“Κίνδυνος απένταξης από το ΕΣΠΑ/ΣΕΣ 2014-2020 των έργων της Αμφίπολης, λόγω κωλυσιεργίας του Υπουργείου Πολιτισμού”

“Κίνδυνος απένταξης από το ΕΣΠΑ/ΣΕΣ 2014-2020 των έργων της Αμφίπολης, λόγω κωλυσιεργίας του Υπουργείου Πολιτισμού”

Για τρίτη φορά επανακαταθέτει την Επίκαιρη Ερώτησή της αναφορικά με τον κίνδυνο απένταξης των έργων της Αμφίπολης από το ΕΣΠΑ/ΣΕΣ 2014-2020 η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Έπειτα από 2 αναβολές της σχετικής συζήτησης λόγω κωλύματος, που επικαλέστηκε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου και με νωπή την υπογραφή της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της πρωτοφανούς, ανιστόρητης αναγνώρισης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας στα Σκόπια, η Βουλευτής Σερρών επισημαίνει ότι η απογοήτευση και η αγωνία των κατοίκων της Μακεδονίας και ιδιαίτερα του Ν. Σερρών για την εγκατάλειψη του εμβληματικού μνημείου της Αμφίπολης από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει κυριαρχήσει.

7 μήνες μετά τις δεσμεύσεις της Υπουργού τα έργα δεν ξεκίνησαν

Όπως σημειώνει η κ. Αραμπατζή, ακόμη και σήμερα, 7 μήνες έπειτα από τις δεσμεύσεις της κ. Κονιόρδου για γρήγορη έναρξη των έργων στερέωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου, που προβλέπονται στο σχετικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ ΣΕΣ 2014-2020 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν έχει ξεκινήσει καμία εργασία στον λόφο Καστά.

Η αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση δε, εγκυμονεί πλέον τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση να απεντάξει το έργο, προϋπολογισμού 1,5 εκ. Ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ενδεχόμενο, που θ’ αποτελέσει την “χαριστική βολή” για την στοιχειώδη προστασία του οικουμενικού αυτού μνημείου, από έναν ούτως ή άλλως ελλειμματικό διατεθέντα προϋπολογισμό.

Καμπανάκι από Τζιτζικώστα

Αυτά άλλωστε είχε καταγγέλλει με επιστολή του προς την Υπουργό Πολιτισμού ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. Στην οποία υπογραμμίζει, πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το ενδεχόμενο στέρησης της κοινοτικής χρηματοδότησης, καθώς «έχουν υπερβεί όλα τα χρονικά περιθώρια στην εκτέλεση των προβλεπόμενων εργασιών» με αποτέλεσμα «οι προθεσμίες να χάνονται η μία μετά την άλλη».

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στις 27 Απριλίου 2018 προς τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων ενημερώνοντας ότι θα υποχρεωθεί από την ΕΕ να απεντάξει το έργο μετά την παρέλευση τριών μηνών από αυτή, δηλαδή στα τέλη Ιουλίου 2018

Η ενδεχόμενη απένταξη του έργου θα αποτελέσει την “χαριστική βολή” για την στοιχειώδη προστασία του οικουμενικού αυτού μνημείου, από έναν ούτως ή άλλως ελλειμματικό διατεθέντα προϋπολογισμό

Ζητούνται τα χρονοδιαγράμματα

Κατόπιν τούτων, η κ. Αραμπατζή καλεί την αρμόδια Υπουργό να δώσει επιτέλους από το βήμα της Βουλής, συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα για το πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες εργασίες στην Αμφίπολη, με “δεδομένο ότι το ακτονοβόλο μνημείο, υφίσταται τη συστηματική εγκατάλειψη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εδώ και 3,5 χρόνια” καταλήγει η ανακοίνωση της σερραίας βουλευτού.