Κινδυνεύει να μείνει χωρίς άδεια το αυτοκινητοδρόμιο Σερρών;;;

Τα "μπαλώματα" στην πίστα δεν άντεξαν και άρχισαν να ξηλώνονται
Τα “μπαλώματα” στην πίστα δεν άντεξαν και άρχισαν να ξηλώνονται

Για μια ακόμη φορά διασύρεται η φήμη του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών. Μετά την αποτυχημένη αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα της πίστας τον περασμένο Σεπτέμβριο, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την διακοπή της χρήσης της πίστας τον περασμένο Μάρτιο, η Δημοτική αρχή επέλεξε να δεχθεί από τον εργολάβο που είχε αναλάβει το έργο, την «διόρθωση» των «κομματιών» της πίστας που παρουσίαζαν πρόβλημα με την μέθοδο των «μπαλωμάτων» (!!!). Μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία της πίστας με τις «διορθώσεις», όμως τα «μπαλώματα» είχαν διαφορετική άποψη, και από την πρώτη κιόλας χρήση άρχισαν να… ξηλώνονται.

Η διοίκηση του Αυτοκινητοδρομίου Α.Ε. επέλεξε για μια ακόμη φορά να αποσιωπήσει το γεγονός. Στην εποχή του internet όμως σχεδόν τίποτα δεν μένει κρυφό. Ηρθε το δημοσίευμα του www.zougla.gr που έφερε στο φως της δημοσιότητας το νέο πρόβλημα και να «ταράξει τα νερά» του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες που χρησιμοποιούν του αυτοκινητοδρόμιο.

Η Δημοτική αρχή του Πέτρου Αγγελίδη κάλεσε τους επικεφαλείς των Δημοτικών παρατάξεων σε σύσκεψη, της οποίας το περιεχόμενο συμφωνήθηκε να μείνει επίσης… κρυφό (!!!) για λόγους που μόνο οι μετέχοντες γνωρίζουν. Το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε στις 23 Σεπτεμβρίου η  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Μ.Α.Ε.) ότι «οι άδειες καταλληλότητας των αγωνιστικών χώρων λήγουν στις 31-12-2013 και θα πρέπει να επανεξεταστούν», θα πρέπει να  «θορύβησε» της δημοτική αρχή του Πέτρου Αγγελίδη, ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να  μην μπορέσει το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών να πάρει αδεια λειτουργίας, με αυτό να συνεπάγεται το ουσιαστικό κλείσιμό του, και το (προεκλογικό) πολιτικό κόστος να «επωμίζεται» η δημοτική αρχή για τους χειρισμούς της στο θέμα.

Η ανακοίνωση της Ο.Μ.Α.Ε.  

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Μ.Α.Ε.) με ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε στις 23/9/2013 αναφέρει για τις Άδειες καταλληλότητας αγωνιστικών χώρων ό,τι: Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, οι άδειες καταλληλότητας όλων των πιστών που δεν έχουν πιστοποίηση της ΟΜΑΕ θα ανακληθούν, το αργότερο μέχρι 31.12.2013. Οι ιδιοκτήτες πιστών θα πρέπει άμεσα να υποβάλουν νέο φάκελο στην  Επιτροπή Ελέγχου Πιστών της ΟΜΑΕ (εγκύκλιος 6/2013) και νέα αίτηση στην περιφέρεια ώστε να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος για να εφοδιαστούν με την νέα αντίστοιχη άδεια καταλληλότητας πίστας για το 2014. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τον αθλητικό νόμο καμία εκδήλωση (αγώνας, drift, time attack, δεξιοτεχνία, drag day κλπ) δεν πραγματοποιείται χωρίς αδειοδότηση της πίστας και την έγκριση της ΟΜΑΕ και μόνον.

Η EΓKYKΛIOΣ 06/2013 καθορίζει την διαδικασία χορηγήσεως και ανανεώσεως αδειών καταλληλότητας αθλητικών χώρων. Σε αυτή αναφέρονται ό,τι:

Προκειμένου να διεξαχθούν αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού σε πίστες μόνιμου ή ημιμόνιμου χαρακτήρα, αυτές θα πρέπει να διαθέτουν άδεια καταλληλότητας του αγωνιστικού χώρου, η οποία χορηγείται από την ΟΜΑΕ, σύμφωνα με τον Αθλητικό

Νόμο 2725 & τις τροποποιήσεις του.

Oι άδειες αυτές χορηγούνται μετά από επιθεώρηση των αθλητικών χώρων, θετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της ΟΜΑΕ και ισχύουν περιοριστικά για συγκεκριμένες μορφές αγώνων, έχουν δε διάρκεια διετούς ισχύος, με δυνατότητα ανανέωσής τους μετά από νέα επιθεώρηση, κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων.

H διαδικασία χορήγησης μιας άδειας καταλληλότητας περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

A. Yποβολή φακέλου ο οποίος θα περιλαμβάνει τα τεχνικά στοιχεία του χώρου

B. Tα στοιχεία αυτά θα ελέγχονται από την αρμόδια υπηρεσία της ΟΜΑΕ για τη συμμόρφωσή τους με τις ισχύουσες προδιαγραφές και στη συνέχεια θα καθορίζεται ημερομηνία της πρώτης επιθεώρησης της πίστας. Eφόσον από την επιθεώρηση πιστοποιηθεί ότι η πίστα έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές θα χορηγείται προσωρινή άδεια καταλληλότητας.

Γ. H οριστική άδεια καταλληλότητας θα χορηγείται από την ΟΜΑΕ μετά από θετική εισήγηση των επιθεωρητών, οι οποίοι, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν, θα παρακολουθήσουν την λειτουργία της κατά τη διάρκεια διεξαγωγής αγώνα.

Δ. H άδεια αυτή έχει ετήσια ισχύ η οποία ανανεώνεται μετά από την ετήσια τακτική επιθεώρησή της

 

Ανοιχτή η πίστα

Να σημειώσουμε ότι η πίστα είναι ανοιχτή αλλά το πρόβλημα σε συγκεκριμένα κομμάτια παραμένει. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συζητήσεις και επαφές για να δουν οι υπεύθυνοι τι πρέπει να γίνει πως θα δοθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα λύση στο νέο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.