Κατατέθηκε η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ και τις 5 δόσεις καταβολής του

Κατατέθηκε η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ και τις 5 δόσεις καταβολής του

Την εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ του 2016προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή με την οποία ρυθμίζονται νομοθετικά οι ανακοινώσεις της Τρίτης του υπουργείου Οικονομικών για τον υπολογισμό του φόρου.
Επίσης, με άλλη διάταξη που περιλαμβάνεται στην τροπολογία, ορίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να ξεκινά από το τέλος Σεπτεμβρίου. Έτσι η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2017, αντί για το Δεκέμβριο του 2016, που προέβλεπε ο αρχικός νόμος.

Ακραίες επιβαρύνσεις

Με στόχο ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων να προσαρμοστεί σε πολιτικά ανεκτά επίπεδα, καθώς και να ακυρωθούν άμεσα δεκάδες χιλιάδες εκκαθαριστικά με ακραίες επιβαρύνσεις, κυρίως για ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, ήρθε στη Βουλή κύμα διαρθρωτικών αλλαγών για τον ΕΝΦΙΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες, με βάση τις διατάξεις οι οποίες ψηφίστηκαν τον Μάιο εντάσσοντας στον συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια, προέκυπταν «τρελές» τιμές για περίπου 80.000 φορολογούμενους οι οποίοι ενώ πέρυσι καλούνταν να πληρώσουν για παράδειγμα ΕΝΦΙΑ 50 ευρώ, φέτος έβλεπαν το πενηντάρικο να γίνεται ακόμα και 50.000 ευρώ!

Πέρυσι, τα αγροτεμάχια δεν μετρούσαν στον συμπληρωματικό φόρο, το αφορολόγητο του οποίου φέτος χαμήλωσε από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ. Η ένταξή τους στον συμπληρωματικό φόρο σε συνδυασμό με τεχνικές δυσκολίες προσδιορισμού της αξίας τους και λάθη από πλευράς φορολογουμένων, για παράδειγμα αναφορικά με τη θέση του αγροτεμαχίου (χιλιάδες στρέμματα εμφανίζονταν ως παραθαλάσσια ενώ ήταν σε βουνά), τίναζαν την μπάνκα στον αέρα.

Το σύστημα της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης άρχισε να χτυπάει κόκκινο συναγερμό όταν έβγαζε η δοκιμαστική εκκαθάριση ακραίες τιμές σε σχέση με πέρυσι και κάπως έτσι εντοπίστηκε η μεγάλη γκάφα του ΕΝΦΙΑ, η οποία απείλησε με εκτροχιασμό και το συνολικό ποσό του φόρου που θα βεβαιωνόταν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δοκιμαστικά έβγαλαν εκκαθάριση-τέρας άνω των 3,5 δισ. ευρώ ενώ μετά τις προσαρμογές, οι οποίες έρχονται με τις υπό κατάθεση τροπολογίες, το ποσό αναμένεται να περιοριστεί κάτω από τα 3,3 δισ. ευρώ.

Οι έξι δόσεις σκόνταψαν στους δανειστές

Οι τροπολογίες προβλέπουν την κατάργηση της διάταξης η οποία ενέτασσε και τα αγροτεμάχια στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, τροποποιούν τις διατάξεις αναφορικά με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και καταργούν τη διάταξη (πριν καν ψηφιστεί) με την οποία έμπαινε κόφτης εκπτώσεων και απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ για όσους είχαν τόκους άνω των 300 ευρώ.
Όσον αφορά στις δόσεις, το νέο χρονοδιάγραμμα ορίζει πληρωμή του φόρου ακινήτων σε πέντε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη επιχείρησε να επεκτείνει τις δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2017, πλην όμως η πρόθεση σκόνταψε στην άρνηση των δανειστών.
Ευτυχώς από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι δανειστές δέχθηκαν τις διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ χωρίς να απαιτήσουν τη λήψη ισοδύναμων μέτρων εξαιτίας της απώλειας εσόδων που αναμένεται να προκύψουν.

Κι αυτό διότι το λίφτινγκ έρχεται να κόψει έσοδα πέραν αυτών των οποίων είχαν προϋπολογιστεί για να κλείσει το πακέτο των πρόσθετων μέτρων και λανθασμένα δεν είχε καν υπολογίσει το επιτελείο του Γ. Χουλιαράκη, όταν έκανε τις προτάσεις αναμόρφωσης του ΕΝΦΙΑ.