Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το «Παραμεθόριο Επίδομα» στο Δημαρχείο Σερρών

Το Σάββατο 8/10 στις 11:00 μπροστά στο Δημαρχείο Σερρών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το «Παραμεθόριο Επίδομα» στο Δημαρχείο Σερρών

Στις 31/10 λήγει η  δεύτερη παράταση που είχε δοθεί για τον νέο καθορισμό των ηπειρωτικών περιοχών, όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτές, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα παραμεθορίου περιοχών (100ευρώ μικτά το μήνα).

Μεχρι στιγμής η επιτροπή που υποτίθεται θα έπρεπε να συνεδριάσει για να ορίσει τις περιοχές δεν το έχει πράξει. Η ΑΔΕΔΥ βλέποντας την παρατεινόμενη κωλυσιεργία από πλευράς Κυβέρνησης, συνέταξε ένα υπόμνημα και το κατέθεσε στο αρμόδιο Υπουργείο, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να καταργηθεί το επίδομα στις περιοχές των Π.Ε. Σερρών, Δράμας, Κιλκίς και Πέλλας.

Κινητοποίηση το Σάββατο 8/10

Κάλεσμα για συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην κινητοποίηση που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ Σερρών το Σάββατο (8/10) στις 11 το πρωί μπροστά στο Δημαρχείο απηύθυνε μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών ο πρόεδρος του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ Πασχάλης Στεφάνου.

Ο κ. Στεφάνου δήλωσε πως το ζητούμενο είναι η οριστική επίλυση του ζητήματος του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών.

Παράλληλες εκδηλώσεις διοργανώνονται και στους Νομούς Πέλλας, Κιλκίς και Δράμας από τα εκεί Νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ, όπου προ ημερών υπήρξε κοινή επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας, μετά της δοθείσης παράτασης που λήγει στις 31 Οκτωβρίου, να υπάρξει δημόσια δέσμευση ότι οι εν λόγω Νομοί θα συνεχίσουν να εντάσσονται στο καθεστώς των παραμεθόριων περιοχών με πάγια νομοθετική ρύθμιση.

Μετά τη συγκέντρωση είπε ο κ. Στεφάνου θα επισκεφθούν τα πολιτικά βουλευτικά γραφεία των κ.κ Μαρία Κόλλια και Αφροδίτη Σταμπουλή όπου θα τους δοθεί υπόμνημα με το αίτημά τους

Αναλυτικά στο Υπόμνημα αναφέρουν:

Οι εργαζόμενοι των Περιφερειακών Ενοτήτων  Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών και Δράμας εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για πρωτοφανή καθυστέρηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για την οριστική επίλυση του ζητήματος του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών από τους προαναφερόμενους νομούς.

Θυμίζουμε ότι χωρίς κανένα διάλογο, η συγκυβέρνηση είχε κινηθεί, με την κατάθεση προς ψήφιση του άρθρου 19 του Ν.4354/2015 του Υπουργείου Οικονομικών, προς την οριστική κατάργηση του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών.

Η προσπάθεια αυτή βρήκε απέναντι της όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες των πληγέντων νομών, με αποτέλεσμα την παράταση της επίλυσης του ζητήματος αυτού, αρχικά με ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2016 και έπειτα με καταληκτική ημερομηνία την 31η Οκτωβρίου 2016.

Θέλουμε να τονίσουμε, για πολλοστή φορά, προς πάσα κατεύθυνση, ότι ο αποχαρακτηρισμός των περιοχών αυτών ως παραμεθορίων, θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο στην ήδη χρεοκοπημένη τοπική οικονομία, αφού θα φτωχοποιήσει χιλιάδες συμπολίτες μας αλλά συγχρόνως θα αποτελέσει και τροχοπέδη στην προσπάθεια στελέχωσης των υπηρεσιών αυτών των νομών, που κυριολεκτικά λειτουργούν χάρη στην καθημερινή κατάθεση ψυχής των εργαζομένων.

Σας υπενθυμίζουμε ότι τα κριτήρια που πρέπει να προσμετρηθούν προκειμένου να χαρακτηρισθεί μια περιοχή ως «Παραμεθόρια και Απομακρυσμένη», πέρα από το στοιχείο της απόστασης από τα χερσαία σύνορα και μάλιστα σε ευθεία γραμμή, είναι και άλλα χαρακτηριστικά όπως π.χ.:

 • η πραγματική δυνατότητα πρόσβασης από και προς αυτή,
 • η ιδιαίτερα αντίξοες κλιματικές συνθήκες που υποβάλλουν μεταξύ άλλων τους υπηρετούντες υπαλλήλους σε πολύ περισσότερα έξοδα θέρμανσης από τους συναδέλφους τους σε οποιεσδήποτε άλλες περιοχές της χώρας κατά τους χειμερινούς μήνες,
 • η γενικότερη αναπτυξιακή υστέρηση των νομών μας που πλήττονται ιδιαίτερα από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία,
 • η δυνατότητα επικοινωνίας και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών και σε τελική ανάλυση η σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου πραγματική ανάγκη ενίσχυσης
 • και παροχής κινήτρων, με σκοπό τόσο την βελτίωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος όσο και αυτό είναι το πιο σημαντικό, την προσέλκυση ενδιαφέροντος προκειμένου (δημόσιοι) κυρίως υπάλληλοι να εγκατασταθούν σε έναν νομό, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να στελεχώσουν επαρκώς, επαξίως και αποτελεσματικώς την δημόσια διοίκηση της περιοχής, ζητήματα που αγνοήσατε παντελώς στην προαγόμενη απόφαση σας.

Η πιθανή εξαίρεση των νομών μας όχι μόνο δεν αιτιολογείται, αλλά αντιβαίνει και στα ίδια κριτήρια δυνάμει των οποίων ορίζονται οι παραμεθόριες περιοχές, αφού οι νομοί μας ως εκ της γεωγραφικής τους θέσεως, του ελλιπούς οδικού δικτύου και των προβλημάτων προσβασιμότητας που δημιουργούνται εξ’ αυτού του λόγου, των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν και των εν γένει ιδιαιτεροτήτων που εμφανίζουν κατ’ εξοχήν πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στις παραμεθόριες περιοχές.

Ταυτόχρονα  με τον αποχαρακτηρισμό των  περιοχών ως παραμεθόριων, πλέον παύει

 • η ευνοϊκή μοριοδότηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ,
 • το ευνοϊκό καθεστώς στις μετατάξεις,
 • η υποχρεωτική συνυπηρέτηση συζύγων,

γεγονός το οποίο δημιουργεί ένα αποτρεπτικό πλαίσιο είτε για να εγκατασταθεί κάποιος στις περιοχές είτε να επιστρέψει σ’ αυτές.

Ζητάμε

Εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Οκτωβρίου κοινή συνάντηση, στην Αθήνα, με όλους  τους εμπλεκόμενους, ήτοι τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρουσία και των βουλευτών των νομών Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, ώστε να υπάρξει δημόσια δέσμευση ότι οι ανωτέρω νομοί θα συνεχίσουν να εντάσσονται στο καθεστώς των παραμεθόριων περιοχών και μετά την 31η Οκτωβρίου με πάγια νομοθετική ρύθμιση.

Καλούμε

 

Τους συναδέλφους εργαζόμενους,  να στηρίξουν των αγώνα μας, με την συμμετοχή τους σε κάθε μορφής κινητοποίηση, στους  χώρους εργασίας, στις γενικές συνελεύσεις, στις απεργίες.

Τα Νομαρχιακά Τμήματα Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

 • Δράμας
 • Κιλκίς
 • Πέλλας
 • Σερρών