Ινοαδένωμα μαστού και κύστη μαστού – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ινοαδένωμα μαστού και κύστη μαστού – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το ινοαδένωμα είναι ο πιο συχνός όγκος που εμφανίζεται σε νεαρές και μεγαλύτερες γυναίκες. Όπως και η κύστη μαστού έτσι κι το ινοαδένωμα μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση.

Οφείλεται στο μεγάλο πάχος των κυττάρων μαστού σε κάποια περιοχή του. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι παράγοντες ευθύνονται για αυτό αλλά σίγουρα μερικοί είναι τα οιστρογόνα, τα αντισυλληπτικά, τη γαλουχία αλλά και τη λήψη φαρμάκων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ινοαδενώματα μαστού;

  • Κατά την εγκυμοσύνη αυξάνονται
  • Μπορεί να εμφανιστούν περισσότερα από ένα στην γυναίκα και διαδοχικά
  • Το πιο συχνό σύμπτωμά τους είναι η ψηλάφησή του από την ίδια τη γυναίκα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η γυναίκα πρέπει να ανησυχεί για καρκίνο του μαστού. Συνήθως το ογκίδιο αυτό είναι ευκίνητο
  • Αν η γυναίκα βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία τότε προτείνεται παρακέντηση με λεπτή και ευρύστομη βελόνα
  • Δεν είναι απίθανο, γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με κακόηθες ογκίδιο κατά την αφαίρεσή του τελικά να πρόκειται για ινοαδένωμα
  • Στην αντιμετώπιση του ινοαδενώματος ή της κύστης η γυναίκα πρέπει να γνωρίζει ότι ο χειρουργός μαστού πριν επιλέξει τη μέθοδο της επέμβασης διενεργεί πολλές εξετάσεις και προτείνει φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση από τη στιγμή που δεν αυξάνει σε μέγεθος.

Πως αφαιρούνται τα ινοαδενώματα;

Η αφαίρεση του ινοαδενώματος μπορεί να γίνει με τοπική ή με γενική αναισθησία. Η γυναίκα δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί παρά μόνο να μείνει για έναν έλεγχο μερικές ώρες μετά από τον γυναικολόγο.

Η τομή που γίνεται στο δέρμα για την αφαίρεση του όγκου γίνεται συχνά στο όριο της θηλαίας, για τον απλούστατο λόγο η τομή που θα σχηματιστεί αργότερα να μην είναι εύκολα ορατή.

Ο γιατρός πάντα βρίσκει τρόπο να κάνει την μικρο-επέμβαση με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιήσει το αισθητικό αποτέλεσμα και να μην αντιμετωπίσει η γυναίκα καμία δυσκολία στην κοινωνική-σεξουαλική της ζωή.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον μαστολόγο Γιάννης Φύσσας.