αμίλητα βαθιά νερά” της Ρέας Γαλανάκη
  • 2005 “Η μέθοδος της Ορλεάνης’ της Ευγενίας Φακίνου

Δήλωση του βουλευτή Μάρκου Μπόλαρη για τον συγγραφέα

Η εντυπωσιακή συγγραφική πορεία του συμπατριώτη μας Πασχάλη Λαμπαρδή εκτός από τις πολλαπλές εκδόσεις των βιβλίων του και την θετική αποδοχή των κριτικών της λογοτεχνίας αξιώθηκε και της αναγνώρισης του κοινού μέσω του θεσμού του βραβείου Αναγνωστών 2012 του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για το πρόσφατο έργο του «Κάθετη Έξοδος». Η πολυθεματική και ευρηματική του γραφή όπως αναδείχτηκε μέσα από τα προηγούμενα έργα του «Η Κοιλάδα των Σπαθιών», «Οι Φύλακες της Ανατολίας» και «Ο Ταξιδευτής του Βοσπόρου» προσεγγίζει με το τελευταίο βραβευμένο του έργο τα αδιέξοδα και την αγωνία του σύγχρονου ατόμου που αναλώνεται σε ποικίλες δραστηριότητες και έγνοιες ξεχνώντας όπως μας υπενθυμίζει ο συγγραφέας το «θαύμα της ζωής». Του ευχόμαστε να συνεχίσει επάξια τη δημιουργική του συγγραφική πορεία πλουτίζοντας τη σύγχρονη λογοτεχνική δημιουργία της χώρας μας με έργα που τέρπουν και προβληματίζουν το αναγνωστικό κοινό.

(στοιχεία από το: www.snooz.gr)