Με το… «καλημέρα» σκληρή κριτική από την «ΣΕΡΡΕΣ-ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ» για τα… πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής του Π.Αγγελίδη

σέρρες ανοιχτη πόλη-logoΗ κίνηση «ΣΕΡΡΕΣ-ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ»,  με το «καλημέρα» της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου που αρχίζει στις 1/9/2014, ασκεί σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής του Πέτρου Αγγελίδη. Σε ανακοίνωση της κάνει έναν απολογισμό της προηγούμενης «τετραετίας» στις πράξεις της Δημοτικής αρχής και αποφαίνεται ό,τι αυτές ζημίωσαν τον Δήμο Σερρών.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

Η «ΣΕΡΡΕΣ-ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ» ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Η νέα δημοτική αρχή που προέκυψε από τις εκλογές του Μαΐου θα έρθει αντιμέτωπη με τη χειρότερη, από κάθε άποψη, μεταπολιτευτικά κατάσταση της αυτοδιοίκησης.

Ο μνημονιακός ολετήρας, ο νεοσυγκεντρωτισμός του «Καλλικράτη», η ελαχιστοποίηση των πόρων, η ανυπαρξία εθνικού και περιφερειακού επενδυτικού προγραμματισμού, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και οι «μεσοπρόθεσμες δεσμεύσεις» για απολύσεις, συνδυασμένα με τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, συνθέτουν τη ζοφερή καθημερινή πραγματικότητα της χώρας και των τοπικών κοινωνιών. Αυτή η πραγματικότητα αναδεικνύει και τις πολιτικές προτεραιότητες στη νέα περίοδο της αυτοδιοίκησης.

Τα νέα συλλογικά όργανα πρέπει να διέπονται από μια στρατηγική αντίληψη σύγκρουσης με τις μνημονιακές πολιτικές. Στρατηγική που οφείλουν να υπηρετήσουν όχι για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών υπολογισμών και συμφερόντων, αλλά λόγω της επείγουσας ανάγκης υπεράσπισης της κοινωνίας απέναντι στην ανθρωπιστική καταστροφή, διασφάλισης των δημόσιων αγαθών, του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου χώρου από τη fast track εκποίηση που μεθοδεύεται. Οι περιοδείες και οι «αναπτυξιακές συμβουλές» του κ. Φούχτελ το υπογραμμίζουν δραματικά.

Στις Σέρρες η δημοτική αρχή του κ. Αγγελίδη υπηρέτησε πιστά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (με όποια σύνθεση κι αν παρουσιάστηκαν οι κυβερνήσεις που στήριξαν). Η δημοτική αρχή του κ. Αγγελίδη, υλοποίησε, τις μνημονιακές πολιτικές με αποτέλεσμα την απαξίωση της δημόσιας περιουσίας και τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών στην πόλη μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες κεντρικές πολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής του κ. Αγγελίδη, οι οποίες είναι ασύμβατες με τις ανάγκες της σερραϊκής κοινωνίας και  ζημίωσαν τον Δήμο με πολλά εκατομμύρια Ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η επιλογή της δημοτικής αρχής στο θέμα της διαχείρισης του ΧΥΤΑ Σερρών, που αποδείχτηκε με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο η απώλεια για τον Δήμο Σερρών πολλών εκατομμυρίων Ευρώ, καθώς επίσης και οι ενέργειές της στην διαδικασία της ανάδειξης αναδόχου για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Παλαιόκαστρο.

Αποτελεί δείγμα πολιτική υποτέλειας, η στάση του κ. Αγγελίδη στο θέμα των ελεύθερων δημόσιων χώρων, η προώθηση της πολεοδόμησης του πρώην στρατοπέδου «Εμμ. Παπά»  απεμπολώντας το δικαίωμα της κυριότητας του Δήμου Σερρών στα 125 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου «Παπαλουκά» και των 40 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου «Εμμ. Παπά».

Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση αδιαφανούς διαχείρισης, που δεν σεβάστηκε ούτε τη νομιμότητα ούτε την ηθική, είναι η άσκηση πολιτικής τα τέσσερα (4) τελευταία χρόνια  από τη δημοτική αρχή του κ. Αγγελίδη στην ΚΕΔΗΣ.

Βάθυνε την οικονομική εξάρτηση της πόλης μας επιλέγοντας την υπερχρέωση του Δήμου με δάνεια και διαχειριστικές αστοχίες (δάνεια για παλιό Ορφανοτροφείο, εγκληματική αμέλεια στο Αυτοκινητοδρόμιο, σκανδαλώδη έργα στο δημοτικό γήπεδο, αστοχίες στο έργο των αστικών αναπλάσεων κ.α), αντί να δημιουργήσει προϋποθέσεις οικονομικής αυτοτέλειας και απεξάρτησης από το Κράτος.

Συρρίκνωσε συστηματικά την κοινωνική συμμετοχή, την άμεση δημοκρατία, τον κοινωνικό έλεγχο (εμφανέστατη εγκατάλειψη ή άνιση κατανομή πόρων στα χωριά).

Υποβάθμισε τις λειτουργίες του δημοτικού συμβουλίου.

Απαξίωσε κάθε συλλογική προσπάθεια στο Δήμο μας.

Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών δυστυχώς δεν οδήγησαν σε ριζική ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, αν τα συνδυάσουμε δε με το αντιδημοκρατικό πλειοψηφικό σύστημα στα Δημοτικά Συμβούλια (δήμαρχος συν 3/5 η πλειοψηφία), καθιστούν πολύ δύσκολη –αλλά όχι ακατόρθωτη- τη διαμόρφωση πολιτικών όρων ηγεμονίας των αριστερών θέσεων στα νέα συλλογικά όργανα.

Μια προγραμματικά ενωτική παρέμβαση της Αριστεράς μπορεί να διαμορφωθεί σε πλειοψηφικό ρεύμα ανατροπής του σημερινού τέλματος. Αυτό είναι και το στοίχημα για τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Να κατορθώσουν να λειτουργήσουν ως εμβρυουλκός για τη συγκρότηση αυτής της πλειοψηφίας.

Άξονες ενός μίνιμουμ ρεαλιστικού και διεκδικητικού προγράμματος αυτής της πλειοψηφίας, μπορεί να είναι:

  • Η υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης απέναντι στις πιέσεις, άμεσες και έμμεσες, για ιδιωτικοποίηση και υπερφορολόγηση των πολιτών.

  • Η διεκδίκηση με κάθε μέσο της άμεσης απόδοσης των συνταγματικά και νομοθετικά (ν. 1828 και ν. 3852) κατοχυρωμένων πόρων και της κατανομής τους με ένα αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο, βασισμένο σε πραγματικούς και κυρίως όχι σε εικονικούς δείκτες όπως ο πληθυσμός απογραφής. Μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε επενδυτική τράπεζα της Αυτοδιοίκησης.

  • Η ύπαρξη ενός διακριτού επιχειρησιακού προγράμματος για τους δήμους στο νέο ΕΣΠΑ, με αυξημένο ποσοστό και επεξεργασμένο από την ίδια την Αυτοδιοίκηση, με στόχευση την αποτροπή της κοινωνικής καταστροφής μέσω και της ενεργοποίησης του τοπικού κοινωνικού κεφαλαίου και την εκπόνηση ολοκληρωμένων τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων σύγκλισης και εδαφικής και κοινωνικής συνοχής σε όλη την επικράτεια.

  • Η κατάργηση του Παρατηρητηρίου, η απλοποίηση των γραφειοκρατικών πολλαπλών ελεγκτικών μηχανισμών και η δημιουργία υποστηρικτικών και συμβουλευτικών δομών άμεσης απάντησης προς τους ΟΤΑ.

  • Η διασφάλιση πλήρων ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων σε όλους τους εργαζόμενους στους δήμους, ανεξαρτήτως της μορφής απασχόλησης.

  • Η ενίσχυση και διεύρυνση των συμμετοχικών διαδικασιών και των λειτουργιών δημοκρατικού προγραμματισμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

  • Η ανάληψη και η στήριξη αντίστοιχων πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οργάνων και θεσμών της Αυτοδιοίκησης (Επιτροπή Περιφερειών, Κογκρέσο, CEMR), ενάντια στη λιτότητα και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ένα τέτοιο προγραμματικό πλαίσιο δεν υποκαθιστά ούτε αναστέλλει τις σταθερές διεκδικήσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς για ένα άλλο νομοθετικό πλαίσιο σε αντικατάσταση του «Καλλικράτη», με την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος σε όλους τους θεσμούς και τα όργανα, την ανατροπή του δημαρχοκεντρικού μοντέλου διοίκησης, την ουσιαστική αποκέντρωση με ενδοδημοτική δημοκρατία και τους απαραίτητους πόρους, με συμμετοχικό προϋπολογισμό και λειτουργούσες δομές αντιπροσωπευτικής και άμεσης δημοκρατίας

Στοχεύσεις και διεκδικήσεις που όμως η υλοποίησή τους προϋποθέτει την εκλογική και κοινωνική κατίσχυση της ριζοσπαστικής Αριστεράς και των συμμάχων της στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Η οικοδόμηση ενός κοινωνικού μετώπου αντίστασης, αλληλεγγύης και ανατροπής των μνημονιακών δεσμεύσεων από την Αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες είναι το μέγα ζητούμενο και συνάμα ο κεντρικός πολιτικός μας στόχος στην παρούσα συγκυρία ως αυτοδιοικητική Αριστερά.

Η «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ» θα συμβάλλει στη προσπάθεια αυτή συνδέοντας την πρόταση της για την Αυτοδιοίκηση, με τις σημερινές πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας που δεν μπορεί παρά να έχει ως τελική στόχευση, την συνολική ανατροπή του σάπιου, διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, αρχής γενομένης με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς, ως κυβερνητικής εξουσίας.

Σέρρες – Ανοιχτή Πόλη

Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014