Καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στο Προβατά – υπο την επίβλεψη του π. ΚΕΠΥΕΛ

Καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στο Προβατά – υπο την επίβλεψη του π. ΚΕΠΥΕΛ

Στη σπορά 12 στρεμμάτων με κλωστική κάνναβη, στον Προβατά Σερρών, προχώρησαν χθες το πρωί δύο αγρότες, για πρώτη φορά στην Π.Ε Σερρών.

«Πρόκειται για ένα νέο φυτό, το φυτό του μέλλοντος, η εναλλακτική μελλοντική καλλιέργεια» δήλωσε το πρωί στην ΕΡΤ Σερρών η Λίνα Στρείδου, γεωπόνος, η οποία παρότρυνε τους καλλιεργητές για την εν λόγω καλλιέργεια, προσφέρει τεχνογνωσία και θα παρακολουθεί τη διαδικασία ανάπτυξης των φυτών, με την έγκριση και συνεργασία των υπηρεσιών του πρώην ΚΕΠΥΕΛ και γεωπόνων της Διεύθυνσης Γεωργίας Σερρών , ενώ ήδη έχει υπογραφεί συμφωνία με εταιρεία για την απορρόφηση του προϊόντος. Από την καλλιέργεια του φυτού μπορούν να παραχθούν τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής, ποτά αλλά και υφάσματα, ένδυση, παπούτσια, προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, βερνίκια καθώς και προϊόντα οικοδομικής χρήσης, μπετόν , κατασκευαστικά και μονωτικά υλικά και άλλα.

Χρησιμοποιείται όλο το φυτό

Το φυτό της κλωστικής βιομηχανικής κάνναβης μπορεί να επεξεργαστεί ολόκληρο, η ρίζα, το στέλεχος, ο σπόρος και το άνθος. Στην Ελλάδα όσον αφορά το στάδιο της μεταποίησης και επεξεργασίας είναι στα σπάργανα και απαιτείται να γίνουν επενδύσεις .

Στα 12 στρέμματα καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στον Προβατά Σερρών θα επεξεργασθεί ο σπόρος ο οποίος στη μεταποίησή του θα γίνει λάδι.
Η έγκριση – άδεια για την καλλιέργεια παραχωρείται από το κράτος – ήδη από τις 16 Απριλίου του 2016 δίνεται νομικά η δυνατότητα καλλιέργειας και μεταποίησης της κλωστικής – βιομηχανικής κάνναβης.

 «Πρόκειται για μια καλλιέργεια που δεν χρειάζεται μεγάλη καλλιεργητική φροντίδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και βιολογική διότι δε χρησιμοποιούνται φάρμακα για τα ζιζάνια και χόρτα, παρά μόνο λίπασμα και η τιμή είναι πολύ καλή» εξήγησε η κ. Στρείδου. Το στρέμμα αποδίδει 600 κιλά, ο σπόρος έρχεται από το εξωτερικό διότι είχε καταργηθεί η καλλιέργεια στην Ελλάδα εδώ και 50 χρόνια.

Αρχική παραγωγή 100 κιλά ανα στρέμα

Η κ. Στρείδου εκτιμά πως χρειάζεται χρόνος περίπου δύο ετών προσαρμογής στα Ελληνικά κλιματολογικά δεδομένα και πως η παραγωγή αρχικά θα αποδώσει 100 κιλά ανα στρέμμα με τον καιρό όμως θα αγγίξει τα 600 κιλά ανά στρέμμα.

Οδηγός καλλιέργειας

Το Υπουργείο Γεωργίας έχει εκδώσει οδηγό καλλιέργειας, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος αγρότης μπορεί να βρει τις κατάλληλες οδηγίες για το πώς θα πρέπει να κινηθεί.

Τον οδηγό μπορεί να τον κατεβάσει ο ενδιαφερόμενος από τον ιστοτόπο του υπουργείου γεωργίας εδώ.

 

Πηγή: ΕΡΤ Σερρών