Ιστορική ανάδρομη στις προεκλογικές αφίσες της Ελλάδας

Ιστορική ανάδρομη στις προεκλογικές αφίσες της Ελλάδας

αφισα-athina_1950Τι είναι η αφίσα; Προέρχεται από το λατινικό affixus που σημαίνει επικολλημένος, συνδεδεμένο. Είναι ένα επικοινωνιακό μέσο και παράλληλα πηγή ιστορικών πληροφοριών. Ιδιαίτερα στην εξέλιξη της πολιτικής ιστορίας του τόπου μας, η πολιτική αφίσα ακολουθεί δίπλα δίπλα. Σύμμαχος της αφίσας είναι και αφισοκολλητής, συνήθως θερμόαιμος οπαδός του κάθε κόμματος τις προηγούμενες δεκαετίες, που αντικαταστάθηκε απο επαγγελματικά πλέον συνεργεία.

Ιστορικά τοποθετούνταν σε χώρους όπου σύχναζαν άνθρωποι όπως τα καφενεία, πολυσύχναστους δρόμους, ήταν αναρτημένες σε στύλους της ΔΕΗ ή Δημοτικου φωτισμού, εγκατελειμένα μαγαζιά, μετέπειτα σε αυτοκίνητα ως και σε… γαϊδούρια!
Τα τελευταία χρόνια έχουν θεσπιστει να ορίζονται απο τις Δημοτικές αρχές, θέσεις όπου θα κολούνται οι αφίσες. Μέτρο που συχνά καταστρατηγείται!
αφισα-eptanisioi1
Η πρώτη πολιτική αφίσα εμφανίστηκε το 1850 από τους επτανήσιους Ριζοσπάστες

αφισα-1946_a_0αφισα-1946bΣτην περίοδο μέχρι τον εμφύλιο πόλεμο, στις αφίσες παρατηρείται η συμβολική εικόνα, τα έντονα χρώματα και τα συνθήματα.

αφισα-life_elect46drososΗ προπαγάνδα είναι εμφανής, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των δημοψηφισμάτων.

αφισα-Karamanlis-1950Από την δεκαετία του 1950 και μετά αρχίζουν να δημιουργούνται αφίσες πιο στοχευμένες,με τις προσωπογραφίες να συνεχίσουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και με καυστικά σχόλια
..και οι δρόμοι συνεχίζουν να πλημμυρίζουν από αφίσες.
αφισα-dikatoriaΣτην περίοδο της διδακτορίας υπήρχαν οι προπαγανδιστικές της τότε εξουσίας.
αφισα-rigassΔεν έλειπαν και αυτές της αντίστασης στην εξουσία.
Η επταετία της δικτατορίας και η εξέγερση του πολυτεχνείου απέδειξαν τη σημασία της πολιτικής αφίσας.
αφισα-karamanlis1977gΣτις εκλογές του 1974 εμφανίζεται η ιστορική αφίσα του Καραμανλή, που υιοθετήθηκε ως ο μαχητή της Ελλάδας.

αφισα-1977aΜετά το 1974 παρατηρήθηκε έκρηξη των πολιτικών αφισών εφόσον έγινε και η νομιμοποίηση των πολιτικών κομμάτων.

αφισα-1977d_01Ο ιδεολογικός χαρακτήρας των κομμάτων είναι εμφανής στις αφίσες τους.
αφισα-1977bΚαι φυσικά οι αφίσες των δύο μεγάλων κομμάτων.
αφισα-1981vs1989Την δεκαετία του 1980 η πολιτική διαφήμιση επηρεάστηκε πολύ από την είσοδο της τηλεόρασης. Τότε εγκαταλείπεται η ζωγραφική στις αφίσες και εγκαινιάζεται η χρήση του φωτομοντάζ.

αφισα-1980alagiαφισα-paok_1982Εκείνη τη δεκαετία εμφανίζονται πολλές καινούργιες διαφημιστικές εταιρίες στον ελλαδικό χώρο.
Οι αφίσες πλέον χρησιμοποιούν σλόγκαν κομματικά και φωτογραφίες.
Τα χρώματα είναι προσεγμένα και τα μηνύματα που περνάνε είναι καλά σχεδιασμένα καθώς το προϊόν που πουλάνε οι εταιρείες διαφήμισης είναι οι πολίτικοι. Το λογότυπο του κάθε κόμματος γίνεται η μάρκα της “εταιρείας κόμματος”.
αφισα-pasok-nd89Μετά το 1985 ξεκινάει ο “πόλεμος” των δύο μεγάλων κομμάτων όπως φαίνεται και στις παρακάτω αφίσες.
αφισα-pasoknd1985αφισα-pasok-nd1985_0Και συνεχίζοντας την δεκαετία του 1980, εμφανίζεται η πολυφωνία και στις αφίσες καθώς γίνονται κι προσπάθειες να επηρεαστεί ο “μεσαίος χώρος”
αφισα-SYN89Μετά το πέρας των εκλογών, οι πολιτικές αφίσες χάνουν τον επικοινωνιακό τους ρόλου και γίνονται έρμαιο της ιστορίας και των … οδοκαθαριστών. Το 2000 είναι το έτος θανάτους της πολιτικής αφίσας εν μέρη γιατί βάση νόμου απαγορεύεται η ανάρτησή τους.

αφισα-kke_0
Πηγές: Εφημερίδα Έθνος, Ένθετο Επτά Ημέρες της Καθημερινής (Απρίλιος 2000), sansimera.gr
Σκίτσο: Ορνεράκης