«Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Σερρών»

Κοινωνικές ΔομέςΟ Δήμος Σερρών είναι ένας από  τους δεκαοχτώ δήμους που εντάσσονται  στο « Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης» που αναπτύσσεται μέσω του Ε. Π. προγράμματος  «Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού».  Στα πλαίσια σύμπραξης με τον Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν.Σερρών υλοποιούν από κοινού την πράξη με τίτλο: «Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Σερρών».

Στόχος  της παρέμβασης αυτής είναι:

Αφενός η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων με την πρόσληψη 24 ατόμων που θα στελεχώσουν τις δομές  και αφετέρου η  αντιμετώπιση του  φαινομένου της φτώχειας και του  κοινωνικού αποκλεισμού για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, με τη συμμετοχή και τη συνεισφορά όλων μας.

Ειδικότερα για τις κοινωνικές δομές προβλέπονται μεταξύ όλων οι παρακάτω:

  • Κοινωνικό Παντοπωλείο: στόχος είναι η διασφάλιση της τροφοδοσίας τουλάχιστον 150 οικογενειών κάθε μήνα με προϊόντα συγκεκριμένου κόστους. 
  • Δομή παροχής  Συσσιτίων: στόχος είναι η διασφάλιση της τροφοδοσίας γευμάτων σε τουλάχιστον 100 ωφελούμενους ημερησίως.
  • Κοινωνικό Φαρμακείο: στόχος είναι η παροχή, σε 100 οικογένειες κάθε μήνα , δωρεάν φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και παραφαρμακευτικών  προϊόντων.
  • Δημοτικός Λαχανόκηπος: στόχος είναι η εξυπηρέτηση 100 ωφελουμένων ανά έτος στους οποίους θα παραχωρηθούν από 50 τ. μ. στο πλαίσιο λειτουργίας του δημοτικού λαχανόκηπου,  με αποκλειστικό σκοπό τη σίτιση τους.
  • Τράπεζα Χρόνου: Είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων που βασίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη , στηρίζεται από τη δική του Τοπική Εναλλακτική Μονάδα : το ΤΕΜ με σκοπό την επανάκτηση επαγγελματικών και κοινωνικών στόχων.
  • Γραφείο Διαμεσολάβησης: στόχος είναι η παροχή πληροφόρησης και υπηρεσιών διευκόλυνσης σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Κοινωνικές Δομές σε τουλάχιστον 200 ωφελούμενους κάθε μήνα

Όπως αντιλαμβάνεστε προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά αυτές οι κοινωνικές δομές χρειάζονται την ενεργή συμμετοχή και συνεισφορά των πολιτών, των επιχειρήσεων και των συλλογικών φορέων…

Η αδυναμία κάλυψης των  βασικών βιοτικών αναγκών,  καταρρακώνει την αξιοπρέπεια κυρίως των οικονομικά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται ανησυχητικά  λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας  και κατ’ επέκταση στο δήμο μας.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται ενώπιων πρωτόγνωρων γι’ αυτούς καταστάσεων και οδηγούνται στην απόγνωση και στην  απελπισία από την κατάσταση φτώχειας στην οποία εισέρχονται για πολλούς και διάφορους λόγο.

«Το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης» ,  που αναπτύσσεται στα πλαίσια της πράξης με τίτλο: «Κοινωνικές Δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας στο Δήμο Σερρών»,  έρχεται να δώσει μια μικρή ανάσα ανακούφισης στις πιο βασικές ανάγκες όπως τη σίτιση, τα φάρμακα και την ανταλλακτική οικονομία. Δίνοντας επιπλέον εργασία σε νέους ανθρώπους που τόσο την έχουν ανάγκη.  Αναβιώνοντας τα ξεχασμένα αισθήματα της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς, τα οποία δίνουν διέξοδο σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο από τις κρίσεις και τις καταστροφές,  ενώνοντας τις καρδιές μας και βοηθώντας με ότι περισσεύει από τον καθένα μας, θα ανάψουμε το φως της ελπίδας στην άκρη του δύσβατου τούνελ που διανύουμε.

Όλοι μαζί ως ενεργοί  πολίτες κοινωνικής Αλληλεγγύης  μπορούμε και πρέπει να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ προστασίας και αλληλεγγύης  άμεσα και με πρώτο μέλημα την επιβίωση, τη σωματική και ψυχική υγεία, τη μόρφωση και την παιδεία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ    
www.sofpsi-ser.gr  – e-mail: sofpsi-s@otenet.gr                    
Τσαλοπούλου 13Α – 62123 Σέρρες                                        
τηλ.23210,6338-fax:2321063559