ΚΚΕ: ΑΝΑΤΡΟΠΗ της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ των ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ και ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ της ΕΛΛ.ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΗΣ

ΕΒΖ-ζάχαρη«Η πολιτική απαξίωσης της παραγωγής ζάχαρης για τη χώρα μας προχωράει στο επόμενο τελειωτικό στάδιο από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Το κλείσιμο των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Σέρρες και Ορεστιάδα βρίσκεται «προ των πυλών» στη σταδιακή  τακτική συρρίκνωσης της καλλιέργειας τεύτλων και της παραγωγής ζάχαρης», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Συνεχίζοντας την ανάλυση της επισημαίνει ό,τι:

      Η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ που συνδιαμόρφωσαν και υλοποίησαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις – και στον τομέα της ζάχαρης – βρίσκει πρόθυμους για την εφαρμογή της στην συγκυβέρνηση και θετικούς αποδέκτες τα κόμματα, που χειροκροτούν την ευρωπαϊκή πολιτική.
     Χιλιάδες τευτλοκαλλιεργητές βρίσκονται – εδώ και χρόνια και στα πλαίσια αυτής της πορείας – αντιμέτωποι με εξευτελιστικές τιμές, που τους βγάζουν από την παραγωγή, με μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων από τα 428.000 στρ. το 2005 στα σημερινά 78.000 στρ., μιας και ξεπουλήθηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις με την νέα Κοινή Οργάνωση Αγοράς το 50% της μέχρι το 2005 δικαιούμενης ποσόστωσης Ζάχαρης.
     Βλέπουμε μια ακόμη επιχείρηση, ικανή με την παραγωγή ζάχαρης να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες με διασφάλιση εργασίας για τους εργαζόμενους και επάρκειας για τον έλληνα καταναλωτή, να οδηγείται σε λουκέτο, σπρώχνοντας στην ανεργία τους εργαζόμενους και στη διεύρυνση της διατροφικής εξάρτησης του λαού μας από εισαγωγές προϊόντων, που μπορούμε να παράγουμε σαν χώρα σε επάρκεια και ποιότητα.
     Αντί να προχωρήσει η χώρα μας στην οργάνωση του τομέα της ζάχαρης σύμφωνα με τις εγχώριες ανάγκες και τις παραγωγικές δυνατότητες της από το 2017, που καταργούνται από την ΕΕ οι ποσοστώσεις ζάχαρης,  προχωράει στο ξεπούλημα ενός ακόμη παραγωγικού κλάδου. Αποδείχνεται ακόμη μια φορά, ότι μέσα στα πλαίσια συμμετοχής στην Ε.Ε των μονοπωλίων καμιά θετική εξέλιξη δεν μπορεί να προκύψει για τον λαό και την χώρα μας.
       Δίκαια είναι σε αγωνία οι εργαζόμενοι, αλλά και οι τευτλοπαραγωγοί, όσον αφορά το μέλλον της λειτουργίας των τριών εργοστασίων της ΕΒΖ και μάλιστα σε παραμεθόριες περιοχές, που τις οδηγούν στην ερήμωση. Πρόκειται για εγκληματική τακτική σε βάρος  για των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας και μάλιστα για ένα προϊόν που καταναλώνει κάθε σπίτι. Και αυτό να συμβαίνει την ίδια στιγμή που παραχωρούνται προκλητικά και σκανδαλώδη προνόμια και παροχές σε καπιταλιστές, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, για να φέρουν ξένες επενδύσεις.
Η  ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους τευτλοκαλλιεργητές και συνολικά τους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργαζόμενους καταναλωτές,  να μην επιτρέψουν το κλείσιμο των εργοστασίων. Να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς και με καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές βιομηχανίες, θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας και θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους, καλύτερο εισόδημα στους αγρότες, επάρκεια φτηνών, υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του λαού μας, και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.
     Χρειάζεται συντονισμένος αγώνας για να μπει φρένο στην ακολουθούμενη αντιαγροτική – αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική, που φέρνει  τις ιδιωτικοποιήσεις,