Κατερίνα Περιστέρη: Παραγγελία του Αλέξανδρου για να τιμήσει τον Ηφαιστίωνα το θαυμαστό μνημείο του τύμβου Καστά της Αμφίπολης. (φωτος)

κατάμεστο το αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, το απόγευμα της Παρασκευής 30/9 2016.

Κατερίνα Περιστέρη: Παραγγελία του Αλέξανδρου για να τιμήσει τον Ηφαιστίωνα το θαυμαστό μνημείο του τύμβου Καστά της Αμφίπολης. (φωτος)

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, το απόγευμα της Παρασκευής 30/9 2016. η κυρία Κατερίνα Περιστέρη, Επίτιμη (πλέον μετά τη συνταξιοδότησή της τον περασμένο Γενάρη) Εφορος Αρχαιοτήτων Σερρών, έκανε μια ανασκόπηση του ανασκαφικού της έργου στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης.

Την εκδήλωση με τίτλο «Ανασκαφική Έρευνα στον Τύμβο Καστά (2012 – 2014) Συμπεράσματα – Προοπτικές» διοργάνωσε η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.).

Ο Πρόεδρος της Δημήτριος Δημούδης στην αρχή της εκδήλωσης βράβευσε τη κυρία Περιστέρη, ως ελάχιστη τιμή, για το έργο της.
peristeri-kasta-serres

Κατάμεστο το Αμφιθέατρο

Δύο χρόνια μετά την αρχαιολογική ανακάλυψη που απέσπασε τον θαυμασμό όλης της υφηλίου για τα ευρήματά της η κυρία Περιστέρη δήλωσε στην αρχή της παρουσίασης, συγκινημένη από την αγάπη των Σερραίων που γέμισαν το Αμφιθέατρο της Δημόσιας βιβλιοθήκης.

Να επισημάνουμε ότι επιστρατεύτηκαν πρόσθετα καθίσματα, ενώ και οι διάδρομοι χρησιμοποιήθηκαν ως… καθίσματα από ανθρώπους κάθε ηλικίας που «διψούσαν» να ακούσουν, από πρώτο χέρι, για τις ανακαλύψεις που έγιναν στο τόπο μας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ευχαριστίες στους συντελεστές

Η κυρία Περιστέρη ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια) που την πίστεψαν και την στήριξαν από τα πρώτα στάδια της ανασκαφής και όλους τους συνεργάτες της από τον τελευταίο εργάτη μέχρι την επιστημονική ομάδα, που συμμετείχαν στο να έρθει στο φως το μνημείο.

Βημα-Βημα η ανακάλυψη

Η αρχαιολόγος στη συνέχεια με μια ομιλία μιάμισης ώρας, έκανε μια ανασκόπηση της πραγματοποίησης βημα-βημα της ανασκαφής

Παρουσιάζοντας πλήθος συγκριτικών στοιχείων στήριξε την επιστημονική της άποψη για την χρονική κατασκευή του μνημείου στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα. Κατέληξε δε στο συμπέρασμα (πάντα με τα στοιχεία που ανακάλυψε) ότι το μνημείο κατασκευάστηκε με εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να τιμήσει τη μνήμη του Στρατηγού και φίλο του Ηφαιστίωνα.

Όπως βέβαια, χαρακτηριστικά επισήμανε, σημασία δεν έχει τόσο σε ποιον ανήκει το μνημείο, όσο το ίδιο το μνημείο. Είναι μοναδικό τόσο ως προς το μέγεθος (τυμβος με περίβολο 497μ), οσο και ως προς τα ευρήματα. (Σφίγγες, Καρυάτιδες, ψηφιδωτό) καθώς και για την θαυμαστή κατασκευή τους.

Πρόταση για ένταξη στο κατάλογο της UNESCO

Η κυρία Περιστέρη αποκάλυψε πως η Πρόεδρος της UNESCO σε επίσκεψη που πραγματοποίησε αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου στα τέλη του 2014, δάκρυσε όταν βρέθηκε μέσα στο χώρο του μνημείου, και της εκμυστηρεύτηκε ότι το μνημείο θα πρέπει σίγουρα να συμπεριληφθεί στον κατάλογο μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όταν αυτό αποκαλυφθεί και συντηρηθεί ώστε να είναι επισκέψιμο.

Το όνειρο της

Στο τέλος της ομιλίας της η κυρία Περιστέρη είπε πως όνειρό της είναι να αναδειχθεί όλος ο χώρος της ανασκαφής και να ανασυσταθεί όπως αρχικά ήταν, με τον Λέοντα της Αμφίπολης στη κορυφή του τύμβου.