ΚΚΕ: Δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα αντιχαλαζιακής προστασίας στο ν.Σερρών-Ανυπολόγιστες ζημιές στην Π.Ε.Σερρών.

ΚΚΕ: Δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα αντιχαλαζιακής προστασίας στο ν.Σερρών-Ανυπολόγιστες ζημιές στην Π.Ε.Σερρών.

χαλάζι-βολοςΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, με αφορμή τις καταστροφές που υπέστη η αγροτική παραγωγή από τις συνεχιζόμενες χαλαζοπτώσεις στο ν.Σερρών. Ενώ καταγγέλλουν ότι το πρόγραμμα αντιχαλαζιακής προστασίας δεν εφαρμόζεται εδώ και είκοσι χρόνια! Στην ερώτησή τους αναφέρουν:

Ανυπολόγιστο είναι το μέγεθος των ζημιών, που προξένησε η σφοδρή χαλαζόπτωση σε περιοχές των Σερρών στις 18/6.

Το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού κατάστρεψε εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργούμε­νων εκτάσεων με βαμβάκι, καλαμπόκι, τομάτα, καρπούζια και πεπόνια σε πολλά χωριά των Δήμων Εμμανουήλ Παππά, Νέας Ζίχνης και Σερρών.

Σοβαρές ζημιές υπέστησαν, επίσης, οι καλλιέργειες στα χωριά Γάζωρο, Παραλίμνιο, Νεοχώρι, Νέο Σκοπό, Ψυχικό, Βαλτοτόπι, Σκούταρι, Αγία Ελένη, Κουβούκλιο, Βαμβακούσα κ.ά.

Η σφοδρότητα της χαλαζόπτωση σε συνδυασμό με το έντονο μπουρίνι έγιναν αιτία για ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στο χωριό Παραλίμνιο και το ξερίζωμα δένδρων, που έκοψαν με την πτώση τους καλώδια του δικτύου της ΔΕΗ.

Είχαν προηγηθεί ζημιές σχεδόν ολοσχερείς από χαλαζόπτωση στις 15/6 στο Δ.Δ.Καμήλας του Δήμου Σερρών και σε έκταση 2.000 περίπου στρεμμάτων με καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, τομάτας, καρπουζιών και πεπονιών.

Οι αγρότες στην Π.Ε. Σερρών βρίσκονται σε απόγνωση με τις πολλές ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, χωρίς να εφαρμόζεται – σε ότι αφορά το χαλάζι – πρόγραμμα αντιχαλαζιακής προστασίας από τη δεκαετία του ’90.

Οι ζημιές αυτές, θα μειώσουν ακόμη παραπάνω το συνέχεια μειούμενο αγροτικό εισόδημα συνέπεια των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.

Ειδικότερα στα πλαίσια της αντιαγροτικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ( ΚΑΠ ) της ΕΕ, την άγρια φορολογία και τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, στην υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ κ.ά. που έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής, η κατάσταση για την αγροτιά είναι δραματική.

 ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να εκτιμηθούν άμεσα και δίκαια οι ζημιές που έγιναν στις καλλιέργειες της Π.Ε. Σερρών  και να εξασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή αποζημίωση των αγροτών από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν.