Καινοτόμες δράσεις για την αειφόρο ανάπτυξη της βουβαλοτροφίας

Καινοτόμες δράσεις για την αειφόρο ανάπτυξη της βουβαλοτροφίας

Με τη συμμετοχή των Βουβαλοτρόφων της περιοχής της Κερκίνης, μελών του ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΒΟΥΒΑΛΟΤΡΟΦΩΝ Ελλάδας, επαγγελματιών στον τομέα της πώλησης και μεταποίησης τροφίμων από βουβαλίσιο κρέας και γάλα, πολλών άλλων επαγγελματιών από τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, επιστημόνων γεωπόνων και επισήμων, πολιτικών και εκπροσώπων φορέων, πραγματοποιήθηκαν  με επιτυχία οι εργασίες της Ημερίδας για την αειφόρο ανάπτυξη της Βουβαλοτροφίας το Σάββατο 21/1 από τις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε  στις 14:30 το μεσημέρι.

Στην ημερίδα τονίστηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης της βουβαλοτροφίας μέσα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Να σημειωθεί πως στις Σέρρες οι βουβαλοτρόφοι είναι περίπου 20 σε σύνολο 1000 που ασχολούνται με τη κτηνοτροφία βοοειδών.

Επίσης επισημάνθηκε από τους ομιλητές η ανθεκτικότητα των βουβαλιών στην ασθένεια της οζώδους δερματίτιδας που έπληξε τα βοοειδή της Β.Ελλάδας, με αποτέλεσμα να θανατωθούν περισσότερα από 5.000 βοοειδή το 2016 στο ν.Σερρών, ενώ δεν σημειλωθηκε κάποιο κρούσμα στα βοουβάλια.

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, τονίζοντας με την παρουσία της και το χαιρετισμό της τη σπουδαιότητα της Βουβαλοτροφίας.

Η βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή παρακολούθησε την ημερίδα ενώ χαιρετισμό απηύθυναν: η Βουλευτής Φωτεινή Αραμπατζή, δια του εκπροσώπου ο Βουλευτής Μιχάλης Τζελέπης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Μωυσιάδης, ο Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Γρηγοριάδης, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Σπύρος Μάμαλης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα αγροτικής ανάπτυξης, κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Προϊστάμενος του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Νέας Μεσήμβριας, κ. Αθανάσιος Γκαρσέν, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Χρήστος Μέγκλας και ο Πρόεδρος της ΕΠΕΓΕ, κ. Βαγής Σαμαθρακής.

Οι ομιλητές και τα θέματα που αναπτύχθηκαν ‘ήταν:

«Η σημασία της βουβαλοτροφίας στον Νομό Σερρών»

Λεωνίδας Βαρούδης Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σερρών

 «Υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές στο τομέα της ελληνικής Βουβαλοτροφίας»

Δημήτριος Ρουστέμης Γεωπόνος-Ζωοτέχνης PhD του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Νέας Μεσήμβριας Θεσσαλονίκης

 «Βοσκότοποι: Το σημερινό καθεστώς και η θέση της βουβαλοτροφίας»

Θωμάς Παπαχρήστου Τακτικός Ερευνητής του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» – Διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών

«Διαχείριση αναπαραγωγής σε βουβαλοτροφικές εκμεταλλεύσεις»

Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος Καθηγητής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

 «Η δραστηριότητα του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδας: Προβλήματα και προοπτικές»

Τρύφωνας Γιαντσίδης Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδας

 «Η μεταποίηση και εμπορία κρέατος βούβαλου ως επιχειρηματική δραστηριότητα»

Ζέλιος Μπάρας Επιχειρηματίας επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας βουβαλίσιου κρέατος