Καταστροφή καλλιεργειών από αγριόχοιρους σε Κεκρίνη και Πετρίτσι

Καταστροφή καλλιεργειών από αγριόχοιρους σε Κεκρίνη και Πετρίτσι

Στα χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων Κερκίνης και Πετριτσίου, του Δήμου Σιντικής, οι αγρότες βλέπουν την παραγωγή τους σε καλαμπόκια, καρπούζια, πεπόνια κ.ά. να καταστρέφεται μέχρι και 90% χωρίς ουσιαστικά να μπορούν να αντιδράσουν.

Αιτία η αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων.

Πλήγμα έχουν δεχθεί πολλές καλλιέργειες και αγροτικές παραγωγές σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως και στην Κεντρική Μακεδονία.

Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Σιντικής κ. Στάθης Ζαπρίδης,

«Η κατάσταση φέτος είναι τραγική. Οι αγρότες, εδώ και ενάμιση μήνα, βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται ολοκληρωτικά και ιδιαίτερα στο χωριό Κορυφούδι και στα χωράφια που αγγίζουν τη λίμνη, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, καθώς τα αγριογούρουνα κυκλοφορούν ακόμη και στους δρόμους».

Ο αντιδήμαρχος Σιντικής τόνισε, επίσης, πως «είναι απαράδεκτο σε εποχή κρίσης οι θηροφύλακες να μην επιτρέπουν στους αγρότες να παρέμβουν για να προστατεύσουν την παραγωγή και τις καλλιέργειές τους. Δεν είπαμε να τα σκοτώσουμε, αλλά να τα τρομάξουμε για να φύγουν», αναφέρει. «Αν δεν αλλάξει η κατάσταση, τότε κόσμος θα πάρει τα πράγματα στα χέρια του, γιατί δεν πάει άλλο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αν και οι περιοχές αυτές προστατεύονται από τη Συνθήκη Ramsar και, με βάση κανονισμό, οι ζημιές που προκαλούνται από αγριόχοιρους καλύπτονται, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ζαπρίδη, καμιά αρμόδια υπηρεσία ούτε και η περιφέρεια έχουν δείξει κάποιο ενδιαφέρον.

(πηγη: https://www.ypaithros.gr/)