Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Π.Ε. Σερρών

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Π.Ε. Σερρών

Πλημμύρες-καμπος-Σερρών-2015-03-09 (2)Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχετικά με τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Π.Ε. Σερρών, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου και Σάκης Βαρδαλής.

Στην ανάπτυξη της ερώτησης αναφέρουν:

Οι έντονες και συνεχόμενες βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή της Π.Ε. Σερρών, ανέδειξαν, με τραγικό τρόπο, την απουσία αντιπλημμυρικών έργων και σε αυτή την περιοχή.

Συγκεκριμένα, ολόκληρη η δυτική πλευρά της Π.Ε. Σερρών, από το Παραλίμνιο του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, μέχρι την Παλαιοκώμη του Δήμου Αμφίπολης, έχει πλημμυρίσει από τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα, όταν έσπασε ανάχωμα του.

Περισσότερα από 40.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, έχουν μετατραπεί σε απέραντη λίμνη από λασπόνερα και οι αγρότες κάνουν λόγο για ολική καταστροφή της φετινής σοδειάς.

Οι αγρότες της περιοχής της Π.Ε. Σερρών θα πληρώσουν πολύ ακριβά τα αποτελέσματα της διαχρονικά ακολουθούμενης πολιτικής, όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, που δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των καλλιεργειών, των δασών και του περιβάλλοντος.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Την ολοκληρωμένη καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν και την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών.

  • Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) αποζημίωση των ζημιών, από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες.

  • Την έγκριση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών.