«Καυστική παρέμβαση της Φ. Αραμπατζή στη Βουλή για το γάλα και τα φωτοβολταϊκά», αλλά… ψήφισε τα μέτρα!

Αραμπατζή Φωτεινή_ΝΔ_βουλευτήςΌπως μας ενημερώνει με δελτίο τύπου της η Σερραία Βουλευτής: πραγματοποίησε «Καυστική παρέμβαση της Φ. Αραμπατζή στη Βουλή για το γάλα και τα φωτοβολταϊκά», αλλά μέχρι εκεί, έμεινε στα λόγια και ψήφισε όπως και οι άλλοι δύο Σερραίοι βουλευτές της ΝΔ (Λεονταρίδης Θεόφιλος και Βλάχβεης Μενέλαος) όλο το σχέδιο νόμου χωρίς ν’ αλλάξει ούτε κόμμα. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Σερραία Βουλευτής της ΝΔ αναφέρει:

Με καυστική παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών, η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στις θετικές διατάξεις του, όσον αφορά στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, τάχθηκε σθεναρά κατά της απελευθέρωσης στο επίμαχο θέμα της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του γάλακτος πέρα των 7 ημερών και μίλησε για τις πραγματικές στρεβλώσεις στην αγορά, που εμποδίζουν τη μείωση των τιμών.

Η κ. Αραμπατζή έκανε λόγο για κακοφωνίες του νομοσχεδίου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Λυπάμαι που οι κακοφωνίες του παρόντος νομοσχεδίου, επισκιάζουν τα κατά άλλα θετικά αποτελέσματα μιας εργώδους προσπάθειας, αυτής της Κυβέρνησης και μια αξιοσέβαστης θυσίας ενός ολόκληρου λαού. Αποτελέσματα είναι η διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το τόσο λοιδορημένο από την Αντιπολίτευση πρωτογενές πλεόνασμα, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η μείωση των προστίμων, η αύξηση του ακατασχέτου, η πρόβλεψη για τους υπερήλικες ανασφάλιστους.»

Οι προσπάθειες των αντιδρώντων βουλευτών της συγκυβέρνησης στις οποίες συμμετείχε από την αρχή η Φωτεινή Αραμπατζή και οι αντιρρήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετέτρεψαν την αρχική διάταξη του κειμένου της Παρασκεύης, που προέβλεπε την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος μέχρι και τις έντεκα ημέρες, τελικά μέχρι και τις επτά ημέρες, λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου

Όπως υποστήριξε η Σερραία βουλευτής κατά την παρέμβασή της από το βήμα της Βουλής, με το τελικό κείμενο της ρύθμισης αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, δηλαδή, το παστεριωμένο γάλα των 9 ή 11 ημερών, αφού αυτό θα έβαζε «ταφόπλακα» στην ελληνική γαλακτοπαραγωγό κτηνοτροφία και την ελληνική γαλακτοβιομηχανία.

Ειδικότερα όπως είπε: «Αν ξεπεραστεί ο χρονικός περιορισμός των 7 ημερών, τότε τα πανίσχυρα καρτέλ των αλυσίδων λιανεμπορίου, τα πανίσχυρα σουπερμάρκετ, θα εισαγάγουν απευθείας το ολλανδικό ή γερμανικό ή οποιοδήποτε ξένο φθηνότερο στην παραγωγή του γάλα απευθείας στο ράφι, παρακάμπτοντας και την ελληνική κτηνοτροφία και την ελληνική γαλακτοβιομηχανία. Άλλωστε, οι τεράστιες ποσότητες της Ολλανδίας και της Γερμανίας με τα τεράστια χορτολίβαδα, τις ιδανικές θερμοκρασίες και τις εκμεταλλεύσεις δυναμικότητας κατ’ ελάχιστο 2 τόνων, ό,τι, δηλαδή, αντίθετο συμβαίνει με την ελληνική καθημαγμένη κτηνοτροφία, κάπου θα πρέπει να διαθέσουν το γάλα τους μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων το 2015».

Όσον αφορά στις αλλαγές στην αγορά του γάλακτος, η κ. Αραμπατζή τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να δοθούν οι αναγκαίες ενέσεις στον πρωτογενή τομέα με λόγια και όχι έργα, ώστε να επιτευχθούν χαμηλότερες τιμές προς όφελος όλων.

Χαρακτηριστικά είπε: «Αφήστε τα ψευτοδιλήμματα. Όλοι θέλουμε φθηνότερες τιμές. Οι γαλακτοπαραγωγοί, οι γαλακτοβιομηχανία και οι καταναλωτές είναι σύμμαχοι στο ίδιο ζητούμενο, στις φθηνότερες τιμές. Πατάξτε τις στρεβλώσεις εκεί που πραγματικά υπάρχουν. Και πού υπάρχουν; Υπάρχει προμήθεια στο λίτρο του γάλακτος που απολαμβάνουν τα σουπερμάρκετ και στο γεγονός ότι εισπράττουν τοις μετρητοίς, ενώ πληρώνουν τις γαλακτοβιομηχανίες με 180 ημέρες πίστωση. Ακόμη και στη Ρουμανία είναι θεσμοθετημένη η πληρωμή των γαλακτοβιομηχανιών στις 60 μέρες. Αυτές τις στρεβλώσεις πρέπει να πατάξει η Τρόικα, κύριοι Υπουργοί, γιατί αυτές εγγυημένα θα ρίξουν τις τιμές».

Τέλος, όσον αφορά στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα φωτοβολταϊκά, είπε ότι είναι δείγμα ενός αναξιόπιστου και απαράσκευου κράτους τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Έρχομαι στη ρύθμιση των φωτοβολταϊκών. Πράγματι, είναι δείγμα ενός αναξιόπιστου και απαράσκευου Κράτους του παρελθόντος, όπου, από τις γαλαντομίες του παρελθόντος που έφεραν το έλλειμμα στο μη περαιτέρω, έρχεται τώρα με οριζόντιο τρόπο και ανισομερώς να μοιράσει τη ζημιά. Περιμένουμε ο κ. Παπαγεωργίου να εξετάσει με απόλυτη σοβαρότητα την νομοτεχνική ρύθμιση που προτείνουμε πολλοί Βουλευτές της Ν.Δ. και να γίνει μείωση των τιμών ανάλογα και δίκαια σε μικρούς και μεγάλους και καμία αύξηση στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ στους καταναλωτές της Δ.Ε.Η.»