Ιστορική παρουσία του δημόσιου ΙΕΚ Σερρών στο χώρο της κατάρτισης.

Ιστορική παρουσία του δημόσιου ΙΕΚ Σερρών στο χώρο της κατάρτισης.

Με την ευκαιρία της λήξης του εαρινού εξαμήνου 2016, θεωρήθηκε ότι είναι χρήσιμο να παρατεθούν μερικά χρήσιμα στοιχεία για την ιστορική παρουσία του δημόσιου ΙΕΚ Σερρών στο χώρο της κατάρτισης.

Το ΔΙΕΚ Σερρών παρέχει δημόσια, αρχική επαγγελματική κατάρτιση ανελλιπώς για 23 έτη. Μέσα από πλήθος νόμων και κανονισμών που τέθηκαν σε ισχύ, κατάφερε άλλοτε με απαίτηση τυπικού τιμήματος διδάκτρων, άλλοτε δωρεάν, να παρέχει υψηλό επίπεδο κατάρτισης προς τους συμπολίτες μας αδιακρίτως της ηλικίας τους.

Ταυτόχρονα αξιοποιείται επί πληρωμή το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η περιοχή των Σερρών ως εκπαιδευτικό προσωπικό, αποδίδοντας μια εξαιρετικά ωφέλιμη ανακύκλωση γνώσεων και δεξιοτήτων προς την τοπική κοινωνία, εξασφαλίζοντας συνέχεια στο επαγγελματικό μέλλον. Έτσι εκατό έως εκατόν ογδόντα συμπολίτες μας εργάζονται ως ωρομίσθιοι εκπαιδευτές.

Μέσα στα θετικά της λειτουργίας των δημοσίων ΙΕΚ καταλογίζεται η πλήρης αξιοποίηση των εργαστηρίων των πρωινών σχολείων, αφού η απογευματινή λειτουργία τους ανεβάζει κατακόρυφα τον συντελεστή απόδοσης της επένδυσης που έγινε από κονδύλια του προϋπολογισμού.

ΙΕΚ-Σερρών-σπουδαστές-2016-07-15_102543Κορυφαίο όμως αποτέλεσμα είναι η διέξοδος σε χιλιάδες νέους και νέες σε επαγγέλματα που ίσως δεν καλύπτει η ανώτατη εκπαίδευση ή σε επαγγέλματα που συμπληρώνουν και ενεργούν βοηθητικά σε επιστήμονες ανώτατης εκπαίδευσης. Εάν προστεθεί και η δυνατότητα αναγνώρισης των διπλωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαπιστώνει κανείς την αναντικατάστατη προσφορά των ΙΕΚ στην κοινωνία. Εάν δεν υπήρχαν θα έπρεπε να εφευρεθούν!

Το ΔΙΕΚ Σερρών κράτησε το επίπεδο ψηλά ακόμη και μέσα στη δύσκολη εποχή μας εφαρμόζοντας καινοτομίες, με λιγότερο προσωπικό, με περισσότερες απαιτήσεις, με ανάγκες αναβάθμισης, με υποχρέωση αλλαγής λειτουργίας λόγω μεταβολής της νομοθεσίας.

Παράλληλα, τον φετινό Απρίλιο διοργανώσαμε τον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό μαγειρικής για σπουδαστές ΙΕΚ, σε συνεργασία με τον θεσμικό μας εταίρο το Επιμελητήριο Σερρών. Να σημειωθεί, χωρίς δαπάνη για το δημόσιο. Η επιτυχία αυτή φωτίζει τις ελπίδες μας για διεύρυνση του πανελλήνιου διαγωνισμό και σε άλλες ειδικότητες.

ΙΕΚ Σερρών-σπουδαστεςΌσο αφορά το δυναμικό των σπουδαστών, βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα τέσσερα ΙΕΚ της χώρας ενώ στο νομό Σερρών είναι εμφανώς το μεγαλύτερο «σχολείο». Η αύξηση καταρτιζομένων που παρατηρείται στον παρακάτω πίνακα οφείλεται σε ένα μέρος στην δωρεάν φοίτηση και σε άλλο μέρος στην οικονομική δυσπραγία των οικογενειών να στηρίξουν σπουδές εκτός της μόνιμης κατοικίας. Καταλυτικό παράγοντα επίσης διαπιστώνουμε την πλούσια επιλογή ειδικοτήτων που συνήθως ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς. Η επιθυμία μας για ενδιαφέρουσες και νέες ειδικότητες συνήθως «σκοντάφτει» στην έλλειψη εργαστηρίων ή κατάλληλου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Παρά την φανερή μείωση του διοικητικού προσωπικού, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, το ΔΙΕΚ Σερρών θα συνεχίσει να παρέχει αξιόλογο έργο στην τοπική κοινωνία.

Εγγραφές

Για το νέο εξάμηνο που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2016, οι ενδιαφερόμενοι/ες θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ηλεκτρονικά στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στον ιστοχώρο μας (blogs.sch.gr/giekserr) και στην Γενική Γραμματεία δια Βίου Μάθησης (gsae.edu.gr) πρέπει να σπεύσουν να κάνουν τη διαδικτυακή αίτησή τους. Τότε θα έχουμε και τις εγκρίσεις για τις νέες ειδικότητες.

Πληροφοριακά, τα γραφεία του ΔΙΕΚ θα παραμείνουν κλειστά το διάστημα 1/8/2016-15/8/2016.