Καλλιέργεια πατάτας: Ασφάλιση χωρίς αντίκρισμα, λένε οι παραγωγοί Δράμας – Σερρών

Καλλιέργεια πατάτας: Ασφάλιση χωρίς αντίκρισμα, λένε οι παραγωγοί Δράμας – Σερρών

Την αδυναμία τους ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ΕΛΓΑ για εξ ολοκλήρου πιστοποιημένο πατατόσπορο επισημαίνουν καλλιέργειας της Δράμας και των Σερρών.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τέθηκαν στη Βουλή, κατόπιν αναφοράς, που κατέθεσε ο βουλευτής Σερρών και τομεάρχης Αγροτικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλη Τζελέπη κι έχει ως αποδέκτη τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ.

Το ζήτημα είναι πολυσύνθετο και αφορά στη χρήση πατατόσπορου αλλά και στις διαδικασίες αποζημίωσης από τον ασφαλιστικό οργανισμό.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, που φέρει την υπογραφή του Συλλόγου Αγροτών δήμου Κάτω Νευροκοπίου κι εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, η καλλιέργεια πατάτας είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια στην Άνω Βροντού και την Ορεινή Σερρών αλλά και στο Νευροκόπι της Δράμας. Μάλιστα τα 2/3 της παραγωγής πατάτας της Αντιπεριφέρειας Σερρών προέρχονται, όπως λένε οι παραγωγοί, από την Άνω Βροντού και την Ορεινή.

Ο πατατόσπορος

Οι παραγωγοί του Νευροκοπίου Δράμας συνηθίζουν επί δεκαετίες, όπως λένε , να κρατούν μέρος του πατατόσπορου, γεγονός το οποίο ήταν σε γνώση του ΕΛΓΑ όλα αυτά τα χρόνια και κάνουν χρήση και πιστοποιημένου.

Όμως, ενώ ουδέποτε ζητήθηκε, λένε, στο παρελθόν η εξ ολοκλήρου χρήση πιστοποιημένου πατατόσπορου για όλους τους καλλιεργούμενους αγρούς, από το 2014 αυτό άλλαξε.

Ο ΕΛΓΑ , όπως λένε, επικαλείται τον κανονισμό ασφάλισης φυτικής παραγωγής, με τον οποίο δεν καλύπτονται ασφαλιστικά οι καλλιέργειες πατάτας , παρότι γίνεται  παρακράτηση 45 ευρώ ανά στρέμμα, εφόσον ο πατατόσπορος δεν είναι εξ ολοκλήρου πιστοποιημένος.

Οι πατατοκαλλιεργητές ζητούν άμεση επίλυση του προβλήματος,

ώστε , όπως λένε, να μην πληρώνουν ασφάλιστρο χωρίς να έχουν δικαίωμα αποζημίωσης. Τονίζουν ότι πρόκειται για τρεις περιοχές , που είναι ορεινές, μειονεκτικές και παραμεθόριες, με δύσκολη πρόσβαση και αντίξοες συνθήκες και διερωτώνται γιατί να μην απαλλάσσονται από μια ασφάλιση , που αν συμβεί κάτι, δεν μπορούν να αποζημιωθούν.

Πολύ περισσότερο, όπως λένε, που ο πιστοποιημένος πατατόσπορος  είναι εισαγόμενος από άλλες χώρες της ΕΕ και είναι ιδιαίτερα δαπανηρός , καθώς καλύπτει το 40% του κοστολογίου της καλλιέργειας.

Πηγη: ypaithros.gr