Καράογλου- Τζιτζικώστας και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Σερρών

Καράογλου- Τζιτζικώστας και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Σερρών
αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του π. Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου που ήταν Μητροπολίτης την περίοδο 1909-1917
αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του π. Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου που ήταν Μητροπολίτης την περίοδο 1909-1917

Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 100η επέτειο από την απελευθέρωση των Σερρών παραβρέθηκαν το Σάββατο 29/6 ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, βουλευτές του νομού, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκος, ιεράρχες της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και πλήθος στρατιωτικών και πολιτικών δυνάμεων.

Μετά την επίσημη δοξολογία στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, έκανε τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του π. Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου που ήταν Μητροπολίτης την περίοδο 1909-1917. Ακολούθως  πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά στην πλατεία Ελευθερίας και παρακολούθησαν τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην οδό Μεραρχίας, μπροστά από το Διοικητήριο της πόλης.

Μετά το πέρας της παρέλασης ο ΥΜΑΘ δήλωσε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα, η πόλη των Σερρών γιορτάζει και τιμά τα 100 χρόνια από την ευλογημένη ημέρα της 29ης Ιουνίου 1913, όταν ο ελληνικός στρατός μπήκε στην πόλη των Σερρών.

Στα 100 χρόνια αυτά, η πόλη των Σερρών προόδευσε και σήμερα είναι μια Ευρωπαϊκή μεγαλούπολη που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε σχέση με άλλες πόλεις της Ελλάδος και της Ευρώπης.

Σήμερα θα πρέπει να αναλογιστούμε την περίοδο εκείνη, όταν πριν από έναν αιώνα οι ένδοξοι πρόγονοι μας κατόρθωσαν να πετύχουν το ακατόρθωτο. Να απελευθερώσουν, μετά από 500 χρόνια σκλαβιάς τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και να ενσωματώσουν στον εθνικό μας κορμό την Κρήτη.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν όλοι μας την ένδοξη περίοδο των προγόνων μας, ας εμβαθύνουμε το νόημα εκείνης της επετείου και ας πάρουμε κουράγιο και δύναμη, ώστε σήμερα με αποφασιστικότητα, με διάθεση και με κουράγιο να δώσουμε την μάχη για να ξεπεράσουμε την κρίση το συντομότερο δυνατόν».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δηλώσεις μετά το πέρας της παρέλασης
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δηλώσεις μετά το πέρας της παρέλασης

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στις δηλώσεις του μετά το πέρας της παρέλασης τόνισε:

“Βρισκόμαστε σήμερα στις Σέρρες, στο “μέγα και θαυμαστόν άστυ” των βυζαντινών χρόνων, για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για μια ελεύθερη Μακεδονία έναν αιώνα πριν. Η συμβολή των Σερραίων αγωνιστών και ηρώων στο Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους υπήρξε αδιαμφισβήτητη και καθοριστική για τη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε την ιστορική παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, οι οποίοι με αυταπάρνηση και ισχυρό αίσθημα ευθύνης πολέμησαν για τα υψηλά ιδανικά και ιδεώδη της πατρίδας μας. Με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, τη γνώση και τα διδάγματα της ιστορίας, έχουμε την υποχρέωση να διεκδικήσουμε δυναμικά ένα ζωντανό παρόν και ένα δημιουργικό μέλλον για το τόπο. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών κατέχει κομβική θέση στον ευρύτερο και ενιαίο αναπτυξιακό μας σχεδιασμό. Οι Σέρρες είναι ένα «δυνατό χαρτί» στην εντατική και μεθοδική προσπάθεια που καταβάλλουμε για να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της περιοχής, να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, με στόχο και όραμα το μετασχηματισμό της οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και για την προσέλκυση επενδύσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, να δώσουμε κίνητρα στους νέους ανθρώπους, να δώσουμε χώρο σε νέες καινοτόμες ιδέες, να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία για να ξεπεράσουμε τους σκοπέλους της οικονομικής κρίσης και να πάμε τις Σέρρες μας, τη Μακεδονία μας ένα βήμα μπροστά”.

Μήνυμα ειρήνης και εθνικής ασφάλειας έστειλε σε όλους τους Έλληνες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκος, λέγοντας: «Όπως ο ελληνικός στρατός ελευθέρωσε πριν από εκατό χρόνια την πόλη των Σερρών και έκτοτε διατηρείται ελεύθερη, θέλω να εγγυηθώ σε όλους ότι έτσι ακριβώς τα παιδιά του ελληνικού λαού, σήμερα και στο μέλλον, θα φροντίσουν η Ελλάδα να παραμείνει ελεύθερη και εγγυώμαι ότι θα την παραδώσουμε σε αυτούς που έρχονται μετά από μας, τόση, όση την πήραμε».