Κ.Χατζηδάκης: «Ζήτημα πολιτισμού και ποιότητας ζωής το έργο των Σερρών στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων»

Κ.Χατζηδάκης: «Ζήτημα πολιτισμού και ποιότητας ζωής το έργο των Σερρών στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων»
«η διαχείριση των απορριμμάτων στο Νομό Σερρών από πρόβλημα μετατρέπεται σε αναπτυξιακή ευκαιρία, καθώς περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας πρόκειται να δημιουργηθούν κατά την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος».
«η διαχείριση των απορριμμάτων στο Νομό Σερρών από πρόβλημα μετατρέπεται σε αναπτυξιακή ευκαιρία, καθώς περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας πρόκειται να δημιουργηθούν κατά την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος».

Ο κ. Χατζηδάκης βρέθηκε στις Σέρρες την Παρασκευή 3/1/2014 συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη με αφορμή την ανακήρυξη αναδόχου για το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών. Στην συνάντηση για την ενημέρωση του έργου βρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών και αρμόδιος στον τομέα υποδομών και χωρικού σχεδιασμού στην Π.Κ.Μ. Γιάννης Μωυσιάδης, παρουσία των περιφερειακών συμβούλων της Π.Ε. Σερρών Αθανάσιου Μπασδάνη, Νικόλαου Σφελινιώτη και Ευθύμιου Ραμπότα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι βουλευτές του νομού Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή (ΝΔ), Θεόφιλος Λεονταρίδης (ΝΔ) και Αφροδίτη Σταμπουλή (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και οι Δήμαρχοι Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, Εμμανουήλ Παππά Βαγγέλης Καλαθάς, Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης και Βισαλτίας Δημήτρης Καλαϊτζής.

Μωυσιάδης-Μηταράκης-Χατζηδάκης-Τζιτζικώστας-Αγγελίδης
Μωυσιάδης-Μηταράκης-Χατζηδάκης-Τζιτζικώστας-Αγγελίδης

Ο υπουργός στη συνάντηση που είχε, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, δήλωσε ότι «μετά την Πελοπόννησο και την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, προχωράει και το έργο των Σερρών στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι ένα ζήτημα πολιτισμού και ποιότητας ζωής, ενώ ταυτόχρονα έχει και μία αναπτυξιακή διάσταση αυτό που γίνεται, γιατί θα γίνει μία μικρή βιομηχανία που θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης στην περιοχή, άρα το πρόβλημα της μη διαχείρισης των απορριμμάτων μετατρέπεται σε μία αναπτυξιακή ευκαιρία» τόνισε.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης παίρνοντας τον λόγο δήλωσε τα εξής: «Με την ομόφωνη απόφαση επτά Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ολοκληρώνεται η ανάθεση του τρίτου έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Συνολικά 12 έργα, ύψους 2 δισ. ευρώ, σε όλη την χώρα αντιμετωπίζουν αποφασιστικά ένα πρόβλημα που χρόνιζε. Αξιοποιώντας ιδιωτικούς πόρους και το ΕΣΠΑ λύνεται με οικολογικό και βιώσιμο τρόπο το απαράδεκτο φαινόμενο των χωματερών, με οφέλη και για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την εθνική μας οικονομία. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια».

Το έργο κατασκευάζεται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και ανάδοχος του έργου ανακηρύχθηκε η ένωση εταιρειών ARCHIRODON-ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ENVITEC.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών είναι επένδυση της τάξεως των 30 εκατομμυρίων ευρώ και θα δημιουργηθούν περισσότερες από 150 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και πάνω από 60 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία του έργου. Ο χρόνος κατασκευής είναι 22 μήνες, ώστε μέχρι το τέλος του 2015 να είναι πλήρως λειτουργικό και να επιλύσει μόνιμα πλέον το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στις Σέρρες.

Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κ.Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο, σημειώνοντας πως θα επιλύσει χρόνια προβλήματα στη διαχείριση απορριμμάτων στην περιοχή, διασφαλίζοντας την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και εργοστασίου μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων, το οποίο θα τηρεί τις πλέον σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Όπως είπε, «η διαχείριση των απορριμμάτων στο Νομό Σερρών από πρόβλημα μετατρέπεται σε αναπτυξιακή ευκαιρία, καθώς περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας πρόκειται να δημιουργηθούν κατά την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος».

«Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 28 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 17 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτούνται από κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013 και τα υπόλοιπα 11 εκατομμύρια ευρώ από τον ανάδοχο ιδιώτη, που ορίστηκε σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για το προσωπικό του ενδιαφέρον για την πορεία των αναπτυξιακών έργων στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και για την πολύτιμη συνδρομή του στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου στο Πολύκαστρο Σερρών. Πρόκειται για μια ουσιαστική και απαραίτητη παρέμβαση, που θα εκσυγχρονίσει τους τρόπους διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμίσει αισθητά την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας στις Σέρρες», σημείωσε.

Οι αντιδράσεις της «Πρωτοβουλία Πολιτών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών»

Παρών στο κτίριο του Διοικητηρίου έδωσαν και μέλη της «Πρωτοβουλία Πολιτών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών» που αντιτίθενται στον τρόπο ο οποίος επιλέχθηκε για την διαχείριση των απορριμμάτων καθώς όπως τεκμηριωμένα αναφέρουν αυτός και θα αυξήσει το κόστος για τους Σερραίους πολίτες (4πλασιασμός του κόστους) και θα επιβαρύνει το περιβάλλον, αντιπροτείνοντας δε την διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή.

Συνάντηση με τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Σερρών

Συνάντηση με τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Σερρών είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης και Νότης Μηταράκης, αντίστοιχα κατά την επίσκεψή τους στο Ν. Σερρών

Συνάντηση με τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Σερρών είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης και Νότης Μηταράκης
Συνάντηση με τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Σερρών είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης και Νότης Μηταράκης

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Χρήστος Μέγκλας, επέδωσε στον Υπουργό φάκελο με τα εξής στοιχεία:

  • τις θέσεις μας για το θεσμικό ρόλο των Επιμελητηρίων, καθώς ο επιμελητηριακός θεσμός βάλλεται με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των συνδρομών των μελών.
  • την παρουσίαση οικονομικών και κοινωνικών δεικτών του Ν. Σερρών, ο οποίος σημειωτέον, βρίσκεται στην προτελευταία θέση ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των Νομών της χώρας (στοιχεία ΑΕΠ 2010)
  • Πίνακα που δημιουργήθηκε από το Επιμελητήριο Σερρών έχουν αποτυπωθεί σε διάγραμμα τα στοιχεία Εισαγωγών – Εξαγωγών Νομών Μακεδονίας Θράκης 2012 του Γραφείου ΟΕΥ Βόρ. Ελλάδας του Υπουργείου Εξωτερικών (Νοέμβριος 2013), όπου διαπιστώνεται καταρχάς ότι τη μερίδα του λέοντος παίρνει ο Νομός Θεσσαλονίκης στις Εξαγωγές, ότι το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών είναι αρνητικό για το σύνολο των Νομών Μακεδονίας – Θράκης και ότι ο Ν. Σερρών παρά τις τεράστιες δυνατότητές του, είναι μεταξύ των τελευταίων στις Εξαγωγές.
  • Δεύτερο πίνακα, που δημιουργήθηκε από το Επιμελητήριο Σερρών βάσει των στοιχείων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), τα οποία αναφέρονται στις Βασικές Κατευθύνσεις Αναπτυξιακής Στρατηγικής για τη Νέα Προγραμματικής Περίοδο 2014-2020, Μάιος 2013, και αποτυπώνει διαχρονικά (2004,2007 και 2011) την εξέλιξη του ποσοστού συμμετοχής των εξαγωγών των Νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο σύνολο των εξαγωγών της ΠΚΜ. Και στον πίνακα αυτό ο Νομός Σερρών κατέχει την τελευταία θέση!
  • Στοιχεία από το Μητρώο του Επιμελητηρίου Σερρών με τον αριθμό των επιχειρήσεων ανά νομική μορφή που εγγράφηκαν και διαγράφηκαν κατά το χρονικό διάστημα 2008 έως σήμερα (Δεκέμβριος 2013) και πίνακα με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ΑΕ και ΕΠΕ βάσει κύκλου εργασιών (Πηγή: Ναυτεμπορική).

Την επισήμανση γενικών προβλημάτων λόγω οικονομικής κρίσης, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ν. Σερρών και τις Προτάσεις μας – Πεδία Παρέμβασης για την προσέλκυση επενδύσεων, η υιοθέτηση των οποίων θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του Ν. Σερρών και στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας γενικότερα και στοιχεία από τις προτάσεις στο Ν. Σερρών στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Επιχειρήσεων ΠΕΠ όλων των κλάδων

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση κάνει πράξη την αποκέντρωση» και επεσήμανε ότι τα προγράμματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξελίσσονται θετικά. «Έχουμε μεγάλη απορρόφηση», είπε και πρόσθεσε ότι «τα προγράμματα προτεραιότητας προχωρούν, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο στο νέο ΕΣΠΑ, έχει αποφασιστεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να διαχειριστεί 27% παραπάνω κονδύλια από ό,τι στην παρούσα προγραμματική περίοδο», και αυτό όπως είπε, “παρά το γεγονός ότι στο σύνολό του προϋπολογισμού, το επόμενο ΕΣΠΑ, θα είναι μικρότερο του σημερινού”.

Επίσκεψη στη Γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ .

Στις 14.45, ο κ. Χατζηδάκης με τον κ. Μηταράκη, συνοδευόμενοι από τον κ. Τζιτζικώστα επισκέφθηκαν, την εταιρεία βιομηχανίας γάλακτος «ΚΡΙ-ΚΡΙ», προκειμένου να ενημερωθούν για τις προσπάθειες της εταιρείας να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου, μετά την πρόσφατη πυρκαγιά (παραμονές Χριστουγέννων) που υπέστη τμήμα του.

Επίσκεψη στη Γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ
Επίσκεψη στη Γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ

Αμέσως μετά την επίσκεψη στην γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: 

«Εδώ ήρθαμε για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας, για την πυρκαγιά και τις συνέπειές της και τελικά φθάσαμε να πάρουμε εμείς δύναμη από το κουράγιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην επιχείρηση “ΚΡΙ-ΚΡΙ”. Αυτό που συνέβη εδώ, συνέβη τηρουμένων των αναλογιών στην ελληνική οικονομία: μια μεγάλη κρίση που καλούμαστε να την αντιμετωπίσουμε. Προκύπτει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι δεν φτάνει να κλαίμε μόνο πάνω στο χυμένο γάλα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με αποφασιστικότητα και θέληση. Αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε και αυτό είναι που σίγουρα κάνει σ’ αυτή τη φάση η γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ. Εύχομαι τα προβλήματα να ξεπεραστούν το ταχύτερο δυνατόν και ο καλύτερος βοηθός προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η αποφασιστικότητα του ιδιοκτήτη και των εργαζομένων. Όλα θα πάνε καλά.»

 Επίσκεψη στον κόμβο της Αμφίπολης

Ακολούθως, μετέβη στον κόμβο της Αμφίπολης, όπου θα επιθεωρήσει, μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Νότη Μηταράκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωϋσιάδη και τους περιφερειακούς συμβούλους της Π.Ε. Σερρών Αθανάσιο Μπασδάνη και Νικόλαο Σφελινιώτη, το έργο οδοποιΐας Αμφίπολης-Μεσοράχης του οδικού άξονα Αμφίπολης-Σερρών, παρουσία εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας και υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Κ.Μ.

Ο δρόμος "Μεσοράχη-Αμφίπολη" είναι ένα από τα έντεκα έργα προτεραιότητας που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ
Ο δρόμος “Μεσοράχη-Αμφίπολη” είναι ένα από τα έντεκα έργα προτεραιότητας που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ

Αμέσως μετά ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: 

«Ο δρόμος “Μεσοράχη-Αμφίπολη” είναι ένα από τα έντεκα έργα προτεραιότητας που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ. Τα 4 έχουν ολοκληρωθεί και τα υπόλοιπα τελειώνουν σύντομα. Το συγκεκριμένο έργο θα τελειώσει το καλοκαίρι. Και φυσικά υπάρχουν δεκάδες έργα, εκτός αυτών, που γίνονται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πάει πολύ καλά στις απορροφήσεις. Και θέλω να σημειώσω ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα έχει στη διάθεσή της περισσότερα κονδύλια, 27% περισσότερα χωρίς να λογαριάσουμε τα προγράμματα που θα έχει να διαχειριστεί μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου. 

Η προσπάθεια που βλέπετε να γίνεται εδώ, γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Το ΕΣΠΑ είναι έργα, το ΕΣΠΑ είναι καταλύτης για την ανάπτυξη και γι’ αυτό προσπαθούμε κάθε μέρα να προχωρεί με τον ταχύτερο τρόπο έτσι ώστε και να μην πηγαίνουν χαμένα κονδύλια, που έρχονται από τα ευρωπαϊκά ταμεία, αλλά και να αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο.»