Καλύτερα με τους «χορτάτους»

Καλύτερα με τους «χορτάτους»

Η δημοκρατία είναι μια γοητευτική έννοια, που συγκροτήθηκε καταστατικά στην αρχαία Αθήνα με την ανάδυση της πόλης – κράτους. Στην ιστορική της πορεία εκφράζει το σύστημα διακυβέρνησης που σήμερα κυριαρχεί στο δυτικό κόσμο, όχι γιατί είναι το άριστο πολίτευμα, αλλά γιατί δεν βρέθηκε άλλο καλύτερο. Στην πορεία της εξέλιξης και του μετασχηματισμού της συνέβαλλαν τα κοινωνικά και πολιτισμικά δεδομένα, όμως αναλλοίωτος παρέμεινε ο πυρήνας της: η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται υπέρ αυτού και ελέγχεται από αυτόν.

του Δημητρίου Σιαμάγκα
Διευθυντή του 18ου Δημ. Σχολείου Σερρών
Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΕΡΡΑΙΩΝ»

Μελετώντας τον «Κλεισθένη», το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα διενεργηθούν οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, συνάντησα μια καινοτομία, που αναφέρεται στην ανεξαρτητοποίηση των δημοτικών συμβούλων. Ειδικότερα, στο άρθρο 73, που τροποποιεί το άρθρο 66 του «Καλλικράτη», αφού οι συντάκτες αναφέρονται στην κατά συνείδηση έκφραση γνώμης και δικαιώματος ψήφου των δημοτικών συμβούλων, στη συνέχεια περιγράφουν τα πιθανά σενάρια που μπορεί να ακολουθήσουν τις ανεξαρτητοποιήσεις ή τις διαγραφές, όπως: ένταξη σε άλλη παράταξη, σχηματισμός νέας παράταξης (που δεν υπήρχε στις εκλογές), συνένωση παρατάξεων.

Η αλήθεια είναι ότι η περιγραφή αυτή ταιριάζει στην πραγματικότητα που βιώνει το ελληνικό κοινοβούλιο αυτή την περίοδο.

Γιατί όμως οι συντάκτες του νόμου αισθάνθηκαν την ανάγκη να συμπεριλάβουν τις πιθανές αυτές συμπεριφορές των δημοτικών συμβούλων;

Η απάντηση είναι επειδή προβλέπουν ότι αυτό θα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Προεξοφλούν δηλαδή αποχωρήσεις και διασπαστικές τάσεις σε δημοτικές παρατάξεις, χρεώνοντας ευκαιριακές συμπεριφορές σε εκλεγμένους αντιπροσώπους. Κατά τρόπο έμμεσο αφήνεται να εννοηθεί ότι στις δημοτικές εκλογές θα παρεισφρήσουν στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων αρκετοί καρεκλοθηρευτές, που θα αλλάξουν όχημα προς ικανοποίηση των προσωπικών τους επιδιώξεων.

Πράγματι, ο δήμαρχος θα κληθεί να διαχειριστεί πρωτόγνωρες καταστάσεις, αφού είναι σίγουρο ότι η πλειοψηφία θα είναι ζητούμενο σε κάθε συνεδρίαση του σώματος, εκτός αν υπάρξει συμπόρευση με άλλη δημοτική παράταξη, ώστε να σχηματιστεί απ’ την αρχή πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Η εκτίμηση αυτή εδράζεται στο άρθρο 68, που ορίζει πως αντιδήμαρχοι μπορούν να οριστούν και άλλες παρατάξεις, κι όχι μόνο απ’ αυτή της οποίας ηγείται ο Δήμαρχος.

Άρα, ο νομοθέτης επιτρέπει (ή και προτρέπει) συμφωνίες και αναθέσεις ρόλων και ευθυνών σε μέλη άλλων παρατάξεων στο πλαίσιο μιας κοινά αποδεκτής πορείας με στόχο την αποτροπή της ακυβερνησίας και της στασιμότητας. Κι αυτό όμως να συμβεί, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη συμπόρευση για τα τέσσερα επόμενα χρόνια.

Τα παραδείγματα πολλά και πρόσφατα, προερχόμενα από το κυβερνητικό αλλά και απ’ το αυτοδιοικητικό πεδίο.

Οι συνέργειες και οι συναινέσεις, για να είναι λειτουργικές και αποδοτικές πρέπει να στηρίζονται στην αμοιβαιότητα, το σεβασμό, την υποχώρηση του εγώ στο εμείς. Πώς, όμως, μπορεί η ομαλή πολιτική ζωή να διασφαλιστεί, οι συνεργασίες να ευδοκιμήσουν, οι συγκλίσεις να καρποφορήσουν, οι συνειδήσεις να παραμείνουν αδιάφθορες, ο άνθρωπος να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής;

Επιλέγοντας, προκρίνοντας και τελικά εκλέγοντας «χορτάτους» ανθρώπους. Πολίτες που ως επαγγελματίες, ως επιστήμονες, ως οικονομικά όντα, ως μέτοχοι της κοινωνικής ζωής του τόπου βίωσαν εμπειρίες, που τους έδωσαν ικανοποίηση, πληρότητα, ισορροπία. Σε αντίθετη περίπτωση, άνθρωποι του φαίνεσθαι κι όχι του είναι, μπορεί να κληθούν να υπηρετήσουν το κοινό συμφέρον με κωμικοτραγικές συνέπειες.

Κι επειδή η Κίρκη της εξουσίας μπορεί να μεταμορφώσει τους ανθρώπους σε αχόρταγους καταναλωτές, είναι ανάγκη να υπάρχει σε εγρήγορση το κριτήριο της διάκρισης στους ψηφοφόρους κατά την εκλογική διαδικασία και στους ηγέτες των δημοτικών παρατάξεων καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους.

Η ιστορική αλήθεια δεν μας καθησυχάζει για το επικείμενο αποτέλεσμα των εκλογών. Πολλοί θεωρούν την κάλπη κυτίο παραπόνων και εκφράζουν «το πολιτικό δίκιο της εκδίκησης» εκφραζόμενοι με το θυμικό και περιορίζοντας την πολιτική τους στάση στο πρόσκαιρο και ατομικό. Ευτυχώς μέχρι σήμερα οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στο δημόσιο λόγο τους δεν χρησιμοποιούν επιχειρήματα και φρασεολογία, που ενισχύει το διχασμό και την πόλωση.

Ο «Κλεισθένης» θα επιβάλλει τη συνεργασία και σε εκείνους που δεν την επιθυμούν. Στον πυρήνα του νόμου υπάρχει η προοπτική των γεφυρών κι όχι των τειχών, άσχετα αν η παράδοσή μας δεν μας έχει διδάξει ανάλογες πολιτικές συμπεριφορές.

Οι προκλητικές και υβριστικές δηλώσεις διαπερνούν την ψυχή των ανθρώπων και σαν ποτιστική βροχή ενσταλάζουν αργά αργά την αποστροφή για τους άλλους και το μίσος. Όμως οι εκλογές θα τελειώσουν και ο αξιοποιήσιμος χρόνος είναι ελάχιστος για την αντιμετώπιση όλων εκείνων των προβλημάτων που χρονίζουν στο Δήμο μας τόσο στην πόλη όσο και στην περιφέρεια.

Οι εκλογές δεν ήταν ποτέ μια ποιοτική διαδικασία.

Όσοι πιστεύουν στη δημοκρατία σέβονται μια βασική αρχή: κανείς δεν γνωρίζει την αλήθεια, για αυτό πειθαρχούμε στη γνώμη των πολλών.

Το δικαίωμα των πολιτών και συνάμα το χρέος τους είναι να επιλέξουν δήμαρχο και να αναδείξουν δημοτικό συμβούλιο, που θα αποτελείται από ανθρώπους χορτάτους από χρήμα, δόξα, τιμές. Αυτούς που δεν θα τους παρασύρει η στιγμή, αλλά θα λογοδοτήσουν στο χρόνο, τον δίκαιο κριτή των πάντων.

Δημήτριος Σιαμάγκας 

Διευθυντής του 18ου Δημ. Σχολείου Σερρών

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΕΡΡΑΙΩΝ»

Advertisements