ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η νέα Γιάλτα και η Ελλάδα

ΣΤΗ ΝΟΜΗ ΘΕΛΕΙ ΜΕΡΤΙΚΟ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η νέα Γιάλτα και η Ελλάδα
Του Στέλιου Ρακιτζή

Μετά έξι χρόνια ανελέητης «αλληλεγγύης» από τους κατά φημισμό εταίρους και υπό την κοινή ιδιότητα ως ισότιμα μέλη μιας δήθεν Ενωμένης Ευρώπης, αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν πολλά εξ εκείνων που καθορίζουν την πορεία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος αλλά και της ΕΕ γενικότερα, με την Γερμανία να επανιδρύει χωρίς ηθικές αναστολές και σεβασμό στην Ιστορία το Γερμανικό Ράϊχ με ζωτικό χώρο που αναίμακτα κέρδισε στα πλαίσια της ΕΕ και την Ελλάδα στο ρόλο της Ιφιγένειας.

Ρόλο που αποκαλύπτει εμμέσως πλην σαφώς ο πολύς κ. Τόμσεν, που παρουσιάζοντας το βιβλίο του Anders Åslund, δήλωσε (ας ελπίσουμε σε ακόμη μια διάψευσή του) ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να επιστρέψει η ανεργία στα επίπεδα πριν από την κρίση.

Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει και το μεθοδικά μεταβαλλόμενο γεωστρατηγικό τοπίο στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο, όπου τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Ρωσίας αλλά και της εμμονικής με το «uber alles», Γερμανίας, διαμορφώνουν ακόμη και ανίερες φιλίες, στο όνομα πάντα των οικονομικών συμφερόντων.

Για την ακρίβεια ενεργειακών συμφερόντων από μια Μέση Ανατολή την οποία οι πολιτικές τους και ιδίως της Αμερικής, έχουν μετατρέψει σε πεδίο βολής, όπου η Ελλάδα παρακολουθεί απλά τα γεγονότα.

Η Τουρκία στήνει παζάρια

Από την άλλη η Τουρκία του νεοοθωμανού ισλαμιστή σουλτάνου Ερντογάν στήνει παζάρια για νομή στα εκτός των συνόρων της εδάφη και θάλασσες, με στόχευση τα πετρέλαια, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και τις ΑΟΖ τρίτων, αδιαφορώντας όπως πάντα για τη διεθνή έννομη τάξη, όχι όμως για την δική της οικονομία που δείχνει να παραπαίει.

Αυτό το κλειστό σύστημα αταξίας στην Ανατολική Μεσόγειο που καθορίζει η οικονομία και η γεωστρατηγική, μπορεί να αυξηθεί, όπως η Φυσική καθορίζει, αν γίνουν λάθος χειρισμοί που θα προκαλέσουν θερμά επεισόδια, άρα αύξηση της …αταξίας.

Όλα αυτά είναι σε γνώση των μεγάλων παικτών στην περιοχή και οι εξελίξεις τους υποχρεώνουν να πραγματοποιήσουν μια νέα Γιάλτα με εξ ορισμού χαμένους τους απόντες και από αυτούς έτι περισσότερο τους πλέον αδύναμους.

Ελπίδες της χώρας μας

Τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να διατηρήσουν εν ζωή τις ελπίδες της χώρας μας, για μια θετική σε κάποιο βαθμό αντιμετώπιση, τουλάχιστον γεωστρατηγικά, έχουν να κάνουν κυρίως με τους άξονες συνεργασίας που έχει αναπτύξει τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με το Ισραήλ και κοινό παρονομαστή την Κύπρο, αλλά και με την δυσπιστία όλων προς την Τουρκική ηγεσία και ιδιαίτερα των Αμερικανών που έχουν αναθεωρήσει σε μεγάλο βαθμό την άποψή τους για τον Ερντογάν.

Ο ρόλος του Σόϊμπλε

Στη νέα Γιάλτα καθοριστικό ρόλο θα έχει έμμεσα και ο Σόϊμπλε με την απόφαση που πρέπει να πάρει δηλαδή ή να ψηφίσει υπέρ νέας βοήθειας και να δώσει αέρα στα πανιά στο ακροδεξιό AfD, ή να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.

Και στις δύο περιπτώσεις … Penalty is death,  με απρόβλεπτες συνέπειες για Ελλάδα αλλά και για τον ευρωπαϊκό νότο, τον οποίο έχει στοχοποιήσει το απόλυτο κακό που ενσαρκώνει οικιοθελώς ο ραϊχσφύρερ Σόϊμπλε.