Πληροφορίες

Τελευταια ενημερωση Μάρτιος 10th, 2014 ωρα 10:08 πμ

Ιστορικό της Εφημερίδας/site anexartitos.gr

Όταν μας ζητήθηκε να περιγράψουμε με 400 λέξεις την ιστορική διαδρομή του «Ανεξάρτητου» και του εκδότη, την συμβολή της εφημερίδας στη τοπική κοινωνία τις τιμητικές διακρίσεις και επαίνους, τις επενδύσεις και άλλες δραστηριότητες,
ένα μόνο πράγμα προκάλεσε. Θυμηδία.
Να πούμε τι σε 400 λέξεις; Να περιγράψουμε το ιδεατό που καθόριζαν τα όνειρα, το μεράκι και η ιδεολογία της δημοσιογραφικής πένας, ή την θλιβερή πραγματικότητα που περιγράφει το αδιάλειπτο κυνηγητό της κρατικής διαφήμισης (η ιδιωτική ακολουθεί την ύφεση της αγοράς) για την επιβίωση, που άριστα αξιοποιούν εις βάρος του τύπου της περιφέρειας οι ηγεσίες του Υπουργείου και νυν Γ. Γραμματείας Τύπου;

 Το ξεκίνημα…

Η ιστορία του «Ανεξάρτητου» ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 1997, όταν αποφάσισε η διεύθυνση και η σύνταξη της εφημερίδας να ασχοληθεί, εμμέσως πλην σαφώς, με την καθημερινή καταγραφή της σύγχρονης ιστορίας του νομού Σερρών, αλλά και των πλέον σημαντικών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στη χώρα.
Ο εκδότης της εφημερίδας Στέλιος Ρακιτζής μαζί με τον φίλο από τα φοιτητικά του χρόνια στο Φυσικό του ΑΠΘ και εκλεκτό του συνεργάτη, Χρήστο Πλακιά και με μέντορα τον παλαίμαχο νομικό και δημοσιογράφο Γιάννη Σαλταβαρέα, ξεκίνησαν το στήσιμο της εφημερίδας (πρώτα το βδομαδιάτικο φύλλο (σερραϊκή Εβδομάδα) και μετά καθημερινό (Ανεξάρτητος)), με 16 σελίδες, ανατρέποντας το εκδοτικό στάνταρ του νομού Σερρών, όπου σε αντιστοιχία μεγέθους οι άλλες παλαιότερες εφημερίδες έβγαιναν μόνο με 8 σελίδες, συμπαρασύροντας όλες στην αύξηση των σελίδων.
Ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα, σε ένα νομό όπου η αναγνωσιμότητα των εφημερίδων βρίσκονταν σε αντιστρόφως ανάλογη θέση με αυτή σε νομούς της «παλαιάς» Ελλάδας, όπως «καθόρισαν» τους επιθετικούς προσδιορισμούς «παλαιά» και «νέα» οι απελευθερωτικοί πόλεμοι του 1912- 1913.

Το 1999 δημιουργούμε και την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας www.anexartitos.gr, κάνοντας ένα ακόμη πρωτοπόρο βήμα στις νέες μορφές επικοινωνίας και διάδοσης της πληροφορίας.

Μετά, από τόσα χρόνια η εφημερίδα «Ανεξάρτητος» έχει γράψει τη δική της μικρή ιστορία με πένα το δημοσιογραφικό μεράκι και την εναντίωση στην ανοχή ως τρόπο σκέψης και ζωής.

Κυρίως στάθηκε κριτικά απέναντι στην κάθε εξουσία και σε κάθε σεχταριστική ομάδα.

 Αλλαγή σελίδας

Το 2010 το δυσμενές οικονομικό κλίμα πλήττει και την έντυπη έκδοση της εφημερίδας μας την οποία αναγκαζόμαστε να αναστείλουμε την έκδοση. Συνεχίζουμε πλέον μόνο στο διαδίκτυο και σε έντυπη μορφή συνεχίζουμε την εβδομαδιαία έκδοση «σερραϊκή Εβδομάδα» (κάθε Παρασκευή με 20 σελίδες στα περίπτερα και σε συνδρομητές), με εκδότη – διευθυντή τον Χρήστο Πλακιά και τον Στέλιο Ρακιτζή  σύμβουλο έκδοσης.

 Η αναγνωσιμότητα

Ένας υπέροχος όρος που παραπέμπει σε εκδοτικούς ναρκισσισμούς και ακόμη χειρότερους βερμπαλισμούς, είναι η «αναγνωσιμότητα». Πεδίο λαμπρό, λαμπρών συναλλαγών, διαμορφώθηκε στην αναζήτηση της αναγνωσιμότητας μέσω τηλεφωνικών και όχι μόνο, ερευνών που πληρώνουν καλά συνδικαλιστικοί φορείς εντύπων σε εταιρίες που παραδίδουν στους εκδότες εκλαϊκευμένα μαθήματα στατιστικής και εφαρμοσμένων μαθηματικών.
Ο «Ανεξάρτητος» διαβάζεται από τους Σερραίους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής, ανεξαρτήτως ηλικίας, ανεξαρτήτου επαγγέλματος, ανεξαρτήτως εταιριών δημοσκοπήσεων και σφυγμομετρήσεων αναγνωσιμότητας.
Εξ άλλου δεν διαθέτει κονδύλια για τέτοια.

 Οι διακρίσεις

Χωρίς να υποτιμούμε καμιά συνάδελφο εφημερίδα, για τις διακρίσεις πιστεύουμε αυτό που πίστευαν οι παλιοί για τα ράσα. Αυτά δεν κάνουν τον παπά και οι τιμητικές διακρίσεις την εφημερίδα. Αρνηθήκαμε προτάσεις απονομής τιμής.
Μας τιμά η φιλία των Σερραίων απλών πολιτών και αυτό αποτελεί την πιο τρανή διάκριση.
Πολύ πιο τρανή από κάποια που θα μας πρόσφερε π.χ ο όποιος υπουργός τύπου ή μέσω αυτού.
Το ότι ως εφημερίδα αποτρέψαμε την καταπάτηση δημοτικών εκτάσεων από εργολάβους, το ότι ξεσηκώσαμε τις συνειδήσεις για την διάσωση του κινηματοθέατρου «Κρόνιο», το ξεσκέπασμα τυχοδιωκτικών δράσεων για ποδηγέτηση θεσμοθετημένων οργάνων, η αναφορά σε δημοσιεύματά μας κατά τις ερωτήσεις Σερραίων βουλευτών και πολλά άλλα είναι για μας τίτλοι τιμής.
Αυτή είναι η εφημερίδα «Ανεξάρτητος»… τώρα μόνο στο διαδίκτυο καθημερινά.
Σε 592 λέξεις!

 

Γράψτε το σχόλιό σας...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.