ΚΚΕ Σερρών: «Το ολοκαυτώματα της Κορμιστας και η ανάγκη της ανάπτυξης της αντιφασιστικής δράσης σήμερα»

 «Το φασισμό βαθιά  κατάλαβέ του. Δε θα πεθάνει μόνος  τσάκι σε τον».
«Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ του.
Δε θα πεθάνει μόνος τσάκι σε τον».

Η Κορμίστα Σερρών είναι ένα από τα χωριά που μαρτύρησαν από τους φασίστες κατακτητές Βουλγάρους που εκτέλεσαν 91 κατοίκους στις 1 Οκτώβρη 1941. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι κάτοικοι με πρωτοβουλία του Δήμου Αμφίπολης τίμησαν τους νεκρούς τους. Λεπτομερής αφήγηση του ιστορικού και ομιλία του Δημάρχου έδωσαν το χρώμα των μαύρων εκείνων ημερών. Του τι πραγματικά σημαίνει πόλεμος και τι σημαίνει να μένει ένα χωριό χωρίς τους άντρες του.

Στις  μέρες όμως που φτάσαμε δεν  μπορεί κάποιος να αναφέρεται μόνο στα γεγονότα χωρίς να πλησιάζει  και τις πραγματικές αιτίες που τα γενούν. Γιατί γίνεται συνένοχος συγκάλυψης, ακόμα και χωρίς τη θέλησή του, αν δεν αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο των εγκληματιών. Και αυτό δεν είναι παρά ο φασισμός που ξεκίνησε εκείνο τον πόλεμο, ο ναζισμός, και εξ αιτίας του βρεθήκαμε κάτω από την κατοχή του. Και επειδή η ανάπτυξη του φασισμού και του νεοναζισμού παίρνει διαστάσεις στις μέρες μας δεν μπορούμε να μην τον αποκαλύπτουμε. Η αύξησή του σήμερα στηρίζεται στην άγνοια και στη προσπάθεια συγκάλυψής του όλα τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την κατοχή. Δε διδάσκεται στα σχολεία. Δεν αποκαλύπτεται η πραγματική του φύση. Οτι όπου στον κόσμο αναπτύχθηκε στηρίχθηκε από την αστική τάξη και τον τροφοδότησε ο ίδιος ο καπιταλισμός. Δεν πέρασε στα σχολικά βιβλία ο ρόλος της Εθνικής ΕΑΜικής Αντίστασης που ήταν καθαρά αντφασιστική και αντιναζιστική.

Πέρυσι  μάλιστα οι κάτοικοι έκπληκτοι είδαν  να θέλουν να καταθέσουν στεφάνι εκπρόσωποι του ναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής προκαλώντας τη μνήμη των  θυμάτων. Δεν βρέθηκαν εκεί απρόσκλητοι. Τους είχε καλέσει ο Δήμος. Επειδή ήταν ένα κόμμα που εκλέχτηκε στη βουλή. Αν μείνει κάποιος στο γράμμα του νόμου αυτά παθαίνει. Δεν μπορεί να αποφύγει αυτό που προσπαθεί να αποφύγει. Να μείνει δηλαδή «αμέτοχος», «ψυχρός παρατηρητής», «απολίτικος» ή να κρατάει «ίσες αποστάσεις» και μια «ουδετερότητα». Χωρίς να το θέλει βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα γιατί με τη στάση του αυτή ευνοεί στη συγκάλυψη αυτού του φαινομένου, και στη υπόγεια ανάπτυξή του. Εκτός και αν επιδιώκει κάτι τέτοιο. Τότε προκλητικότατα αυτά τα μορφώματα σου λένε, «τα θύματα ήταν Έλληνες και ήρθαμε να τους τιμήσουμε». Πολύ εύκολα καλύπτουν οτι είναι ομοϊδεάτες με αυτούς που διέπραξαν το έγκλημα. Οτι είναι ιδεολογικοί και πολιτικοί απόγονοι των λίγων κατοίκων της περιοχής που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές.

Ευτυχώς τέτοια φαινόμενα δεν υπήρξαν  και φέτος και εξ αιτίας των  τελευταίων εγκληματικών γεγονότων του συγκεκριμένου κόμματος και γιατί αυτόν τον καιρό κρύβονται και αποφεύγουν τις δημόσιες εμφανίσεις αλλά και του ότι ο λαός πλέον το τελευταίο διάστημα δεν πιάνεται αδιάβαστος και τους έχει διώξει από πολλές εκδηλώσεις μνήμης θυμάτων.

Γι’ αυτό λοιπόν θεωρούμε οτι δεν ωφελεί το λαό να αποκρύπτεται η πραγματική φύση των κατακτητικών πολέμων και μάλιστα των ιμπεριαλιστικών όπως ήταν και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Τον ξεκίνησαν οι ναζί στη Γερμανία, βοηθήθηκαν από την αστική τάξη της, υποστηρίχθηκε από τις άλλες καπιταλιστικές χώρες, ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία που κρυφός στόχος τους ήταν το χτύπημα της ΕΣΣΔ. Οτι συντρίφτηκε κυριολεκτικά από τον Κόκκινο Στρατό, τους κομμουνιστές, σε όλους τους λαούς, που πρωτοστάτησαν μαζί με άλλους αγωνιστές και έστησαν τις αντιστασιακές τους οργανώσεις. Θεωρίες των δύο άκρων στο σημείο αυτό καταρρίπτονται και αποδεικνύονται ανεδαφικές.

Στην Ελλάδα η ψυχή της Αντίστασης ήταν το ΕΑΜ που αγκάλιασε όλος σχεδόν ο λαός, κύριος αιμοδότης του ήταν το ΚΚΕ και στρατός του ο θρυλικός ΕΛΑΣ. Όσο δε θα λέγονται αυτά στο λαό, ανοιχτά στις ομιλίες των εκδηλώσεων μνήμης όσο δε θα γράφονται στα σχολικά βιβλία και δε θα διδάσκονται, το αυγό του φιδιού θα εκκολάπτεται μέσα στο κόρφο των ίδιων των θυμάτων και θα εμφανίζονται οι εγκληματίες με πρόσωπο προστάτη στις εκδηλώσεις για να τις βεβηλώνουν και μάλιστα και με επίσημη πρόσκληση. Είναι καιρός ο ίδιος ο λαός να απαιτήσει ακόμα και τώρα που φαίνεται οτι νικήθηκε ο ναζισμός και ο φασισμός και οτι βρίσκονται υπό διωγμό να γίνεται σωστή ενημέρωση, να μη συγκαλύπτονται οι εγκληματίες, και να μην ανέχεται την παρουσία τους πουθενά. Ούτε σε εκδηλώσεις, ούτε σε τόπους δουλειάς ούτε στα σχολεία. Να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν. Ο φασισμός, ο ναζισμός ο ρατσισμός, δεν είναι αταξικός. Η πάλη για την εξάλειψή τους χρειάζεται να συνδεθεί στη συνείδηση του λαού με την καθημερινή του πάλη για το μεροκάματο, για το γιατρό του, το φάρμακό του, το σχολείο του παιδιού του. Σε αυτή την πάλη του όσο κερδίζει έδαφος ο λαός τόσο θα περιορίζει και τη δράση αυτών των συστημικών τσιρακιών των άπληστων αφεντικών που τους εκτρέφουν.

Σαν συνέχεια των γεγονότων της Κορμίστας έρχεται η δολοφονία των μελών του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, του Μακεδονικού Γραφείου όπως ονομάζονταν τότε, μετά από λίγες μέρες. Στις 6 του Οκτώβρη 1941. Εκδήλωση μνήμης θα γίνει την Κυριακή (6/10/ ’13) 11 το πρωί, στο χώρο του μνημείου έξω από την Μεσολακκιά. Καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής να έρθουν στο πολιτικό μνημόσυνο. Μια εκδήλωση που θυμίζει στο λαό τι ήταν και τι πραγματικά είναι ο φασισμός και ο ναζισμός και ο πραγματικός αγώνας για την εξάλειψή του είναι στα χέρια του λαού και μόνο.

 «Το φασισμό βαθιά  κατάλαβέ του.

Δε θα πεθάνει μόνος  τσάκι σε τον».

Σέρρες, 2/10/2013

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΡΡΩΝ