ΚΚΕ- Σ.Ζαριανόπουλος: Δεν προβλέπει η ΕΕ κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα

ΚΚΕ- Σ.Ζαριανόπουλος: Δεν προβλέπει η ΕΕ κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα

Ζαριανοπουλος-Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε χτες κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μαζί με τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του Κόμματος όπου και συζήτησε με τους κατοίκους της περιοχής.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γ. Μωυσιάδη, την δήμαρχο Βισαλτίας Α. Δουβίτσα και αντιδήμαρχο του δήμου Εμμανουήλ Παππά, οι οποίοι ενημέρωσαν για τις τεράστιες καταστροφές που έχουν προκληθεί, τις προσπάθειες ανάσχεσης των μεγαλύτερων κινδύνων που γίνονται με τη συνδρομή του στρατού στη δημιουργία νέων αναχωμάτων κ.ά., αλλά και για το πλαίσιο διεκδικήσεων που κατέθεσαν στους αρμόδιους υπουργούς.

Απαιτούν αποζημιώσεις

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας που ακολούθησε στις παραποτάμιες περιοχές που κυριολεκτικά μετατράπηκαν σε παραλίμνιες, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μίλησε με τους κατοίκους, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Αχινού, Α. Κεμανιτζόγλου. Οπως είπε, πλημμυρίζουν κυρίως οι περιοχές που ο ποταμός στενεύει και δεν μπορεί να παροχετεύσει ομαλά τις τεράστιες ποσότητες νερού που κατεβάζει. Επιπλέον, σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα για να αποτρέψουν την καταστροφή.

Οι αγρότες απαιτούν από τον ΕΛΓΑ να αποζημιωθούν άμεσα τόσο για τη σοδειά που έμεινε αμάζευτη στα χωράφια, αλλά και για την απώλεια του εισοδήματος που θα έχουν επειδή θα χάσουν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο. Σημαντικό πρόβλημα που θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι το γεγονός ότι φέτος, είναι χρονιά βάση για να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα καλλιέργειας των αγροτών στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ. Αυτό όμως προϋποθέτει να καλλιεργηθούν τα χωράφια τους. Οπότε κινδυνεύουν να χάσουν τα δικαιώματα 5ετίας. Και απαιτούν από την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Κατήγγειλαν τη στάση της κυβέρνησης ως προκλητική, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει καμία σαφή δέσμευση για τις διεκδικούμενες αποζημιώσεις, ενώ την ίδια ώρα αδειάζει τα ταμεία από τα αποθεματικά (π.χ. ΟΠΕΚΕΠΕ) για να πληρώνει ένα χρέος που δεν δημιούργησε ο λαός. Επιπλέον, απαιτούν να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Δεν προβλέπει η ΕΕ κονδύλια για έργα

Ο Σ. Ζαριανόπουλος ενημέρωσε τους αγρότες ότι η ΕΕ στο προσεχές οικονομικό της πρόγραμμα δεν προβλέπει κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα, καθώς δεν επιδοτούνται γιατί δεν θεωρούνται κερδοφόρα για το κεφάλαιο. Και τόνισε πως η καταστροφή που βιώνουν δεν έχει κύρια αιτία τα καιρικά φαινόμενα, αλλά την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται διαχρονικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις και συντείνει στο βασικό στόχο της ΕΕ για τον αφανισμό της αγροτιάς.

Είπε ακόμα πως οι ίδιοι οι αγρότες κρατάνε στα χέρια τους το κλειδί για να βελτιώσουν τη ζωή τους, να παραμείνουν στη γη τους και να την καλλιεργούν διασφαλίζοντας αξιοπρεπές εισόδημα. Αυτό βρίσκεται στην οργάνωση τους, στον αγώνα και τη διεκδίκηση για λύσεις στα άμεσα προβλήματα αλλά κυρίως στην πάλη, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε πορεία σύγκρουσης με τον πραγματικό τους εχθρό την ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Τέλος, ενημέρωσε για τις σχετικές παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ τόσο στη Βουλή όσο και στην Ευρωβουλή, διεκδικώντας επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών.